Menu




John Deere X9: artėja kažkas didelio

Technikos naujienos 28.04.2020   

John Deere X9: artėja kažkas didelio


Nors gamintojas tebelaiko paslaptyje naujos javų derliaus dorojimo mašinos technines detales, tačiau praėjusioje parodoje Agritechnica pristatytas didžiausias iš gamos John Deere X9 jau labai arti serijinės gamybos.

Apie variklio galią, bunkerio talpą, grūdų iškrovimo greitį vis dar nepateikiama jokios informacijos, tačiau jau žinoma, kad pirmojo John Deere kompanijoje pagaminto dviejų ašinių kūlimo separavimo būgnų kombaino, kuris buvo kuriamas 10 metų, gabaritiniai matmenys yra panašūs į John Deere S790i. Naujasis John Deere X9 – vienas iš praėjusios Agritechnica sidabro medalio laimėtojas.

Teigiama, kad X9 modelis išsiskirs itin efektyvia kūlimo ir separavimo sistema, o valytuvas pretenduoja į didžiausio rinkoje titulą. Tad naujo modelio našumas gerokai lenks įprastos konstrukcijos mašinų galimybes. Skelbiama apie valandinį 100 t/val. našumą, neviršijant leistinosios 1,0 % bendrų kombaino grūdų nuostolių ribos.  

Kiek daugiau informacijos John Deere viešina apie pjaunamąją, kuri yra visiškai naujos konstrukcijos, 13,7 m pločio. Šarnyrinė pjaunamoji sudaryta iš trijų dalių, kurios kopijuoja paviršių nepriklausomai viena nuo kitos. Pasak gamintojo, pjaunamoji sukonstruota atsižvelgiant į Europos ūkių poreikius ir darbo sąlygas, ypač daug dėmesio skirta rapsų nuėmimo niuansams. 

Palyginti su kitų serijų John Deere kombainais, X9 yra naujo dizaino. Komfortiškos operatoriaus darbo sąlygos, įskaitant ir vėsinamą sėdynę, patogus valdymas ir apšvietimo patobulinimai taip pat yra naujo mašinos dizaino dalis. 

John Deere X9 galimas ir su pusiau vikšrine (transportinis plotis neviršys 3,5 m), ir su ratine važiuokle. Mašina siūloma su įvairiomis augalų likučių apdorojimo sistemomis, kad atitiktų naujos pjaunamosios darbinį plotį. Pasak kompanijai John Deere atstovaujančios Lietuvos bendrovės DOJUS agro produktų vadybininko Sauliaus Sagačio, X9 įdiegta ir nauja pelų tvarkymo technologija. „Šis mazgas skirtas sumalti visoms su pelais iškrentančioms sėkloms, kad nesudygtų ir nereikėtų naudoti chemikalų pabiroms naikinti. Tokiu būdu mažinama ir piktžolių sėklų populiacija“, – aiškina S. Sagatys.

X9 įdiegta ir nauja pelų tvarkymo technologija. Šis mazgas skirtas sumalti visoms su pelais iškrentančioms sėkloms

Pasak kombainų specialisto, naujame modelyje protingai išspręstas smulkių sėklų (rapsų, garstyčių ir kt.) surinkimo klausimas: „Dėl raštuoto pjaunamosios transporterio diržo sėklos negali nuriedėti iki dalgio ir iškristi iš pjaunamiosios. Toks diržas tvarkingai transportuoja tiek šiaudus, tiek išbirusius grūdus iki kombaino. Paprasta ir efektyvu“.

Dėl tokios formos pjaunamosios transporterio diržo smulkios sėklos negali nuriedėti iki dalgio ir iškristi iš pjaunamiosios

Naujasis John Deere X9 išbandytas ne vienoje šalyje, įskaitant Kanadą, Šiaurės Ameriką, Daniją bei Jungtinę Karalystę, ir laukuose išdirbo tūkstančius valandų. Nors pandemija dar laiko savo gniaužtuose pasaulį, tačiau tikimasi dar šią vasarą, javapjūtės metu žemdirbiams pademonstruoti naują galiūną gyvai. 

John Deere tikina, kad X9 naudingai papildys javų kombainų asortimentą, ir tikslo pakeisti S700 seriją nėra. X9 yra specialiai sukurtas stambiems ūkiams, kuriems reikia didesnio derliaus dorojimo našumo. Iki šiol daugumai didesnio kūlimo našumo siekiančių ūkių geriausias pasirinkimas buvo S700 serijos vieno rotoriaus kombainas. 

Pasak DOJUS agro produktų vadybininko, naujas kombainas aktualus ir Lietuvos rinkai, kurią jis galėtų pasiekti 2022–2023 sezono metu. „Pastarųjų 5 metų tendencijos rodo, kad didelio galingumo kombainų kasmet parduodama vis daugiau, o mažesniųjų modelių pardavimai mažėja. Didesnio našumo mašinų paklausa tendencingai auga, nes trūksta darbo jėgos, tad vienas žemės ūkyje dirbantis žmogus turi padaryti vis daugiau, o tam reikia ir galingesnių mašinų“, – pabrėžia S. Sagatys. 

Profi Lietuva info

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Tobulinamas autonominis Krone ir Lemken traukos modulis

Tobulinamas autonominis Krone ir Lemken traukos modulis

Prieš porą metų pristatyta Krone ir Lemken bendrai sukurta s...

Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...