Menu




2022 m. sėja ir šių metų derliaus prognozė

Augalininkystė 19.05.2022   

2022 m. sėja ir šių metų derliaus prognozė


Gegužei artėjant pabaigos link, baigiasi ir vienas svarbiausių etapų ūkininkams – pavasarinė sėja. Infliacija, augančios trąšų kainos, gamtinės sąlygos, tinkamas sėklų pasirinkimas ir kiti svarbūs veiksniai lems, kokį derlių ūkininkams šiais metais subrandins pasėliai.

Trūko kokybiškos sėklos

Vienu didžiausiu iššūkiu ūkininkams virtusi klimato kaita, dėl šylančių orų ir kitų neprognozuojamų gamtos reiškinių lėmė, kad 2021 m. derliaus sėklos buvo smulkesnės. 2021 m. sausra ir kaitros derlių sumažino 1,5-2 tonomis iš hektaro, o tai lėmė ir santykinai mažesnį sėklinės medžiagos kiekio paruošimą šių metų pavasario sėjos sezonui.

2021 m. nepalankios gamtinės sąlygos lėmė mažesnį kokybiškos sertifikuotos sėklos kiekį ir jos trūkumą. Šio pavasario sėjai trūko kai kurių rūšių, o ypač ankštinių kultūrų, tokių kaip pupos ir žirniai, sėklos. Sumažėjęs pagamintas sėklinės medžiagos kiekis ir akivaizdūs sertifikuotos sėklos pranašumas lėmė, kad ūkininkai išpirko visą šiems metams Dotnuva Seeds paruoštos sertifikuotos sėklos kiekį.

Sertifikuotos sėklos pasirinkimas lemia, jog pasėtas augalas bus gyvybingesnis, dygstantis pasėlis bus geriau apsaugoti nuo ligų, o tai lemia didesnį būsimą derlių. Sertifikuotų sėklų naudojimas Lietuvoje per paskutinius 10 metų augo daugiau nei dvigubai ir šiuo metu sudaro apie 20-22 proc. sėjos metu naudojamų sėklų. 

Europos sąjungos šalių vidurkis sėjai renkantis sertifikuotas sėklas yra gerokai didesnis ir sudaro net iki 60 proc. Tai yra aiškios tendencijos, kurios rodo kryptį ūkininkams, siekiantiems užauginti gausesnį derlių ateityje. Rinktis sertifikuotą sėklą skatina ne tik akivaizdi ekonominė nauda, tačiau ir valstybės parama. Perkant sertifikuotą kviečių, rugių, avižų, miežių ar kvietrugių sėklą galima gauti 15 eurų paramą vienam hektarui.

„Nors sertifikuotos sėklos naudojimas sėjos metu ūkininkui kainuoja apie 10 eurų hektarui brangiau, galutinis rezultatas visada atperka šią investiciją ir atneša papildomų pajamų ūkiams. Mūsų investicijos ir stiprinami sėklų ruošimo pajėgumai užtikrina, kad sertifikuotos sėklos pasirinkimas visada virsta gausesniu derliumi. Geriausias to įrodymas – augantis sertifikuotų sėklų naudojimas Lietuvoje,“ – sako Dotnuva Baltic Sėklininkystės skyriaus vadovas Sigitas Augas.

Karas Ukrainoje – dar vienas 2022 m sėjos iššūkis

Prie augančių kuro kainų bei klimato kaitos sukeliamų padarinių, šiemet prisidėjo dar vienas nepalankus iššūkis žemės ūkiui. Dėl karo Ukrainoje ir geopolitinės situacijos regione sparčiai augančios gamtinių dujų kainos lemia spartų trąšų kainos augimą.

Prognozuojama, kad trąšų kiekius mažins dauguma ūkių, o kai kurie ūkiai – mažins drastiškai. Tręšimo normų mažinimas lems, kad net ir esant labai palankioms gamtinėms sąlygoms, 2022 metų derlius bus mažesnis.

„Dyzelino ir trąšų kainų kilimas lemia, kad jau dabar daugelis ūkininkų ieško kitų sprendimų, padėsiančių užauginti gausesnį derlių. Nors kokybiškos, sertifikuotos sėklos pasirinkimas ir nebus alternatyva trąšų kiekio mažinimui, tačiau sulaukiame vis daugiau dėmesio iš ūkininkų, kurie ieško būdų kaip iš pasėlių gauti didesnį derlių. Nors dar tiksliai negalime pasakyti kokiomis kainomis ir kiek, kokių sėklų ruošime šių metų rudens sėjai, tačiau jau dabar sulaukiame dėmesio iš ūkininkų, norinčių rezervuoti sertifikuotos sėklos 2022 m. rudens sėjos sezonui,“ - teigia Dotnuva Baltic Sėklininkystės skyriaus vadovas Sigitas Augas.

Po prasto praėjusių metų derlingumo Amerikos žemyne, šiemet išaugo sertifikuotų pašarinių žolių sėklų paklausa Europoje, o tai lėmė didesnį susidomėjimą Dotnuva Seeds produkcija ir iš kitų Europos Sąjungos šalių. Į Vokietiją, Italiją, Olandiją, Prancūziją ir kitas šalis buvo eksportuota gerokai daugiau Dotnuva Seeds fabrike paruoštų pašarinių žolių sėklų.  Dotnuva Baltic eksporto apimtys per 2021-2022 m. išaugo net 2,5 karto.

 



Jums turėtų būti įdomu


Augalininkystė

Įmanoma: atsinaujinančios energijos gamyba ir javų auginimas tame pačiame plote

Įmanoma: atsinaujinančios energijos gamyba ir javų auginimas tame pačiame plote

Prancūzijos ūkininkai dengia pasėlius saulės baterijomis, ka...

Augalininkystė

BASF pristatė sezono naujoves, patirtis ir sprendimus

BASF pristatė sezono naujoves, patirtis ir sprendimus

Daugiau kaip tūkstantis žemdirbių prisijungė prie dvi dienas...

Augalininkystė

Naujas efektyvus sprendimas pirmajam javų purškimui nuo ligų

Naujas efektyvus sprendimas pirmajam javų purškimui nuo ligų

Viena iš pirmaujančių pasaulio agrochemijos kompanijų BASF š...