Menu




Pirmasis biometanas iš Lietuviško mėšlo - pirmajam registruotam biometanu varomam traktoriui Lietuvoje

Įvykiai 05.07.2023   

Pirmasis biometanas iš Lietuviško mėšlo - pirmajam registruotam biometanu varomam traktoriui Lietuvoje


Biometano sektoriui Lietuvoje žengiant pirmuosius žingsnius, po dviejų mėnesių intensyvių bandymų, Biržų r. bendrovės Agaras biodujų jėgainėje buvo gyvai pristatyta pirmoji Lietuvoje veikianti biometano gamybos ir naudojimo žemės ūkyje grandinė: pirmojo biometano iš lietuviško mėšlo panaudojimas pirmajame registruotame biometanu varomame traktoriuje Lietuvoje - New Holland T6.180 Methane Power

Projektą pavyko įgyvendinti, bendradarbiaujant trims įmonėms - Agaras, Lytagra ir Addeco. Agaras žinomas kaip viena didžiausių šalies šviežios mėsos gamintojų ir pardavėjų, lyderiaujanti brandintos jautienos gamyboje Lietuvoje, Lytagra yra viena stambiausių kompanijų Lietuvoje, vykdanti mažmeninę prekyba nauja žemės ūkio technika, žemės ūkio technikos atsarginėmis dalimis, teikianti žemės ūkio technikos serviso paslaugos ir Addeco – biometano ir susijusių technologijų vystymo bendrovė.

Biometanas yra atsinaujinanti energija – žaliosios dujos, pagamintos iš organinės medžiagos, tokios kaip mėšlas, žalioji masė ir kitos biologinės atliekos. Jo gamyba apima anaerobinę fermentaciją, kurioje mikroorganizmai skaido organines medžiagas ir gamina biodujas, bei biodujų gryninimą, kurio metu iš biodujų pašalinamas anglies dvideginis ir gaunamas galutinis produktas – biometanas, atitinkantis gamtinių dujų kokybę. Gamindami biometaną, ūkininkai gali ne tik efektyviau panaudoti mėšlą ir kitas organines atliekas, bet ir sumažinti žemės ūkio sektoriaus išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį. Biometano deginimas laikomas neutraliu CO2 atžvilgiu, priešingai nei tradicinių naftos degalų deginimas.

Vienintelis rinkoje sertifikuotas serijiniu būdu gaminamas biometanu varomas ratinis traktorius New Holland T6.180 Methane Power jau Lietuvoje

Išoriškai New Holland T6.180 Methane Power yra labai panašus į standartinį dyzelinu varomą T6 serijos New Holland traktorių. Nieko keisto, nes Methane Power kabina, tiltai ir netgi transmisija yra tokie patys kaip ir tradiciniuose T6 traktoriuose. Esminiai pastebimi skirtumai – degalų bakai, o pakėlus variklio gaubtą – viršutinė variklio dalis. 

Biometanu varomame variklyje žymiai paprasčiau užtikrinti griežčiausius Etapo V emisijos reikalavimus – nereikia jokių sudėtingų papildomų sistemų, tokių kaip deginių recirkuliacijos sistema (EGR), arba katalitinė redukcijos sistema (SCR), nei kietųjų dalelių filtro (DPF). Net be šių papildomų sistemų, biometanu varomo T6.180 išmetamų teršalų emisija yra gerokai mažesnė, negu leidžia griežti Etapo V reikalavimai:  anglies monoksido dalelių yra 75 % mažesnė, angliavandenilių 90 % mažesnė, kietųjų dalelių 98 % mažesnė, azoto oksidų mažesnė 62 %, o anglies monoksido emisija 11 % mažesnė.

Kai New Holland ėmėsi kurti biometanu varomą traktorių, esminė sąlyga buvo - nepabloginti variklio charakteristikų, lyginant su standartiniu to paties darbinio tūrio dyzeliniu varikliu. Nepaisant gerokai sumažėjusių išmetamų teršalų, T6.180 Methane Power turi tokią pačią 175 AG didžiausią galią ir sukuria maksimalų 740 Nm sukimo momentą kaip ir jo dyzelinu varomas pirmtakas. Methane Power traktoriaus eksploatacinės sąnaudos yra net 30 % mažesnės, o triukšmo lygis net 5 decibelais mažesnis, lyginant su analogiškos galios dyzeliniu varikliu varomo traktoriaus.

Degalų pildymas atliekamas per vožtuvą, o užpylimas trunka maždaug 5 minutes, priklausomai nuo užpildymo įrangos našumo. Pilnai užpildytais 453 litrų tūrio bakais (kas atitinka maždaug 79 kg suslėgtų metano dujų) traktorius turi pakankamai degalų dirbti apie 8 valandas transporte, arba darbuose su įjungtu GTV dirbant maksimalia galia, arba iki 14 valandų lengvesniuose darbuose, tokiuose kaip darbas su pašarų dalytuvu. 

Šis pirmasis Lietuvoje žiedinės ekonomikos pagrindu veikiantis nepertraukiamas biometano gamybos kompleksas, apimantis agro žaliavų ir atliekų tiekimo grandines, biodujų gamybos procesus, biometano gamybos, suslėgimo, užpildymo ir panaudojimo žemės ūkio technikoje bei transporte galimybes, buvo įdiegtas, vykdant Europos inovacijų partnerystės projektą „Inovatyvių biodujų gamybos technologijų ir biometano naudojimas žemės ūkyje“. 

 



Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikia...