Menu




Technika švariam, kokybiškam ir maistingam pašarui paruošti

Reportažas 02.07.2021   

Technika švariam, kokybiškam ir maistingam pašarui paruošti


Kokio maistingumo ir kokybės žoliniai pašarai atsidurs ant gyvulių šėrimo stalo priklauso nuo įvairių veiksnių, tačiau bene didžiausias dėmesys kokybei užtikrinti turi būti skiriamos pirmuosiuose jų gamybos etapuose, t.y. pjūties laikui ir žinoma, priklausomai nuo konservavimo technologijos, žolės derlių dorojančiai ir pašarus ruošiančiai technikai.

Po metų pertraukos kelias pašarų gamybos aktualijoms skirtas Lauko dienas šiemet dar spėjo suorganizuoti DOJUS agro. Pagrindinė lauko seminarų tema – sąlygos ir priemonės švariam pašarui pagaminti. Juose apsilankė per 130 žmonių.

„Po išties ilgo karantino, kai gyvai technikos demonstracijas organizuoti buvo praktiškai neįmanoma, šis laikas, kai galime vėl žemdirbius pakviesti susitikti laukuose yra labai svarbus. Vėl ruošdami švaraus pašaro ruošimo lauko seminarus, parinkome ne pirmos žolės ėmimo laikotarpį, kai visi skuba, nes sudėtinga prognozuoti orus, bet būtent antrąjį žolės ėmimo etapą, kada pašarų ruošimo įtampa kiek atslūgsta“, – teigė DOJUS agro rinkodaros vadovė Kristina Makūnienė. 

Pasak jos, stengtasi, kad iš šių renginių susirinkusieji išsineštų žinias ne tik apie naujausią techniką ir tiksliosios žemdirbystės sistemas, bet ir gautų papildomų žinių, kurios padėtų lengviau ir aiškiau apsispręsti dėl technikos pasirinkimo bei dėl jos suderinamumo su visais ūkio procesais. Seminaruose technikos prekybos bendrovei šiemet talkino VDU ŽŪA ir LSMU agronomijos bei gyvulių priežiūros sričių specialistai.

Pagėgiuose ir Panevėžio r. vykusiose lauko dienose pademonstruota beveik 10 m darbinio pločio Kuhn FC 100301 D šienapjovė, agreguojama kartu su priekine 3,5 m žolės pjovimo mašina, masė sugrėbta juostiniu grėbliu Kuhn Merge Maxx 950. Susirinkusieji galėjo pamatyti kaip dirba du darbus atliekantis fiksuotos kameros presas-vyniotuvas John Deere C441R, o šienainio ritiniai surinkti ir suvežti teleskopiniu Kramer KT457 krautuvu, pristatytos ir kai kurios kitos DOJUS agro atstovaujamos mašinos.

DOJUS agro produkto vadybininko Igno Kubiliaus teigimu, pašarų gamybos etapas gyvulininkystės ūkiuose yra kertinis, turintis įtakos ir gyvulių sveikatai, ir jų produktyvumui, ir galiausiai ūkio pelningumui. Kuo geresni pašarai – tuo geresnis galutinis rezultatas. Pašarų kokybei užtikrinti labai svarbu ne tik oro sąlygos, bet ir technika, kuri naudojama jiems gaminti. Nors lauko dienose demonstruota pašarų konservavimo ritiniuose technologija, tai nereiškia, kad ji pati geriausia. „Kiekvienas ūkis pasirenka jam priimtiniausią. Labai dažnai net ir konservuojant šienainį kaupuose ar tranšėjose, ūkiuose yra ir ritinių gamybos mašinų komplektas, – aiškino jis. – Išsaugoti gerą pašarų kokybę ritiniuose gal kiek lengviau, tačiau pirmiausia į ritinį reikią susukti švarią, tinkamo augimo tarpsnio žolę. Kitas labai svarbus aspektas – visi darbai (žolės pjovimas, vartymas, grėbimas, presavimas) turi būti padaryti kuo greičiau“. 

I. Kubiliaus pastebėjimu, pašarų ruošimo mašinų gamintojai pastaruoju metu vis didesnį dėmesį skiria technikos našumui didinti, nes orai ekstremalėja, tad labai svarbu, kad mašinos dirbtų greitai, jų priežiūra būtų kuo paprastesnė. Našiai ir greitai dirba DOJUS agro demonstruota šienapjovė Kuhn FC 100301 D, kuri yra plačiausia ir našiausia Kuhn gamos mašina ne tik dėl didelio darbinio pločio, bet ir dėl to, kad sukomplektuota kartu su plaušintuvu, kurį sudaro metaliniai platuko formos laisvai pakabinti pirštai. „Pjaunant žoliapjove su plaušintuvu, galime išvengti vienos pašarų ruošimo operacijos – vartymo. Tiesa, yra labai plona riba, nes plaušintuvo pamaigyta žolė gali džiūti labai greitai, tad labai svarbu jos neperdžiovinti. Idealiai šienainio kokybei užtikrinti specialistai vis dėl to rekomenduoja priklausomai nuo oro sąlygų tokią masę pavartyti“, - dėstė specialistas, pridurdamas, kad našus kelių žoliapjovių komplektų populiarumas ir pardavimai gana stabilūs, per metus parduodama po 2-3 vienetus.

Kunh juostinis grėblys Merge Maxx vadinamas švaraus grėbimo etalonu. Pasak I. Kubiliaus, jis grėbia žolę itin švariai, nes priešingai nei dirbant rotoriniu grėbliu, žolė nevelkama, ją lengvai nuo paviršiaus pakelia rinktuvo pirštai ir užkelia ant transporterio, t. y. itin sumažinama rizika grėbiamą masę užteršti žemėmis. 

Kuhn vis plečia juostinių grėblių segmentą. Viena iš paskutinių naujienų Merge Maxx 1090 turi dar didesnį darbinį plotį už pirmtaką – geba užgriebti nuo 8,85 iki 11 metrų. Pasak I. Kubiliaus, šis grėblys unikalus ir dėl dar vieno universalumą ir pritaikymo galimybes gerinančio sprendimo - gali formuoti sąvalką tiek centre, tiek abiejuose šonuose, tiek kiekviename šone atskirai, todėl pradalges galima formuoti pritaikant prie ūkyje turimos masės surinkimo mašinos – ritinių preso, savaeigio smulkintuvo ar rinktuvinės priekabos. Gamoje yra ir mažesniems ūkiams skirta serija Merge Maxx 760, kurios modelių darbinis plotis yra nuo 5,5 iki 7,5 metrų. Demonstruotų Merge Maxx 950 darbiniai pločiai – 7,6–9,5 m.

I. Kubiliaus teigimu, nuo šio tipo grėblių pardavimo pradžios, Lietuvos ūkiai įsigijo 11 grėblių. „Dar vienas juostinis grėblys, kurį nupirko pirmos šiemet vykusios lauko dienos dalyvis, pakeliui pas pirkėją, - teigė DOJUS agro produkto  vadybininkas. – Nors šios mašinos brangesnės nei rotoriniai grėbliai, tačiau tie, kam reikia našumo ir kokybės, didesnių investicijų negaili“. I. Kubiliaus pastebėjimu, šiųmetė pašarų ruošimo mašinų rinka kur kas aktyvesnė, pardavimai išaugę 30-40 %. 

Dideliu darbo našumu pasižymi ir du darbus atliekantis fiksuotos kameros presas-vyniotuvas John Deere C441R. „Mašina išskirtinė ne tik dėl to, kad ir presuoja, ir ritinį apvynioja plėvele, bet ir dėl to kad daugybė procesų joje automatizuota. Tai labai supaprastina ir operatoriaus darbą, ir pačio agregato priežiūrą“, - John Deere C441R modelį trumpai apibūdino DOJUS agro produkto vadybininkas Aurimas Cikanavičius, pabrėždamas, kad šis presas-vyniotuvas turi plačiausią rinkoje rinktuvą, kuris gali būti 2,2 m darbinio pločio, kas leidžia prisitaikyti prie prie kiekvieno ūkio poreikių, nes turimi grėbliai juk įvairūs, formuojantys skirtingas sąvalkas. 

Darbas su John Deere C441R vyksta be trukdžių, visi reikalingi patepti mazgai ir taškai tepami automatiškai, todėl operatorius negaišta laiko mašinos priežiūrai. „Automatizuoti ir ritinio presavimo-vyniojimo procesai. Pasirinkus automatinį darbo režimą, operatoriui beveik nereikia nieko daryti. Baigus presuoti ritinį, kompiuteris parodo, kad kamera pilna, pasigirsta garsinis signalas. Tada automatiškai pradedama vynioti tinkleliu, baigus, automatiškai privažiuoja transporteris, automatiškai atidaromas dugnas, automatiškai išmetamas ritinys, automatiškai pradedamas vyniojimas“, - apie agregato privalumus kalbėjo A. Cikanavičius.

Beje, ritinio vyniojimo plėvele metu, žolė gali būti renkama toliau ir presuojamas naujas ritinys. Tiesa, ritiniui pastatyti ant žemės rekomenduojama sustoti, taip apsaugant plėvelę nuo pažeidimo, kuris didina riziką šienainiui sugesti. „Jei ritinys dar ant vyniojimo stalo, kameros dugnas neatsidaro, transporteris neprivažiuoja prie jos. Kai ritinys padėtas, visi procesai prasideda automatiškai“, - aiškino specialistas. 

Presai-vyniotuvai gali būti vienos ašies arba tandeminės važiuoklės. John Deere daug dėmesio skiria technikos atnaujinimui, tai yra nuolatinis procesas ir kasmet pristatomi modeliai su įdiegtais naujais sprendimais. „Atnaujintos kameros dėka galima gaminti dar didesnio tankio ritinius. Sustiprinti kameros guoliai, tvirtesnės grandinės, patogesnis priėjimas prie darbinių elementų leidžia dirbti be prastovų ir efektyviai, – apie naujoves pasakojo A. Cikanavičius. –  Naujas didelio našumo masės padavimo rotorius, su rotoriaus kraštuose sumontuotomis sraigutėmis užtikrina mažiausią atstumą tarp tiekiamos masės rinktuvo ir rotoriaus kreipiančiųjų, tad sumažėja užsikišimo rizika, masė nekaupiama, o greitai perduodama į kamerą“. 

Dar vienas svarbus John Deere presų-vyniotuvų atnaujinimas numatytas 2022-iesiems. „Nuo kitų metų bus galima užsakyti agregatus su galimybe vynioti ne tinkleliu, o plėvele. Šią sistemą bus galima įdiegti ir senesniuose modeliuose. Tokia galimybė supaprastina atliekų tvarkymą“, - akcentavo produkto vadybininkas. 

Pasak jo, dar vienas šių mašinų privalumas tas, kad vyniojimas vyksta iš dviejų plėvelės ritinėlių ir jei vienas nutrūksta ar baigiasi, kompiuteris automatiškai apskaičiuoja, kiek plėvelių sluoksnių reikia padengti ritinį, naudojant vieną ritinėlį. „Nesvarbu, kad vyniojama vienu ritinėliu, plevelės sluoksnių bus tiek, kiek nustatyta. Kai presas gauna signalą, kad vienas velenėlis nesisuka, automatiškai perskaičiuojama, kiek vynioti vienu ritinėliu, kad būtų apvyniota reikiamu skaičiumi plėvelės sluoksnių“, - sakė A. Cikanavičius.

Nors du darbus atliekantis agregatas kainuoja brangiau nei atskirai presas ir vyniotuvas, tokioms mašinoms paklausa yra. „Kai pradedi aiškinti, kad turint dvi atskiras mašinas, reikės dviejų traktorių, dviejų operatorių. Nėra garantijų, kad kita mašinų duetas dirbs sklandžiai ir niekas nesuges. Jei vienas mašinų komplektas išeina iš rikiuotės, iškyla rizika pašarų kokybei.Kai pradedi skaičiuoti išlaidas, laiko sąnaudas, technikos amortizaciją, nes dyla du traktoriai ir dvi su jais agreguojamos mašinos, du darbus atliekančios mašinos privalumai akivaizdūs“, - neabejojo A.Cikanavičius.

 



Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...