Menu




BASF pristatė sezono naujoves, patirtis ir sprendimus

Augalininkystė 26.02.2021   

BASF pristatė sezono naujoves, patirtis ir sprendimus


Daugiau kaip tūkstantis žemdirbių prisijungė prie dvi dienas vykusios virtualios BASF konferencijos „Agroforumas`21“, kurios metu pristatytos javų, rapsų ir ankštinių augalų apsaugos šio sezono naujienos bei apžvelgta praėjusių metų patirtis ir bandymų rezultatai.

„Pasaulis per pastaruosius metus labai pasikeitė. Bet agroverslas ir žemdirbiai tęsia savo darbą, nes jų misija svarbiausia Žemėje – užtikrinti žmonių aprūpinimą maistu. Jūs galite didžiuotis savo indėliu! 2020-ieji buvo pilni iššūkių metai, tikime, kad 2021-ieji bus geresni, nes visi išmokome labai greitai prisitaikyti prie neįprastų situacijų. Ši patirtis labai pravers ateičiai“, – sakė BASF vadovas Baltijos šalims Andreas Haase, linkėdamas konferencijos dalyviams sėkmingo sezono.

Pernai Lietuvoje ir kitose ES šalyse BASF pristatė naują veikliąją medžiagą REVYSOL®, kuri dėl savo savybių yra tiesiog revoliucija augalų apsaugos rinkoje. Kaip sakė Dieter Strobel, BASF javų fungicidų grupės techninis vadovas, REVYSOL® pristatymas įvairiose šalyse buvo labai sėkmingas. Tai yra pirmasis per pastaruosius 10 metų fungicidų rinkoje sukurtas naujas triazolas, kuris veiksmingas ir nuo išsivysčiusių atsparių triazolams lapų septoriozės rasių. 

Turėti veikliąją medžiagą, kuri veiktų nuo vienos pavojingiausių javų ligos, yra labai svarbu, nes stebėsena rodo, kad Europos šalyse lapų septoriozės – vienos žalingiausių javų ligų sukėlėjų – atsparumo teritorija vis plečiasi. Ne išimtis ir Lietuva. BASF vykdo kviečių septoriozės atsparumo Europoje stebėseną, į kurią antri metai įtraukta ir mūsų šalis. Mėginiai parodė, kad yra vidutinis arba didelis septoriozės sukėlėjų atsparumas triazolų grupės veikliajai medžiagai protiokonazolui, kuri jau daugelį metų yra rinkoje. Todėl naujos veikliosios medžiagos REVYSOL® sukūrimas reiškia perversmą javų apsaugoje.

„Mūsų strateginė kryptis atliekant ligų stebėseną, produktų efektyvumo vertinimą – dirbti su nepriklausomais mokslo tyrimo institutais ir stotimis. Tai leidžia gauti objektyvius duomenis“, – sakė Saulius Nainys, BASF pardavimų vadovas Lietuvoje. 

Pernai BASF ligų stebėseną vykdė ne tik padedant mokslo įstaigoms, bet tai pradėta daryti ir keliuose ūkiuose, gamybinėmis sąlygomis. O tai leidžia turėti dar daugiau duomenų apie situaciją pasėliuose ir ūkiams viso sezono metu pateikti efektyvesnių augalų apsaugos rekomendacijų.

Fungicidai, atitinkantys javų augintojų lūkesčius

BASF agronomas vadybininkas Paulius Paulauskis pristatė šio sezono naujieną – Balaya Flex Pack. Šis javų apsaugai skirtas produktas savo sudėtyje taip pat turi revoliucinę veikliąją medžiagą REVYSOL®

„Stengiamės, kad naujausi produktai atitiktų ūkininkų lūkesčius, kad žemdirbiai gautų tai, ko tikisi. O tai reiškia, kad fungicidas veiktų kuo platesnį ligų spektrą. Kad ne tik apsaugotų nuo ligų, bet ir padėtų augalams streso dėl nepalankių augimo sąlygų, pavyzdžiui, sausros, metu. Kad fungicidą būtų galima lanksčiau naudoti, mažiau priklausant nuo oro sąlygų, pavyzdžiui, vėsesniu oru arba laikotarpiu, kai darbus dažnai sutrukdo lietūs. Ir, aišku, kad produktas nebūtų brangus. Visa tai suderinta naujame produkte Balaya Flex Pack“, – naujovę pristatė P. Paulauskis.

Balaya Flex Pack pakas susideda iš 10 l Balaya ir 5 l Flexity fungicidų, jo sudėtyje yra trys veikliosios medžiagos - REVYSOL®, piraklostrobinas, metrafenonas. Jos užtikrina labai platų veikimo spektrą - nuo lapų septoriozės, stiebalūžės, miltligės, rūdžių, kviečių dryžligės. Jis skirtas pirmajam javų purškimui pavasarį nupurkšti 20 ha pasėlio. 

Šiemet rinkoje nebėra didelės dalies senesnių pigesnio segmento fungicidų. Išėmus iš rinkos v. m. epoksikonazolą, neliko daugelio populiarių fungicidų, kurie sudarė pigųjį segmentą – Balaya Flex Pack užpildys šią spragą. 

Kodėl pernai išgulė tiek daug javų?

Pernai daugelis javų augintojų patyrė nuostolių dėl kviečių pasėlių išgulimo. Kyla klausimų – kodėl javai taip masiškai išgulė, ar tą lėmė tik nepalankios oro sąlygos, ar ir augintojų pasirinkti ne patys geriausi priežiūros sprendimai.

Kaip sakė BASF verslo klientų vadybininkas Kazimieras Poškus, praėjęs sezonas buvo idealus, siekiant dar kartą patikrinti augimo reguliatorių naudojimo strategijas. Pernai Šiaulių rajono ūkininko Manto Plakio ūkyje BASF atliko bandymą, kuriame kviečių pasėlyje buvo naudoti skirtingi augimo reguliavimo variantai. 

Pavasarį visi kviečiai atrodė gerai, tačiau liepos pradžioje lauko vaizdas jau buvo visai kitoks: vieni laukeliai sugulė, o kiti - ne. Bandymas parodė, kad vienas efektyviausių variantų buvo augimo reguliatorius naudoti tris kartus: pirmas purškimas – Cycocel + Medax Max, antras – Medax Max, trečias – Terpal. Šis variantas davė didžiausią iš visų derliaus priedą – 1,8 t/ha, išlaidos augimo reguliatoriams sudarė 55 Eur/ha, o pajamos už derliaus priedą irgi buvo didžiausio – apie 250 Eur/ha. 

Konferencijos dalyviai ūkininkai teiravosi, kokios klaidos lėmė, kad pernai dalis javų smarkiai sugulė? Kaip pastebėjo BASF specialistai, nepaisant oro sąlygų, nors ir sausa (kaip buvo pernai), atėjus augimo reguliatorių naudojimo metui reikia purkšti. Pagrindinė klaida – pavėluotas purškimas, per mažos normos, tuomet ir panaudoti augimo reguliatoriai nebegali veikti taip efektyviai, kaip veikia panaudoti tinkamą javų vystymosi fazę.

Kodėl pernai labiausiai išgulė Skagen veislės kviečiai? Pasak BASF specialistų, vieno atsakymo nėra. Susidėjo daugelis veiksnių. Viena vertus, šios veislės kviečiai aukšti, o tai reiškia didesnę išgulimo tikimybę. Kita vertus, kai kur neigiamos įtakos padarė nesubalansuotas pasėlių tręšimas azotu. Na, ir aišku, jau minėta priežastis – pavėluotas augimo reguliatorių naudojimas.

Ankštinių augintojams – seniai lauktas naujas herbicidas

Pernai buvo itin geri metai pupų augintojams. Ūkiai gavo rekordinius derlius. Tai lėmė ir pasirinktos pasėlių priežiūros technologijos, ir, aišku, palankūs pupoms orai. 

Auginant ankštinius vienas aktualių uždavinių pavasarį – apsaugoti pasėlius nuo piktžolių. Tai turi didelės įtakos ir būsimam derliui. Pernai sausą balandį, kuris itin svarbus pasėtų sėklų dygimui ir pasėlio formavimuisi, buvo labai sausa. Kaip pastebėjo BASF specialistai, dėl to lengvose dirvose kai kur vėjas nupūtė viršutinį dirvožemio sluoksnį kartu su sėklomis ir panaudotų dirvinių herbicidų plėvele. Sunkiose dirvose buvo kita bėda – dėl sausros žemės pluta trūkinėjo, kartu trūkinėjo ir herbicidų plėvelė, o iš plyšių ėmė dygti piktžolės. Kaip šias problemas spręsti?

Konferencijos „Agroforumas `21“ metu BASF pristatė naujieną pupų bei žirnių augintojams. Tai – herbicidas Corum. Kaip pastebėjo BASF specialistai, Corum yra sudarytas iš švaraus lauko technologijoje žinomos  veikliosios medžiagos imazamokso ir bentazono, kuris Basagran 480 sudėtyje. Imazamoksas į piktžoles patenka per lapus (apie 70%) ir per  šaknis (apie 30%), o bentazonas veikia kaip kontaktinis herbicidas. Todėl labai padidina produkto efektyvumą įvairių rūšių piktžolėms. Tai dvigubas smūgis piktžolėms. 

BASF specialistai pabrėžia, kad herbicidą Corum būtina naudoti su paviršiaus aktyviąja medžiaga Dash, kuri labai pagerina efektyvumą, nes padeda veikliosioms medžiagos geriau įsiskverbti pro piktžolių lapų vaškinį sluoksnį.

Kaip rodo bandymai, pernai naudojant Corum buvo gautas iki 1,4-2,0 t/ha pupų derliaus priedas.

Jeigu dirvos labai piktžolėtos, tai iš karto po ankštinių augalų sėjos patariama naudoti Stomp CS, o vėliau Corum + Dash. Kitais atvejais užtenka naudoti tik Corum su Dash, ir pupų ar žirnių pasėliai bus švarūs.

Corum herbicidą pernai gamybiniuose pasėliuose išbandė Latvijos ūkis „Uzvara Lauks“, esantis netoli sienos su Lietuva. Kaip sakė ūkio agronomas Sergejs Katanenko, pernai pupas augino 185 ha, ir buvo labai sėkmingi metai – prikulta vidutiniškai po 7 t iš ha. Corum herbicidą ūkis bandė jau antrus metus, ir jis labai pasiteisino, nes paveikė ne tik mažas, bet ir jau peraugusias piktžoles. Pasak agronomo, Corum stipresnis ir geriau kovoja su piktžolėmis, negu seniau naudotas herbicidas. Šiemet ūkis planuoja panaudoti Corum 200 ha plote.

Ragina rinktis saugesnius aplinkai produktus ir skaitmeninius pagalbininkus

Konferencijos „Agroforumas `21“ metu BASF taip pat apžvelgė rapsų auginimo pernykštę patirtį ir pristatė naujas prekės ženklo InVigor rapsų hibridines veisles. Kaip sakė agronomas vadybininkas Tomas Karkazas, žieminių rapsų hibridų asortimentą papildė InV1266 CL, skirtas „Švaraus lauko technologijai“, InV1130 – tinkamas ankstyvai sėjai, InV1170 – pasižymintis greitu atsigavimu po sudėtingų žiemos sąlygų, InV1188 – stabiliai derantis įvairiuose dirvožemiuose, netgi lengvuose.

Baigiantis dviejų dienų konferencijai BASF pardavimų vadovas Lietuvai S. Nainys apžvelgė kompanijos strategiją 2021-iems metams. Pasak jo, BASF komanda tęs labai įvairiapusį darbą ir šiemet. „Lankysime jūsų laukus, portale agro.basf.lt teiksime kasdienę informaciją iš laukų, srautas informacijos bus nukreiptas ir į mobiliąją programėlę „BASF Agro Adviser“. Be to, šiemet startuoja nauja mūsų skaitmeninė platforma „Xarvio Field Manager“, - informavo BASF pardavimų vadovas Lietuvai. Pasak jo, tai – nauja, kitokio požiūrio į verslo vystymą priemonė. Ji padės stebėti ūkiams savo laukus net juose nebūnant. 

„Be to, mes atliksime daug darbų jūsų tvaraus verslo vystymuisi. BASF įsipareigoja skatinti tvarų ūkį. Limus Clear produkto pagalba mažinsime azoto trąšų nuostolius, REVYSOL® pagalba galėsime panaudoti produktus gaunant geresnius augalų apsaugos rezultatus. Skaitmeninių sprendimų pagalba (kaip „Xarvio Field Manager“) pradėsime vertinti statistiniais vienetais kiekvieną lauko kvadratinį metrą. O skatindami teisingai plauti augalų apsaugos produktų pakuotes, teisingai jas rinkti, eisime koja kojon su ES žaliuoju kursu, - reziumavo S. Nainys. – Rinkitės naujus BASF augalų apsaugos produktus, kurie sukurti laikantis aukščiausių aplinkosaugos reikalavimų, yra kitos kokybės kategorijos – saugesni aplinkai, efektyvesni“.

Kita labai svarbi BASF iniciatyva – pavienių medžių išsaugojimo projektas. Įmonė kviečia kiekvieną žemės savininką prisijungti prie šios iniciatyvos. 

 



Jums turėtų būti įdomu


Augalininkystė

Įmanoma: atsinaujinančios energijos gamyba ir javų auginimas tame pačiame plote

Įmanoma: atsinaujinančios energijos gamyba ir javų auginimas tame pačiame plote

Prancūzijos ūkininkai dengia pasėlius saulės baterijomis, ka...

Augalininkystė

2022 m. sėja ir šių metų derliaus prognozė

2022 m. sėja ir šių metų derliaus prognozė

Gegužei artėjant pabaigos link, baigiasi ir vienas svarbiaus...

Augalininkystė

Naujas efektyvus sprendimas pirmajam javų purškimui nuo ligų

Naujas efektyvus sprendimas pirmajam javų purškimui nuo ligų

Viena iš pirmaujančių pasaulio agrochemijos kompanijų BASF š...