Menu




Mažesnis slėgis padangose – didesnis derlius

Tyrimai 05.05.2021   

Mažesnis slėgis padangose – didesnis derlius


Kokia žemės ūkio technikos padangų slėgio įtaka augalų derlingumui, nustatyta Jungtinėse Valstijose atliktais bandymais. Tyrimų rezultatai parodė, kad dirbant technika su sumažintu slėgiu padangose gali padidinti derlių vidutiniškai 4,0 %.

Tyrimus atliko Harper Adams universiteto mokslininkai viename iš universiteto miestelių tyrimų stotyje Niuporte ir kai kuriose kitose JAV vietovėse, bendradarbiaujant su Ilinojaus universitetu. Tyrimo tikslas – sumažinti žemės ūkio mašinų įtaką dirvožemio sutankinimui. 

Tyrimai truko trejus metus. Bandymo laukeliuose buvo dirbama su 290 AG traktoriais su mažesnio slėgio Michelin Ultraflex padangomis ir su standartinio slėgio padangomis.

„Žemės ūkio technika vis didyn ir sunkyn, tad mūsų tyrimai labai aktualūs. Rezultatai aiškiai parodė, kad Michelin Ultraflex padangos gali gerokai sumažinti dirvų sutankinimą ir taip padidinti derlių 4,0 %, palyginti su derlingumu laukeliuose, kuriuos buvo dirbama mašinomis su standartinėmis padangomis“, – tyrimų rezultatus apibendrina Paula Misiewicz, Harper Adams universiteto dirvožemio ir vandentvarkos mokslų vyresnioji dėstytoja.

Kitame Harper Adams universiteto tyrime, kuris truko devynerius metus, buvo lyginti du padangų tipai (Michelin standartinės ir Ultraflex padangos) skirtingo žemės dirbimo (ariamosios, minimalaus žemės dirbimo ir tiesioginės sėjos) technologijose.

„Per devynerius metus žemo slėgio padangų naudojimas visose trijose sistemose turėjo pranašumų, tačiau labiausiai pasiteisino, taikant ariamąją žemės dirbimo technologiją, – priduria P. Misiewicz. – Šios technologijos laukeliuose užfiksuotas maždaug 4,0% derliaus priedas, palyginti su laukeliais, kuriuose dirbo technika su standartinėmis padangomis.“ Tyrimas taip pat parodė, kad didesnės investicijos į žemo slėgio padangas atsiperka per metus.

 



Jums turėtų būti įdomu


Tyrimai

Rotoriniai kombainai pasiteisina ir esant sudėtingoms klimato sąlygomis

Rotoriniai kombainai pasiteisina ir esant sudėtingoms klimato sąlygomis

Naujausi Case IH Axial-Flow kombainų patobulinimai, tarp kur...

Tyrimai

Naujasis John Deere 6R 185 – čempionas kelyje

Naujasis John Deere 6R 185 – čempionas kelyje

Transporto darbai yra svarbi kasdienių žemės ūkio darbų dali...

Tyrimai

Sėja dvigubomis eilutėmis didina derlių

Sėja dvigubomis eilutėmis didina derlių

Remiantis Vokietijos Osnabriuko (Osnabrück) universiteto tyr...