Menu




Papildomų pajamų – iš organinio anglies kaupimo programos

Aktualijos 20.09.2023   

Papildomų pajamų – iš organinio anglies kaupimo programos


John Deere ir kitos technikos prekybos įmonė DOJUS agro, nuo praėjusių metų pradėjusi bendradarbiauti su Estijos žemės ūkio technologijų startuoliu eAgronom, kuris siūlo dalyvavimo organinio anglies kaupimo programose paslaugas, vis labiau didina šios neįprastos žemės ūkio mašinų pardavėjui veiklos apsukas ir tikina, kad tvarus ūkininkavimas, išskiriamo/sugeneruojamo anglies dvideginio apskaita gali būti naudinga ne tik finansiškai, bet ir reikšmingai prisidėti prie gamos tausojimo, oro švarinimo ir šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažinimo procesų.

Idėja apie tokias paslaugas – kaip padėti ūkininkams apskaičiuoti išskiriamo CO2 ir generuojamos organinės anglies kiekius, padėti jiems ūkininkauti tvariau, DOJUS agro gimė daugiau nei prieš metus. „Mintys apie tai kilo anksčiau, nei pradėjome bendradarbiauti su eAgronom. Pramonės įmonės skaičiuoja savo veiklos išskiriamas CO2 emisijas, kodėl to negalėtų daryti ir ūkiai? Be to, ūkiai teikia nemažą naudą gamtai, augindami augalus, kurie švarina orą, tad kodėl iš to neuždirbus papildomai. Mes galėtume padėti visa tai padaryti“, – taip pagrindinius argumentus imtis netradicinės veiklos apibūdina DOJUS agro Tiksliosios žemdirbystės Projektų vadovas Dovydas Pikčilingis.

Siekdamos skatinti tvarų ūkininkavimą ir Lietuvoje sukurti bendrą sertifikuotą anglies dioksido kiekį dirvožemyje didinančio ūkininkavimo programą, bendrovės eAgronom ir DOJUS agro jėgas suvienijo praėjusių metų liepą. „Pasirinkome šią įmonę, nes ji turėjo sukūrusi gerą platformą, mato taip pat, kaip matome mes. Ji turi mechanizmą, kaip apskaičiuoti įvertinti tą naudą aplinkai. eAgronom labiausiai pažengusi šioje srityje“, - verslo parnerio pasirinkimą motyvuoja D. Pikčilingis.

Pasak D. Pikčilingio, visos grandys, visi dalyviai šioje naujoje veikloje yra svarbūs. eAgronom siūlo ūkio valdymo programinę įrangą, dirbtinio intelekto ir nuotolinio stebėjimo technologijų pagrindu veikiančias ŠESD stebėjimo priemones. Šios bendrovės technologijos ir konsultacinės paslaugos gali padėti ūkininkams sumažinti naudojamų cheminių medžiagų ir trąšų kiekį, taip sumažinant veiklos sąnaudas ir diversifikuojant pajamų srautus per ūkininkams suteikiamus anglies dioksido kreditus. Tuo pat metu, šios bendrovės stebėjimo priemonėmis matuojami anglies dioksido sekvestracijos ir išmetamų ŠESD pokyčiai. 

D. Pikčilingio teigimu, DOJUS agro gali suteikti žinių, nuo ko visa tai reikėtų pradėti daryti, pateikti rekomendacijas ir įvertinti pokyčius. „Kartu su eAgronom specialistais atvykstame į ūkį, galime padėti ūkiui apskaičiuoti išskiriamas CO2 emisijas, kiek anglies sukaupiama su auginamais pasėliais dirvožemyje. Dojus agro indėlis – konsultuoti ūkininką, padėti užsiregistruoti į programą, suvesti duomenis, suvesti laukų informaciją, parodyti, kaip panaudoti John Deere mašinų kaupiamus duomenis, - aiškina Tiksliosios žemdirbystės Projektų vadovas, - Mes įvertiname, kaip ūkininkaujama dabar ir rekomenduojame, ką galima pakeisti, kad būtų dirbama našiau, bet tvariau. Pavyzdžiui, pakeitus tam tikrą traktorių, būtų galima sutaupyti degalų ir tuo pačiu išskirti mažiau teršalų. Pagrindinis tikslas – sumažinti sąnaudas, nesumažinant ūkio gaminamos produkcijos. Su eAgronom sukurta programa galima apkskaičiuoti CO2 emisijas, sumažinus jas ir pardavus vadinamuosius CO2 kreditus, būtų galima papildomai finansuoti kitus procesus ūkyje“. 

Anot DOJUS agro Tiksliosios žemdirbystės Projektų vadovo, kiek išskiriama CO2 emisijų ūkiuose vidutiniškai, labai individualu, kiekviename lauke jos gali skirtis, todėl skaičiuojamos atskirai. „Suprantama, kad auginant augalus, kuriuos reikia daugiau tręšti ar purkšti, kuriems reikia daugiau papildomų darbų atlikti, emisijų išskiriama daugiau. Tačiau jas galima kompensuoti ir sukaupti daugiau anglies kreditų kitais būdais, pavyzdžiui, auginant tarpinius augalus, atsisakius arimo, įdiegus tikslesnį žemės dirbimą, tręšimą, purškimą, ar taikant tiesioginę sėją“, - sako D. Pikčilingis.

Paskaičiuota, kad 1 ha, kuriame taikomos tvaraus ūkininkavimo technologijos, gali sugeneruoti vidutiniškai apie 1 t CO2 ekvivalento kreditą per metus. Žinoma, tai priklauso ir nuo oro sąlygų bei kitų aplinkybių. Tokio kredito kaina gali svyruoti nuo 20 iki 40 EUR/1 t CO2 ekvivalento, priklausomai nuo rinkos sąlygų. Anglies dioksido kreditus paprastai perka įvairios pramonės įmonės, siekdamos kompensuoti savo veikloje išskiriamas emisijas, kurių nėra galimybių sumažinti, pavyzdžiui, avialinijos. „Tokiu būdu taršios įmonės finansuoja aplinką švarinančių technologijų diegimą kituose sektoriuose“, - pabrėžia D. Pikčilingis. 

Jo teigimu, paslaugos norintiems dalyvauti anglies kaupimo programose neapsiriboja tik konsultacijomis ir duomenų suvedimu į platformą. „Kiekvienas metais vykdome stebėjimą, vertiname, kaip pasisekė, kaip įtakojo oro sąlygos. Kiekvienų metų pabaigoje matome rezultatus“, - teigia D. Pikčilingis.

Pernai Lietuvoje į Anglies programą užregistruota 20 ūkių, kurių bendras plotas sudaro 10 tūkst. ha. „Norintiems prisijungti, pirmiausia reikia užsiregistruoti pirminei konsultacijai su DOJUS agro specialistais, mes preliminariai paskaičiuosime, kiek CO2 emisijų galima sumažinti ir kiek kreditų sukaupti. Vėliau pasirašome sutartį ir užregistruojame programoje, sukeliame ūkio ir visą kitą reikalingą informaciją. Vėliau vertiname pokyčius ir skaičiuojame faktiškai sukauptus kreditus“, - kokius žingsnius turi padaryti ūkiai, norintys dalyvauti Anglies programoje, vardija DOJUS agro Tiksliosios žemdirbystės Projektų vadovas. Sertifikavimo ir dalyvavimo Anglies programoje paslaugos kainuoja apie 0,5 EUR/ha per metus.

 



Jums turėtų būti įdomu


Aktualijos

Ateities žemės ūkis: ar žmogų pakeis robotai ir skaitmeninės technologijos?

Ateities žemės ūkis: ar žmogų pakeis robotai ir skaitmeninės technologijos?

Žemės ūkio technika yra inovacijų variklis, leidžiantis ne t...

Aktualijos

Augalų apsaugos priemonių atsisakymas kitų sąskaita?

Augalų apsaugos priemonių atsisakymas kitų sąskaita?

Ekologiškos krypties žemės ūkyje reikalavimai gali žengti ka...

Naujienos

Agrifac savaeigiai purkštuvai pritaikyti alternatyviems degalams

Agrifac savaeigiai purkštuvai pritaikyti alternatyviems degalams

Siekdami tvariai ir veiksmingai prisidėti prie maisto produk...