Menu




Komatsu Maxi Fleet: stebėti, kontroliuoti, nustatyti, analizuoti ir dar daugiau

Miškas 05.06.2020   

Komatsu Maxi Fleet: stebėti, kontroliuoti, nustatyti, analizuoti ir dar daugiau


Komatsu Forest Oy nuotolinę miško technikos stebėjimo sistemą pristatė jau prieš 10 metų. 2013-aisiais įmonė miško technikoje įdiegė sistemą Maxi Fleet, kuri leidžia ne tik nuotoliniu būdų stebėti mašinas, bet ir dokumentuoti darbus, o techniką prižiūrinčiam specialistui suteikia galimybę nuotoliniu būdu identifikuoti gedimų klaidas ir negaištant laiko vizitams į ūkį, atlikti programinius pakeitimus. Tarp miško technikos gamintojų Komatsu – nuotolinių telematikos technologijų lyderė. Nuotoliniu būdu prižiūrimų mašinų jau dirba ir Lietuvoje.

Komatsu Forest Oy Lietuvoje daugiau kaip metai atstovauja DOJUS agro. Pasak įmonės specializuotos technikos serviso vadovo Edgaro Jakšto, kiek iš viso tiksliai Lietuvoje dirba Komatsu technikos sunku pasakyti, bet skaičiuojama, kad dirbančių mašinų yra daugiau kaip 80. „Kol kas mes turime tik dvi Komatsu mašinas su nuotolinio stebėjimo ir aptarnavimo sistema Maxi Fleet, tačiau planuojame per šiuos metus prijungti dar apie 15. DOJUS agro serviso specialistai yra apmokyti ir visiškai pasirengę suteikti nuotolines paslaugas“, - sako E. Jakštas.

Maxi Fleet sistema suteikia galimybę kontroliuoti Komatsu medkirčių ir medvežių darbą nuotoliniu būdu, stebint jų parametrus, darbo našumą ir kitus rodiklius. „Ši sistema turi labai daug galimybių: galima matyti mašinos vietą žemėlapyje, jos monitoriuje pateikiamas klaidas, pagamintos produkcijos kiekį, operatoriaus identifikacinius duomenis, biržės duomenis. Iš siunčiamos informacijos galima formuoti ataskaitas apie degalų sąnaudas per valandą, našumą, kubiniais metrais, operatorių darbo efektyvumą, palyginti panašių dirbančių mašinų produktyvumą, kiek būta prastovų ir kita, - nuotolinio stebėjimo ir diagnostikos sistemą pristato DOJUS agro specializuotos ir miško technikos serviso specialistas Ernestas Meškauskas. – Ji suskaičiuoja ir pateikia grafikus, kur, kada ir per kiek laiko buvo pagaminta vienos ar kitos medienos produkcijos. Gamybos stebėjimo funkcija naudotojui suteikia informaciją apie nupjautų kamienų skaičių, jų skersmenį, nuvažiuotą atstumą, suskaičiuoja nupjautos medienos tūrį“.

Pasak E. Meškausko, labai naudinga ne tik galimybė stebėti technika realiuoju laiku, bet ir tai, kad šios technologijos gali įspėti apie galimus gedimus iš anksto. „Generuojami ir siunčiami įspėjimai suteikia galimybę greičiau reaguoti ir išvengti didesnių gedimų, o taip pat ir didesnių remonto išlaidų, – pabrėžia E. Meškauskas. – Viską, ką ji gali, užimtų laiko paminėti, kiekvienas Komatsu technikos pirkėjas, gali pasirinkit tas funkcijas, kurios jam aktualiausios. Jei reikia, mes, net neišvykdami iš savo darbo vietos, galime padėti operatoriui atlikti mašinos nustatymus optimaliam darbui. Svarbiausia, kad sutaupoma labai daug laiko“.

Maxi Fleet naudinga ne tik Komatsu mašinos savininkui, operatoriui, bet ir serviso komandai, nes galima planuoti mašinos techninį aptarnavimą pagal jos išdirbį. „Mums aktualu ir tai, kad galime matyti tikslią mašinos buvimo vietą. Surasti miškuose dirbančią techniką, kuri neturi šios sistemos, kartais būna nemažas iššūkis“, - teigia specialistas. 

Pasak jo, Maxi Fleet suteikia ne tik techninės naudos ir didina efektyvumą, bet ir suteikia daugiau darbo komforto operatoriui, pavyzdžiui, nuotoliniu būdu galima nustatyti mašinos šildytuvą (nurodyti dieną/laiką, nuo kada iki kada įjungti pagalbinę šildymo sistemą), kad esant šaltoms oro sąlygoms, atvykus prie mašinos, ji jau butų įšilusi ir paruošta darbui.

Pasak E. Meškausko, Maxi Fleet – papildomai užsakoma įranga. Galimi trys sistemos paketai: Base, Advanced, Advanced Plus. Priklausomai nuo pasirinkto paketo, mašinos savininkas ir mašiną prižiūrintys specialistai gali matyti daugiau ar mažiau technikos parametrų. Ji aktuali ir Komatsu medvežėms, ir medkirtėms, apie pastarųjų darbą suteikiama daugiau informacijos. „Maxi Fleet galima įrengti ir senesniuose modeliuose. Investicijos į nuotolinę sistemą naudotai technikai priklauso nuo jos gamybos metų, komplektacijos“, - sako specialistas. 

 



Jums turėtų būti įdomu


Miškas

DOJUS agro plečia savo miško technikos asortimentą

DOJUS agro plečia savo miško technikos asortimentą

Sėkmingai įsitvirtinus miško sektoriuje ir siekiant dar išpl...

Miškas

Rinkdamiesi techniką, ištikimi vienam spalvų deriniui

Rinkdamiesi techniką, ištikimi vienam spalvų deriniui

Miško kirtimo ekspertais prisistatantys „Medverus“ šioje vei...

Miškas

Eco Log plečia kirtimo galvučių gamą

Eco Log plečia kirtimo galvučių gamą

Švedijos miško mašinų ir įrangos gamintojas Eco Log išplėtė...