Menu




Saulės energija varomas sėjos ir piktžolių naikinimo robotas

Tikslusis ūkininkavimas 22.04.2022   

Saulės energija varomas sėjos ir piktžolių naikinimo robotas


Danijos ūkininkai broliai Jens‘as ir Kristian‘as Warming‘ai sukūrė saulės energija varomą robotą FarmDroid, kuris leidžia sėti ir naikinti piktžoles be jokių išlaidų degalams ir pesticidams. 

FarmDroid naudoja itin tikslų GPS, kad būtų tiksliai nustatyta ir įsiminta kiekvienos sėklos vieta (koordinatės). Vėliau, ravint piktžoles tarpueiliuose, robotas dirba tiksliai aplink augalus, nepažeisdamas jų. 

Taikant tokį metodą, nereikia jokių didelės raiškos kamerų ir sudėtingų kompiuterių, kad būtų galima atpažinti ir pakirsti piktžoles, todėl pradėti mechaniškai jas naikinti galima dar prieš pasėliams sudygstant. Ravėtuvai dirba ne tik tarpueiliuose bet ir tarp pačių augalų. 

Pirmieji ūkininkai, kurie išbandė robotą savo ūkiuose, teigia, kad vos 800 kg aparatas cukrinių runkelių derlių padidino 40–60 %, palyginti su traktoriais ir įprastomis sėjamosiomis pasėtu pasėliu. Tai aiškinama tikslaus sėklų įterpimo ir piktžolių kontrolės deriniu, užtikrinančiu vienodą pasėlių vystymąsi.

Du broliai danai savo ūkio dirbtuvėse, padedami kai kurių robotikos specialistų, sukonstravo pirmuosius prototipus. Pirmą kartą Agritechnica 2019 parodoje pristatytas FarmDroid dabar gaminamas tam skirtame gamybos komplekse, o visoje Šiaurės Europoje dirba daugiau nei 250 mašinų.

FarmDroid – unikalus sprendimas, tinkantis didelėms ir mažoms ūkininkavimo sistemoms. Šešių eilučių FarmDroid 20 Jungtinėje Karalystėje kainuoja per 70 000 eurų, o RTK bazinei stočiai reikia papildomų 5 000 eurų. 

 



Jums turėtų būti įdomu