Menu




Farmet Falcon Pro – sėjai tiesiai į ražieną

Reportažas 22.10.2020   

Farmet Falcon Pro – sėjai tiesiai į ražieną


Natūralių gamtos procesų bei žmogaus veikiamas dirvožemis eroduoja, todėl, paskutiniu metu vis daugiau kalbama apie galimybes, kaip šią eroziją sumažinti. Šiam problemai spręsti vienas iš būdų yra juostinio dirbimo arba vadinamosios Strip-till technologijos taikymas, kuri ne tik atlieka apsauginę dirvos funkciją, bet ir duoda nemažai naudos derliui.

Vienareikšmiškai augant Strip-till technologijos populiarumui, kartu ir didėja sėjamųjų, kurios turi galimybę taikyti šią technologiją, paklausa. Vienas iš galimų ir patikimų tausojančios sėjos pasirinkimų – čekų gamintojo Farmet modulinės pneumatinės sėjamosios Falcon Pro. Šios 3,0–8,0 metrų darbinio pločio sėjamosios išsiskiria kompaktiškumu, darbo našumu ir galimybe pasirinkti bei pagal ūkio poreikius pritaikyti įvairias sėjos technologijas.

Pagal poreikį sėjamąją galima komplektuoti su keičiama priekine diskine priešsėjinio dirbimo, lyginimo lentos ar noragine Strip-till įdirbimo sekcija. Didžiausias sėjamosios Falcon Pro pranašumas matomas taikant minimalią dirbimo technologiją, sėjant tiesiogiai į neparuoštą dirvą, įterpiant trąšas. Vienu važiavimu atliekamos visos sėjos operacijos – dirvos įdirbimas, trąšų įterpimas ir sėja, taip pat galima sėti dviejų skirtingų augalų sėklas.

Šiaulių rajono ūkininkas Aretas Mintauskas, 2020 sėjos sezonui įsigijęs Falcon Pro 4,0 m sėjamąją teigia, jog sėjamoji palengvino sėjos darbus bei gerokai padidino našumą.

Šiaulių krašto ūkininkas Aretas Mintauskas šiemet sėjo su nauja 4,0 m darbinio pločio sėjamąją Farmet Falcon Pro

„Ūkyje pereiname prie neariamosios žemės dirbimo technologijos, tad stengiamės tausoti žemę, mažinti išlaidas ir kartu didinti pajamas. Norime kuo mažiau dirbti dirvą, arti ar kaip kitaip judinti žemę. Rinkdamiesi sėjamąją, pirmiausia kreipėme dėmesį į dirvos dirbimo agregatą, kuris būtų keičiamas ir kelių modifikacijų, taip pat svarbus buvo trąšų įterpimas, už sėjos disko prispaudimo ratukai ir didelio pravažumo ratai. Didžiausią įspūdį paliko Falcon Pro sėjamosios Strip-till dirbimo sekcija, kuri atlieka ir giluminio įdirbimo funkciją. Vienu metu giliai įdirbama dirva, kartu ir giliau įterpiamos trąšos rapsui po šaknimi. Taipogi galima rinktis diskinę dirbimo ar kurią kitą sekciją, kas yra labai didelis privalumas, nes sėjant bet kurią kultūrą galima ją pasikeisti“, – sako A. Mintauskas

Ūkininkas pasirinko sėjamąją su Strip-till sekcija ir dideliu, dvigubu sėklų bunkeriu, kad būtų galima sėti dvi skirtingas kultūras vienu važiavimu. „Skirtingų augalų sėklas galima įterpti netgi skirtingais gyliais kas antrą eilutę. Taip pat mane labai sužavėjo, jog Falcon turi didelius tankinimo ratus. Patikimi prispaudimo ratukai, tarpe ir gale aketėlės ratų paliktiems nelygumams išlyginti. Užsikimšimo davikliai puikiai susidoroja su darbu, stori ir dideli sėjos diskai nebijantys akmenų, labai patiko oriniai technologinių vėžių vožtuvai. Nei su sėklų, nei trąšų užsikimšimu bėdų irgi neturėjau“, – sako A. Mintauskas, pridurdamas, kad šios sėjamosios pasirinkimą lėmė ir konkurencinga kaina, lyginant su kitomis panašios komplektacijos sėjamosiomis.

Farmet Falcon Pro Strip-till dirbimo sekcija

Ūkininko teigimu, nors pavasarį sėjos darbų su Falcon buvo nedaug, bet jie buvo sėkmingi. Pasėliai sudygo gražiai, vienodai ir tolygiai, o derlius subrandintas geras. „Rudenį laukus tik minimaliai skutome, kad būtų sudaigintos pabiros, o tada panaudoję pesticidus, sėjome grūdines kultūras. Rapsus sėjome tiesiai į ražieną kas antrą eilutę 25 cm atstumu, ji vyko itin sklandžiai, sudygo greitai. Važiavimo greitis svyravo nuo 8 iki 12 km/val., nes Strip-till noragus įgilinome iki 25 cm. Kviečius sėjome 10–14 km/val. greičiu“, – apie pirmąjį naujos sėjamosios sezoną pasakoja A. Mintauskas.

Pasak jo, rapsams sėti panaudotas 205 AG traktorius, kurio galios pakako, tačiau su neseniai įsigyta 250 AG traukos mašina sėjos darbai vyko dar sparčiau. Ūkininko teigimu, Strip-till technologijos didelis privalumas tas, jog nereikia pasiruošimo darbų: prisipili trąšų, sėklų ir važiuoji dirbti į laukus. „Viskas, ko reikia, tai yra tiesiog turėti su kuo sėjamąją traukti. Šiemet per sėją degalų sąnaudos sumažėjo apie 70 %, palyginti su praėjusiais metais, nes visi darbai buvo efektyviai atliekami vienu važiavimu“, – sako A. Mintauskas

A. Mintausko ūkyje vykusią rapsų sėją stebėjo ir kiti kolegos ūkininkai. „Nagrinėjome sėjos kokybę, gylį ir trąšų įterpimą. Visi liko labai sužavėti. Tikėtina, tokią pačią sėjamąją įsigis ir jie, gal tik didesnę – 6,0 arba 8,0 metrų darbinio pločio. Rekomenduočiau šią sėjamąją išbandyti ir kitiems ūkiams, kurie taiko neariamąją žemdirbystės technologiją ir tausoja žemę, siekia taupyti degalus. Jeigu kažką domintų, mielai kviečiu pasižvalgyti po mano laukus“, – kviečia ūkininkas.

4,0 m darbinio pločio Farmet Falcon Pro sėjamoji pavasario sėjos darbuose

Kompanijai Farmet Lietuvoje atstovaujančios bendrovės Agroteka specialistų teigimu, Strip-till rapsų sėjos technologija turi teigiamą poveikį sėklų daigumui ne tik sausu, bet ir lietingu sėjos sezonu. Falcon Pro sėjamosios Strip-till įdirbimo sekcija komplektuojama su labai siaurais noragais, tai užkerta kelią grumstų susidarymui drėgnomis sąlygomis. Juostinis įdirbimas per sėją puikiai aeruoja dirvą. Taip sudaromas idealus mikroklimatas rapsams, nes jiems dirvožemyje reikia daugiau oro, palyginti su kitais žemės ūkio augalais.

Dėl didesnių tarpueilių yra geresnė augalų ventiliacija, todėl augalai mažiau serga ir tenka naudoti mažiau augalų apsaugos priemonių. Pasėliai, pasėti taikant Strip-till technologiją, yra sveikesni ir stipresni. 

Rapsai A. Mintausko ūkyje (fotografuota 2020-10-07), pasėta su Farmet Falcon Pro Strip-Till 2020-08-19

 



Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...