Menu




Norėdami sutaupyti, tirkite organines trąšas

Augalininkystė 20.05.2020   

Norėdami sutaupyti, tirkite organines trąšas


Safolke (Suffolk) įsikūręs specializuotas organinių trąšų tvarkymo įrangos gamintojas Tramspread ūkininkams siūlo sprendimą skystojo mėšlo vertei nustatyti. Specialus rinkinys gali įvertinti, kiek srutose yra augalams prieinamo azoto per penkias minutes.

„Jei nežinote, kiek srutose yra maisto medžiagų ir jų išlaistymo greičio, apie sutaupytas išlaidas ir naudą augalams bei įtaką būsimam derliui galima tik spėlioti“, - sako Teris Beikeris (Terry Baker) iš Tramspread.

Organinio mėšlo tvarkymo sistemų gamintojas pabrėžia, kad ūkininkai gali sutaupyti iki 265 svarų sterlingų/ha (apie 295 eurų/ha), tačiau pirmiausia reikia žinoti srutų maistinę vertę. Agros Nove Mark Mark Three testų rinkinys kainuoja 425 svarus sterlingų (apie 474 eurų). Jis gali būti naudojamas srutoms ir mėšlui tirti, po penkių minučių prietaisas parodo augalams prieinamo azoto kiekį. „Kai sužinosite maistinę organinių trąšų vertę, bus galima apskaičiuoti reikalingą skystojo mėšlo kiekį, tačiau, kad skaičiai būtų tikslūs ir srutos būtų tiksliai pasiskirstytos, reikia jų srauto matuoklio“, - priduria T. Beikeris.

Su ISO-Bus suderinamas Tramsrpead srauto matuoklis kainuoja 3 740 svarų sterlingų (apie 4 177 eurų). Jį galima prijungti prie GPS įrenginio ir iš traktoriaus kabinos reguliuoti skystojo mėšlo normą.

„Suderinus su lauko žemėlapiais, pasirinkus tręšimo normą ir apskaičiavus išlaistytų srutų kiekį, operatorius gali sužinoti tikslų srutų kiekį, tenkantį vienam hektarui“, - sako T. Bakeris. Ši technologija, taikant ją kartu su mobilia srutų tyrimo įranga, gali suteikti informacijos apie organinių trąšų panaudojimo ūkyje naudą.

„Apskaičiavus augalams prieinamo azoto, fosforo ir kalio (N, P ir K) kiekį srutose, galima sutaupyti nemažą pinigų sumą. Mokslininkų skaičiavimais, sutaupytos lėšos sudaro 215–265 svarų sterlingų/ha (240–295 eurų/ha), sezono metu panaudojus 95 m3/ha galvijų srutų, - tikina kompanijos atstovas. – Srutos yra vienas iš labiausiai neįvertintų išteklių, kuriuos ūkininkai turi. Jei jos laikomos, tiriamos ir naudojamos apgalvotai, atsižvelgiant į maistinę vertę, galima nemažai sutaupyti ir labiau saugoti aplinką“.

 



Jums turėtų būti įdomu


Augalininkystė

Įmanoma: atsinaujinančios energijos gamyba ir javų auginimas tame pačiame plote

Įmanoma: atsinaujinančios energijos gamyba ir javų auginimas tame pačiame plote

Prancūzijos ūkininkai dengia pasėlius saulės baterijomis, ka...

Augalininkystė

2022 m. sėja ir šių metų derliaus prognozė

2022 m. sėja ir šių metų derliaus prognozė

Gegužei artėjant pabaigos link, baigiasi ir vienas svarbiaus...

Augalininkystė

BASF pristatė sezono naujoves, patirtis ir sprendimus

BASF pristatė sezono naujoves, patirtis ir sprendimus

Daugiau kaip tūkstantis žemdirbių prisijungė prie dvi dienas...