Menu




Racionaliai atrinktos technikos kieme Puidokai didžiuojasi dviem istoriniais traktoriais

04.03.2022   

Racionaliai atrinktos technikos kieme Puidokai didžiuojasi dviem istoriniais traktoriais


Tikriausiai kiekvienas šalies žemdirbys galėtų papasakoti įdomią istoriją apie ūkininkavimo pradžią. Vis dėlto Kelmės rajono Spudžių kaimo gyventojo, pagal išsilavinimą chorvedžio Vytauto Puidoko istorija – ypatinga, o veiklos posūkį nulėmęs beveik 60 metų senumo Massey Ferguson 35 X tapo vieno pažangiausių rajone ūkio talismanu.

Ūkio relikvija – 1964 m. pagamintas Massey Ferguson 35 X (30,5 kW/41,5 AG) ilsisi tik žiemą, vasarą jis vis dar įdarbinamas lengviems darbams: nupjauti žolę, nušienauti pakeles

Nors aplinkui jau kūrėsi ūkiai, V. Puidokas apie ūkininkavimą negalvojo. Viskas apsivertė aukštyn kojomis, kai chorvedys 1993 m. išvyko į Vokietiją pusmečiui padirbėti pas ūkininką. Vietos laikraštis trumpame straipsnyje aprašė lietuvio istoriją. Publikaciją perskaitė buvęs ūkininkas, labdara užsiimantis pagyvenęs vokietis, kuris daug žinojo apie Baltijos šalis bei Kaliningrado sritį ir ypač padėjo Karaliaučiaus krašto gyventojams. Kadangi jis jau buvo sustabdęs ūkininkavimą, susirado Vytautą  ir pasakė, kad nori padovanoti technikos. Atidavė ne tik Massey Ferguson 35 X, bet ir padargus prie jo. Geradaris vėliau ne kartą lankėsi ūkyje, domėjosi, kaip sekasi, kaip plečiasi valdos ir gausėja technikos kiemas.

Vytautas, parsigabenę dovaną, apsisprendė, kad parodai jos nelaikys, ūkininkaus. Pradžia buvo kaip ir daugumos šalies ūkininkų:  nuo paveldėtų 26 ha, o Massey Ferguson 35 X kurį laiką buvo pagrindinis ūkio traktorius. Vėliau atsirado sovietiniai Belarus, T-150K. Kai pastarasis tapo nebepatikimas, V. Puidokas Vokietijoje įsigijo Steyr 8165 Turbo ir pats jį parsigabeno.

 „1964 m. pagamintas Massey Ferguson 35 X, buvęs itin populiarus modelis visame pasaulyje, yra  mūsų talismanas, pirmasis vakarietiškas traktorius ūkyje. Jo neplanuojame atsisakyti, laikysime kaip relikviją. Beveik 60 metų senumo traktorius vis dar veikia, jį ypač mėgsta mano vaikai. Massey Ferguson 35 X patrauklus savo išvaizda, forma ir dydžiu. Ūkio talismanas vis dar įdarbinamas lengviems darbams: nupjauti žolę, nušienauti pakeles“, – pasakojo taip pat ūkininkaujantis V.Puidoko sūnus Maridijus.

Ne mažiau sentimentų Puidokai jaučia ir kitam ūkio veteranui, 1991 m. Steyr 8165 Turbo. „Jis unikalus tuo, kad yra paskutinis grynakraujis Steyr traktorius. Tuo metu šis austrų gamintojas viską dar gamino pats: tiek variklius, tiek kitas dalis ir mechanizmus“, –žemės ūkio mašinos unikalumą įvardijo Maridijus. Jau kuris laikas šis traktorius ūkyje nebenaudojamas, jam reikalingas kapitalinis remontas. 

O štai kita technika, pasak pažangiai ūkininkaujančios trijulės, – įprasta, be to, jos parkas – nedidelis.

Trys ūkininkai viename kieme

„Vedame tris apskaitas ir esame trys ūkininkai, bet viename kieme, – taip prisistato V. Puidokas, ūkininkaujantis  su sūnumis Martynu ir Maridijumi.  – Dėl racionalumo stengiamės dalintis viena ūkių baze. Todėl techniką perkame tokio galingumo, kad galėtume padėti vienas kitam, tai tarsi šeimos kooperatyvas, esame net jungtinės veiklos sutartį tarpusavyje sudarę“, – tėčiui antrino Maridijus. Būtent jis ūkyje yra atsakingas už techniką, jos komplektavimą  ir priežiūrą, brolis rūpinasi sandėliavimu ir ekonominiais reikalais, o tėtis  – agronominiais.

Trys atskirus ūkius registravę ūkininkai (iš kairės) – Martynas, Vytautas ir Maridijus Puidokai – dėl racionalumo turimą techniką dalinasi tarpusavyje

Vis dėlto, jei reikia naujos žemės ūkio mašinos ar padargo, trys šeimos vyrai sėda ir tariasi, tačiau nė vienas neturi lemiamo balso, visi yra lygiaverčiai ir ieško kompromiso.

Neatsisako dėl sėjomainos

Puidokai dirba apie 940 ha, pusė iš jų – nuosavi. Augalininkystės ūkio pasėlių žemėlapyje dominuoja javai: žieminiai kviečiai ir miežiai, rapsai bei cukriniai runkeliai. Kelmiškiai vis ryžtasi išbandyti naujoves, yra auginę pluoštines kanapes, maistinius lubinus, tačiau, pasak Maridijaus, šie augalai nepasiteisino.

Kelmės rajone yra tik du ūkiai, kurie augina cukrinius runkelius, vienas iš jų –ekologinis ūkis, o kitas – jungtinis Puidokų ūkis. „Šią kultūrą auginame nuo 1993 metų, pripratome prie jos, įvaldėme technologiją, todėl ir neatsisakome. Be to, cukriniai runkeliai mums labai tinka sėjomainai, nes propaguojame tiesioginę sėją, todėl kultūrų įvairovė ūkyje – būtina. Prieš kelis metus cukrinius runkelius  auginti ryžosi ir sūnūs“, – aiškino Vytautas.

Ekonomiškiau – pirkti paslaugą

Puidokai iki šiol turi nuosavą cukrinių runkelių sėjos ir kasimo techniką, tačiau ją jau reikėtų atnaujinti. „Paskaičiavome ir supratome, kad sėjos ir kasimo paslaugą racionaliau ir ekonomiškiau yra samdyti“, – sakė Maridijus. Kadangi šiame krašte cukriniai runkeliai nėra populiarūs ūkininkų tarpe, todėl konkurencijos dėl nuomos paslaugos taip pat nėra, techniką su darbuotojais ūkininkai gauna būtent tada, kada jiems reikia.

Cukrinių ruknelių  kasimo ir pakrovimo paslaugas, ūkininkų trijulės skaičiavimu, taip pat racionaliau ir ekonomiškiau yra samdyti

Panašiai nutiko ir su kombainais – šių derliaus dorojimo mašinų Puidokai taip pat jau nebeturi. Per 29-erius ūkininkavimo metus išbandė įvairius variantus: bandė išsiversti su vienu kombainu (V laidumo klasės John Deere 9540 WTS (didžiausia bruto galia – 173 kW/235 AG) vėliau įsigijo antrą  –  IX laidumo klasės Claas Lexion 600 TT (431 kW/586 AG). Kai jie abu paseno, ūkininkai taip pat skaičiavo, ar atsipirktų įsigytas naujas. Pamatę, kad neatsipirktų, pirmiausia išsinuomojo vieną derliaus dorojimo mašiną. Po metų ėmėmės kito eksperimento: pirkome derliaus dorojimo paslaugą su dviem kombainais. Palyginę pamatėme, kad šis variantas yra geriausias: pakanka našumo, nereikia papildomo darbuotojo. 2022 m. sezonui jau esame pasirašę analogišką sutartį“, – teigė Maridijus.  

Pernai Puidokai pirko derliaus dorojimo paslaugą su dviem VIII laidumo klasės hibridiniais Claas Lexion 770 (didžiausia bruto galia pagal ECE R120 standartą – 430 kW/585 AG) javų kombainais, iš kurių vienas su pusiau vikšrine važiuokle „Terra Trac“. Šių metų sezonui taip pat jau yra pasirašę analogišką sutartį. Prieš tai ūkyje, atsisakius savo, nuomotas vienas kombainas

Pernai jungtinis Puidokų ūkis turėjo galimybę išbandyti IX laidumo klasės Fendt Ideal 9T (483 kW/647 AG) su dvibūgne ašine kūlimo-separavimo sistema, pusiau vikšrine važiuokle ir „Geringhoff“ pjaunamąja, turinčia skersinį juostinį transporterį ir lanksčią peilių juostą

Pokyčius padiktavo technologija

Ir padargų Puidokai turi palyginti nedaug. „Taip yra dėl to, kad naudojame tiesioginės sėjos (angl. „No-till“) technologiją. Turime 6,0 m darbinio pločio Horsch Avatar 6.16 SD sėjamąją, Agrio Mamut XL 8030 lauko purkštuvą su 8 000 l talpos purškiamojo skysčio ir 30 m pločio sija. Jis palyginti naujas, purkštuvą įsigijome praėjusį pavasarį, kiek žinau, tai buvo pirmasis šio čekų gamintojo tokio dydžio purkštuvas Lietuvoje. O šiuo metu, vėlgi pirmieji šalyje, esame užsisakę dviašį Agrio Gigant modelį, kurio sijos plotis yra toks pats, tačiau talpa – 14 000 l“, – naujienomis dalijosi Maridijus. 

Be išvardintų padargų, Puidokų technikos kieme dar galima pamatyti pakabinamą išcentrinę trąšų barstomąją Rauch, priekabą Dapa, lenkų gamintojo „Agro-MASZ“ šiaudų aketėles. Cukriniams runkeliams dirva turi būti gerai išdirbta, todėl ūkininkai dar turi ir 4,0 m darbinio pločio britų gamintojo „Simba“ (nuo 2010 m. priklausančio JAV gamintojui „Great Plains“) diskinį skutiklį SL 400.

Javų ir rapsų sėjos bei augalų priežiūros darbus kelmiškiai atlieka patys. Tam tarnauja du Fendt 828 Vario (vardinė neto galia pagal ECE R24 standartą – 206 kW/280 AG) traktoriai, jų galingumas trims ūkiams ir 940 ha žemės yra optimalus. 

Agregavimui su turimais padargais puikiai tinka du Fendt 828 Vario (vardinė galia pagal ECE R24 standartą – 206 kW/280 AG) traktoriai

Be to, trijulės technikos kieme yra ir vidutinės galios John Deere 6920 S (110 kW/150 AG) traktorius. Jis ūkyje taip pretenduoja į technikos veterano vardą.  Jį V.Puidokas, parengęs paraišką, įsigijo kai tik atsirado galimybė dalyvauti projektuose. John Deere 6920 S  buvo pirmasis kelmiškio naujas vakarietiškas traktorius ir jis išties pasiteisino, nes dirbamos žemės plotas jau buvo išsiplėtęs iki 500 ha. 

Agregavimui su turimais padargais puikiai tinka du Fendt 828 Vario (vardinė galia pagal ECE R24 standartą – 206 kW/280 AG) traktoriai

 „Buvo laikas, kai turėjome Challenger MT765C (239 kW/320 AG) vikšrinį traktorių, tačiau perėjus prie tiesioginės sėjos, žemei dirbti jo mums nebereikėjo, todėl pardavėme. Kai įsigijome du Fendt 828 Vario, metus Challenger MT765C dar laikėme, kad galėtume įsitikinti, ar naujos žemės ūkio mašinos pajėgs atlikti visus darbus“, – pasakojo Maridijus.

Tiesioginės sėjos technologiją pradėjo taikyti pirmieji regione

„Kai pradėjome sėti tiesiai į ražieną, dauguma į mus žiūrėjo keistai, išgirdome įvairiausių kalbų, netgi tokių, esą, mums taip blogai, kad jau neturime lėšų žemei išdirbti. Kaimynai, važiuodami pro mūsų laukus, pristabdydavo pasižvalgyti, kaip jie atrodo“, – šypsojosi Maridijus.

Puidokai pirmieji regione pradėjo taikyti tiesioginės sėjos technologiją, jų pavyzdžiu jau pasekė ne vienas ūkininkas, jie vis dažniau sulaukia skambučių, klausiama nuomonės, prašoma patarimų.

„Mūsų siekiamybė – ūkyje 100 % naudoti tik tiesioginės sėjos technologiją. Norime, kad liktų tik sėja ir derliaus dorojimas. Dalyje plotų žemės dirbimą atstoja tarpiniai pasėliai, mūsų dirvožemiuose visada kas nors auga, tuščios dirvos nėra. Tarpinių augalų šaknų sistema atlieka tai, ką kiti ūkininkai daro diskiniais, noraginiais skutikliais ar arimu“, – požiūrį ir viziją įvardijo M. Puidokas.

Natūralu, kad jauni, naujos kartos ūkininkai broliai Martynas ir Maridijus atviri naujovėms. „Mums patiems keista. Atrodo, tėtis turėtų būti seno kirpimo ūkininkas, tačiau  jis nuo pat pradžių buvo tiesioginės sėjos šalininkas, jo įtikinėti nereikėjo“, – patikino Maridijus.

Būtent jis  turėjo progą nuvažiuoti į ūkį Vokietijoje, kuriame technologija buvo naudojama nuo 1993 m. „Šis ūkininkas vadovavosi logika: kam daryti tai, ko galima nedaryti. Pamatęs rezultatą, susimąsčiau. Parsivežiau filmuotą medžiagą, parodžiau tėčiui ir broliui, ir tuomet nusprendėme pabandyti. 2018 m. pasiėmėte demonstracinę Horsch Avatar sėjamąją ir pirmajam bandymui pasėjome 30 ha. Įsitikinę, kad rezultatas pagal tiesioginės sėjos technologiją niekuo nesiskiria nuo rezultatų laukuose, kurie prieš sėją buvo suarti, tų pačių metų rudenį ir kitų metų pavasarį jau 70 % laukų augalus pasėjome tiesiogiai į ražieną arba tarpinius pasėlius“, – pasakojo Maridijus.

Nauji pirkiniai ir planai

Pernai Puidokai  įsigijo naują išmaniąją trąšų barstomąją Rauch, lauko purkštuvą Agrio Mamut XL 8030 ir pakelių priežiūros agregatą TMC Cancela

Praėjusį pavasarį įsigytas Agrio Mamut XL 8030 lauko purkštuvas, turintis 8 000 l talpos rezervuarą ir 30 m pločio purškimo siją, buvo pirmasis šio čekų gamintojo tokio dydžio purkštuvas Lietuvoje

Šiemet ūkininkaujančių tėčio ir dviejų brolių tandemas ketina pirkti platesnę sėjamąją. „Nors darbus spėjamame padaryti laiku, norime juos atlikti dar greičiau. Dabartinė Horsch Avatar 6.16 SD  yra 6,0 m darbinio pločio, mes ja esame patenkinti, jokių nusiskundimų neturime,  todėl naujas pirkinys, jei gerai suderėsime, galėtų būti to paties gamintojo, tik dvigubai platesnis. 12 m pločio Horsch Avatar  sėjamajai mūsų turimų traktorių galingumo visiškai pakaktų. Mes visada deriname, kad neatsitiktų taip, kad yra padargas, bet nėra, kas jį tempia ir priešingai. Apskritai, šiuo metu nėra poreikio stiprinti pajėgas, turimą techniką keisti į galingesnę, žemės ūkio mašinų parkas bus tik atnaujinamas“, – aiškino Maridijus.

Trijulės ūkiai vis dar eksperimentuoja su tiesioginės sėjos technologija. Šiam tikslui naudojama 6,0 m darbinio pločio Horsch Avatar 6.16 SD sėjamoji

Martynas Puidokas neslėpė galvojantis apie sandėliavimo patalpų plėtrą. „Tai bus ne bokštai, o angaras. Kai jau nebelieka grūdų, jame galima laikyti techniką, trąšas, o bokštų paskirtis siauresnė. Parengiamieji darbai statyboms jau vyksta, ruošiama aikštelė. O su konstrukcija neskubėsiu dėl dabartinės situacijos žemės ūkyje ir padidėjusios metalų kainos“, – atviravo Martynas.

Trijulės ūkiai išbandė ir firmos „Isaria“ azoto jutiklius KAS trąšų skleidimui kintama norma



Jums turėtų būti įdomu


Mobilus šieno ir šiaudų valytuvas

Mobilus šieno ir šiaudų valytuvas

Vokietijos ūkininkas ir inžinierius August Kuhlenkamp sukūrė...

Džiaugsmingų šv. Kalėdų ir laimingų Naujųjų metų!

Džiaugsmingų šv. Kalėdų ir laimingų Naujųjų metų!

Tegul ateinantys metai būna kupini drąsių idėjų, naujų tiksl...

Naujas Profi Lietuva numeris

Naujas Profi Lietuva numeris

Naujas Profi Lietuva numeris jau išvydo dienos šviesą. Jame...