Menu




Rotoriniai kombainai pasiteisina ir esant sudėtingoms klimato sąlygomis

Tyrimai 28.02.2022   

Rotoriniai kombainai pasiteisina ir esant sudėtingoms klimato sąlygomis


Naujausi Case IH Axial-Flow kombainų patobulinimai, tarp kurių ir automatizavimo technologija AFS Harvest Command, įdiegta pagrindiniuose 250 serijos kombainų modeliuose, pastaraisiais metais pasiteisino Europoje, kur derliaus nuėmimo sąlygos buvo sudėtingos. Rotorinių kombainų gamintoja Case IH praėjusiais metais įvertino universalių vieno rotoriaus kombainų darbą nepalankiomis oro sąlygomis.

Dėl permainingų, o kartais ir labai lietingų orų Europos žemdirbiai ne visada gali laiku pradėti javapjūtės, nes javai vėliau subręsta, dėl didelio dirvos drėgnumo sudėtinga įvažiuoti į laukus. Vokietijoje praėjusi vasara buvo pati lietingiausia per visą dešimtmetį. 

Tad tokios javapjūtės aplinkybės buvo gera proga kompanijai Case IH įvertinti Case IH Axial-Flow kombainus. Case IH Axial-Flow kūlimo ir atskyrimo sistema viso pasaulio ūkiuose taikoma jau keturis dešimtmečius. Grūdus atskiria vienintelė judamoji dalis – Axial-Flow rotorius; jokio atskyrimo būgno ar pobūgnio, jokių srauto trukdžių. Naujausiuose Axial-Flow 250 serijos kombainų modeliuose šios sistemos privalumai papildyti ir naujausia AFS Harvest Command technologija.

Praktiškai išbandyti laukuose

Axial-Flow kombainų darbas stebėtas ūkyje Tupag Agrar Tiūringijos regione (vidurio Vokietijoje). Vykdomojo direktoriaus Sören‘o Reinbeck‘o vadovaujama komanda su Axial-Flow 9250 AFS Harvest Command kombaino operatoriumi Jan‘u Breitschuh‘u nukūlė 3 800 ha javų, dirbami itin sudėtingomis sąlygomis, bet neprarasdami įprasto efektyvumo ir komforto.

„Buvo sunkus sezonas. Dėl blogo oro derlių baigėme nuimti rugsėjį, nuimti derlių išties buvo sudėtinga, – pasakoja Sören‘as Reinbeck‘as. – Tačiau dirbami net ir tokiomis sudėtingomis sąlygomis su Axial-Flow 9250 pavyko nukulti geros kokybės grūdus ir pasiekti didelį kombainų pralaidumą, o tai ypač svarbu siekiant pelningo verslo.“

AFS Harvest Command nauda

Pagal duomenis, gaunamus iš grūdų nuostolių, kokybės ir sietų slėgio jutiklių AFS Harvest Command stebi pagrindinius kombaino valdymo duomenis: važiavimo greitį, variklio apkrovą, nupjautos masės padavimo spartą, sietų nustatymus. Sietų slėgio jutikliai teikia sistemai tikslius duomenis apie jų apkrovą, siekiant nustatyti ryšį tarp apkrovos ir dėl vėjo patiriamų nuostolių. Grūdų kameroje įrengtais jutikliais įvertinamas pažeistų grūdų ir kitų medžiagų kiekis, ir automatiškai keičiami kombaino nustatymai, kad būtų pasiekta kiekvienai augalų rūšiai operatoriaus pasirinkta kokybė. 

Didelis našumas ir drėgnomis derliaus sąlygomis

Nors praeitais metais derliaus nuėmimas tapo tikru iššūkiu, naująja technologija patobulintais Axial-Flow kombainais pavyko nuimti ir drėgną derlių – matuojant jau anksčiau minėtus rodiklius (variklio apkrovą ir pažeistų grūdų kiekį) ir automatiškai reguliuojant važiavimo greitį, kad būtų nuimta kuo daugiau derliaus. 

Ši sistema suteikia kombaino naudotojui galimybę užtikrinti geriausias kombaino darbines savybes, esant sudėtingoms oro sąlygoms, tiesiog pasirinkus vieną iš keturių režimų: Našumo (angl. Performance) – patiriami mažiausi grūdų nuostoliai ir užtikrinama kokybė, esant optimaliam pralaidumui; Grūdų kokybės (angl. Grain Quality) – siekiama didžiausios grūdų kokybės mažiausiais grūdų nuostoliais, esant optimaliam pralaidumui; Pastovaus pralaidumo (angl. Fixed Throughput) – kai kombainas automatiškai sureguliuojamas taip, kad būtų patiriami kuo mažesni grūdų nuostoliai, o jų kokybė atitiktų reikiamą lygį, esant nustatytajam pralaidumui; Didžiausio pralaidumo (angl. Maximum Throughput) – tai didžiausio pralaidumo režimas, kai aparatas pats automatiškai susireguliuoja taip, kad būtų patiriami kuo mažesni grūdų nuostoliai ir užtikrinamas reikiamas jų kokybės lygis, būtent šis režimas ir buvo pasirinktas sudėtingu 2021-ųjų sezonu Tupag Agrar ūkyje.

Dvi kombainų serijos

Axial-Flow kombainai gaminami dviejų serijų. Didelio našumo, bet kompaktiškos konstrukcijos Axial-Flow 150 serijos kombainai skirti vidutinio dydžio ūkiams, žemės ūkio paslaugų teikėjams ar technikos nuomotojams, kuriems reikalinga universali, didelio pajėgumo technika, galinti užtikrinti gerą grūdų kokybę, atskirianti šiaudus ir turinti geriausią sietų zoną tarp savo klasės kombainų, kad per valandą nuimtų derlių nuo kuo didesnio ploto.

Axial-Flow 250 serijos kombainai skirti dideliems ūkiams, žemės ūkio paslaugų teikimo įmonės ar technikos nuomotojams, kuriems reikalinga didelio pajėgumo technika, galinti užtikrinti geriausią grūdų kokybę ir aprūpinta naujausiomis technologijomis bei automatika.



Jums turėtų būti įdomu


Tyrimai

Naujasis John Deere 6R 185 – čempionas kelyje

Naujasis John Deere 6R 185 – čempionas kelyje

Transporto darbai yra svarbi kasdienių žemės ūkio darbų dali...

Tyrimai

Mažesnis slėgis padangose – didesnis derlius

Mažesnis slėgis padangose – didesnis derlius

Kokia žemės ūkio technikos padangų slėgio įtaka augalų derli...

Tyrimai

Sėja dvigubomis eilutėmis didina derlių

Sėja dvigubomis eilutėmis didina derlių

Remiantis Vokietijos Osnabriuko (Osnabrück) universiteto tyr...