Menu




Į vieną ūkį – iš karto šeši Valtra traktoriai

Reportažas 16.07.2020   

Į vieną ūkį – iš karto šeši Valtra traktoriai


Telšių r. Žarėnų kaime mišrų ūkį valdantis Arūnas Andrijauskas visus turėtus 11 MTZ traktorių pakeitė suomiškomis Valtra mašinomis ir iš karto įsigijo 6 naujus bei vieną naudotą Valtra traktorių. Dar vienas naudotas suomiškas Valtra N143H modelis ūkyje dirba nuo praėjusių metų. Visas traktorių arsenalas skirtas dirbti durpynuose, kurių plotas siekia apie 100 ha.

A. Andrijauskas savo valdose vykdo kelias veiklas: plėtoja pienininkystę (100 melžiamų karvių banda), peni prieauglį mėsai, augalų pasėliai užima 600 ha, ganykloms numatyti taip pat nemaži plotai. Beje, mišriame gyvulininkystės ir augalininkystės ūkyje dirbama pagal ekologinio ūkininkavimo principus. Trečioji veikla, kurią vykdo Arūnas, specifinė ir labai netradicinė. Dėl jos ir buvo imtasi įgyvendinti didelį investicinį projektą, kuriam parama skirta pagal ES Ekonominės veiklos skatinimo kaimo vietovėse programą.

A. Andrijauskas durpynus, kurie užima apie 100 ha, eksploatuoja jau 15 metų. Susidomėti šia neįprasta ūkine veikla kadaise paskatino šalia esantys durpynai. „Jų eksploatacija specifinis darbas. Pačiame durpyne dirbama vos 1-1,5 mėn. per metus. Durpes galima kasti tik labai geru oru, todėl reikia dirbti greitai, našiai ir efektyviai“, - apie neįprastą veiklą pasakoja Arūnas. 

Iki šiol jis dirbo tik su MTZ traktoriais, kurių technikos parke buvo net 11. Įsigijus papildomą durpynų plotą, senos technikos pajėgumų pradėjo trūkti, o ir pačios mašinos vis daugiau laiko praleisdavo remonto dirbtuvėse. „Visai atsitiktinai vienas ūkininkas pasidžiaugė Valtra traktoriaus ištvermingumu ir dideliu išdirbiu be remonto. Nebūčiau aš žemaitis, jei prieš investuodamas pirma nepasitikrinčiau“, - juokiasi Arūnas. Pernai jis įsigijo 7 metus išdirbusį Valtra N143H. Pasak ūkininko, jis pateisino lūkesčius: metus išdirbo be rimtų gedimų, todėl ir nuspręsta senus MTZ pakeisti naujais Valtra traktoriais. Be to, šių traktorių kainos ir kokybės santykis buvo priimtiniausias.

A. Andrijauskas įsigijo tris Valtra N114e ir tris T144 modelius, kurių vienas su Active transmisija, su kintamo debito, 115 l/min. našumo hidrauliniu siurbliu ir atskirais hidraulikos ir transmisijos tepalo karteriais. Prie naujų mašinų prisijungė ir dar vienas naudotas Valtra N101H traktorius. „Anksčiau dirbome su 11 MTZ traktorių, dabar bandome visus darbus nudirbti su 8 Vatra mašinomis, ir kol kas mums neblogai sekasi. Vidutiniškai per metus mūsų traktoriai išdirba po 1 200 mval., - pabrėžia ūkininkas. - Žinoma, be paramos iš karto tiek investuot negalėtume“.

Mišriame A. Andrijausko ūkyje dirba 15 darbuotojų, per metus pagaminama 70 tūkst. m3 durpių, kurios parduodamos ne tik Lietuvoje, bet ir eksportuojamas į kitas valstybes.

Tokio didelio užsakymo Suomijos kompanijai atstovaujančios bendrovės „Rovaltra“ veiklos istorijoje dar nebūta. Pasak įmonės vadovo Romualdo Trainaičio, toks įvykis, kai į vieną ūkį pristatyti iš karto šeši traktoriai, pirmas. Nuo metų pradžios Rovaltra jau pardavė 35 Valtra traktorius. 

 



gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...