Menu




Naujas efektyvus sprendimas pirmajam javų purškimui nuo ligų

Augalininkystė 10.02.2021   

Naujas efektyvus sprendimas pirmajam javų purškimui nuo ligų


Viena iš pirmaujančių pasaulio agrochemijos kompanijų BASF šalies javų augintojams pristato šio sezono naujovę – fungicidų kompleksą Balaya Flex Pack

Tai yra dviejų fungicidų – Balaya ir Flexity – kompleksas, į kurio sudėtį įeina net trys veikliosios medžiagos: REVYSOL + piraklostrobinas ir metrafenonas. Pasak BASF agronomo vadybininko Pauliaus Paulauskio, tai dar vienas produktas iš naujausios REVYSOL „šeimos“. „Šiame komplekse esančio produkto Balaya sudėtyje yra inovatyvios veikliosios medžiagos REVYSOL. Produktų mišinius Lietuvos žemdirbiams BASF siūlo jau trečiąjį sezoną. Balaya Flex Pack, kaip ir kitus, rinkoje jau esančius paketus (Priaxor Power Pack, Juventus Pack, Revystar XL Pack) sukūrėme, siekdami palengvinti javų augintojų darbą – kad jie vienoje pakuotėje gautų viską, ko reikia javų apsaugai nuo ligų“, – naujovę komentuoja P. Paulauskis.

 

Balaya Flex Pack sudarytas iš 10 l Balaya ir 5 l Flexity fungicidų. Toks mišinys skirtas nupurkšti 20 ha plotui, naudojant rekomenduojamą normą: 0,5 l/ha Balaya + 0,25 l/ha Flexity.

„Kuriant šį mišinį, BASF specialistai siekė sukurti efektyvų pirmajam javų purškimui skirtą produktą, kuris apimtų kuo platesnį ligų, plintančių pavasarį, spektrą. Kaip žinome, REVYSOL veiklioji medžiaga išsiskiria savo efektyvumu nuo lapų septoriozės, taip pat dryžligės ir rūdžių. Tuo tarpu Flexity pasižymi itin geru poveikiu nuo miltligės ir stiebalūžės. Taigi, turėdami šių dviejų produktų mišinį, apsisaugome nuo viso spektro ligų, kurios plinta bamblėjimo pradžioje ir vėlyvesniuose augimo tarpsniuose“, – pažymi BASF agronomas. 

Kadangi pirmą kartą javai nuo ligų purškiami gegužės pradžioje, labai aktualios to laikotarpio oro sąlygos. Ne visuomet jos būna optimalios augalų apsaugos darbams kokybiškai atlikti. P. Paulauskis pastebi, kad dar vienas Balaya Flex Pack privalumas – jo poveikiui oro sąlygos neturi įtakos. Šį kompleksą galima naudoti, net esant vėsiems orams, nes jis veikia nuo +5 °C. Net ir tokiu vėsiu oru augalai gerai įsisavina veikliąsias medžiagas.

Kita dažnai pasitaikanti pavasarinė situacija – ankstyvos sausros, neigiamai veikiančios pradėjusius intensyviai augti javus. Balaya Flex Pack sudėtyje yra veiklioji  medžiaga piraklostrobinas, kuris pasižymi fiziologiniu žalinimo efektu. Jis pagerina augalų atsparumą nepalankioms augimo sąlygoms, sumažina dėl jų patiriamą stresą. Tai reiškia, kad panaudojus Balaya Flex Pack, javai ne tik bus apsaugoti nuo ligų, bet ir turės didesnį žalių lapų plotą, geriau įsisavins azotą, efektyviau naudos esamą drėgmę ir bus gyvybingesni. Geresnė augalų energija garantuoja didesnį derlingumo potencialą. 

Balaya Flex Pack teigiamai veikia augalo fiziologinius procesus

BASF agronomo P. Paulauskio teigimu, Balaya Flex Pack ne tik efektyvus, bet ir ekonomiškas pasėlių apsaugos nuo žalingiausių ligų sprendimas. „Kadangi mišinyje yra naujos kartos veiklioji medžiagas REVYSOL, daugeliui atrodo, kad jis bus brangus. Tačiau šio mišinio kaina tikrai yra prieinama net ir itin taupiems žemdirbiams“, – sako BASF specialistas.

Pasak jo, per dvejus metus buvo atlikta nemažai bandymų, kuriuose tirtas 0,5 l/ha Balaya + 0,25 l/ha Flexity poveikis kviečiams, taip pat šie produktai palyginti su kitais rinkoje esančiais panašios paskirties fungicidais. Bandymų rezultatai parodė, kad dažnai Balaya Flex Pack ne tik gerai veikė, bet ir buvo efektyvesnis už brangesnius produktus. BASF Baltijos bandymų centre Latvijoje žieminių kviečių pasėliuose panaudojus Balaya Flex Pack, gautas vidutiniškai 7,4 t/ha grūdų derlius, kai kontrolėje jis buvo 6,8 t/ha.

Balaya Flex Pack rekomenduojama naudoti žieminių ir vasarinių kviečių pasėliuose, taip pat šis produktas registruotas naudoti ir kitų rūšių javams. Rekomenduojamas purškimo laikas – javų bamblėjimo pradžia-trečiojo bamblio tarpsnis (BBCH 30-33).

 

 



Jums turėtų būti įdomu


Augalininkystė

Įmanoma: atsinaujinančios energijos gamyba ir javų auginimas tame pačiame plote

Įmanoma: atsinaujinančios energijos gamyba ir javų auginimas tame pačiame plote

Prancūzijos ūkininkai dengia pasėlius saulės baterijomis, ka...

Augalininkystė

2022 m. sėja ir šių metų derliaus prognozė

2022 m. sėja ir šių metų derliaus prognozė

Gegužei artėjant pabaigos link, baigiasi ir vienas svarbiaus...

Augalininkystė

BASF pristatė sezono naujoves, patirtis ir sprendimus

BASF pristatė sezono naujoves, patirtis ir sprendimus

Daugiau kaip tūkstantis žemdirbių prisijungė prie dvi dienas...