Menu




Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010

Testai 30.06.2023   

Pakabinama trijų sekcijų rotacinė diskinė žoliapjovė Claas Disco 1010


Claas naujienų pristatyme be atnaujintų Lexion javų kombainų, Torion ir Scorpion krautuvų, buvo pristatytos ir naujos žolinių pašarų ruošimo mašinos. Jų tarpe – didžiausia Claas pakabinama trijų sekcijų žoliapjovė be maigiklio. Disco 1010 skirta dirbti dideliuose žalienų masyvuose. Trijų pakabinamų sekcijų bendras darbinis plotis 9,10 m, o transporto padėtyje žoliapjovių kompleksas neviršija leistinų matmenų. 

Siekiant, kad nupjauta žolė džiūtų greičiau, nemažai ūkių renkasi žoliapjoves su maigikliais. Lietuvoje tokių žoliapjovių anksčiau buvo parduodama keturis-penkis kartus mažiau nei standartinių, tačiau pastaraisiais metais šis skirtumas sumažėjęs perpus, o atskirų prekių ženklų žoliapjovių su maigikliais parduodama net daugiau nei įprastų. Nepaisant tendencijų, dalis ūkių renkasi standartines žoliapjoves be maigiklių. Pakabinamų trijų sekcijų žoliapjovių segmente, kada viena žoliapjovė tvirtinama traktoriaus priekyje, o kitos dvi jo gale, šonuose, stebima didesnio darbinio pločio agregatų paklausa. Nauja Claas Disco žoliapjovių karta kaip tik ir nutaikyta į šią naudotojų grupę.

Šiam sezonui Claas siūlo tris Disco modelius: 8300 (darbinis plotis 8,10/8,30 m), 9500 (8,90/9,10 m) ir flagmaną 1010 (9,70/9,90 m). Nurodytas darbinis plotis skiriasi priklausomai nuo kartu naudojamos priekinės žoliapjovės pločio, kuris gali būti 3,00 arba 3,40 m. Beje, Lietuvoje dar nėra parduota nė viena Disco 1010 žoliapjovė.

Kai kurie elementai, pavyzdžiui, Max Cut pjovimo aparatas kuriame didesni cilindriniai krumpliaračiai suka diskų pavaros mažuosius krumpliaračius, paveldėti iš ankstesnės serijos. Tačiau yra ir naujų sprendimų, kurie darbo metu iškart pastebimi. Gamintojas siūlo du komplektacijos lygius: bazinį Trend ir aukštesnį Comfort. Pastarasis bus galimas ne visose rinkose.

Patogesnis pakabinimo mechanizmas

Apatinės pakabinimo jungtys atviros, jų ąsos apačioje įstrižos ir šiek tiek atlenktos į šonus, kad būtų galima lengviau užkabinti ir atkabinti apatines keltuvo traukles. Fiksavimo kaiščiui čia numatytos kelios padėtys, tiek vertikalia, tiek horizontalia kryptimis. Centrinės trauklės kaištis dabar turi patogią rankenėlę, o visos hidraulinės žarnos – firmines Kennfixx movas.

Skirtingų spalvų gaubtai

Nors Max Cut pjovimo aparatas jau gerai išbandytas praktikoje, vis dėlto yra keletas dalykų, kuriuos reikėtų patobulinti. Pjovimo aparato diskai, jų pavaros saugikliai Safety Link ir kaltiniai priešpeiliai pavaros korpuso priekyje taip pat išsaugoti be pakeitimų. Naujiena yra skirtingų spalvų diskų gaubtai: juodi ir raudoni. Tokį spalvinį žymėjimą Claas pradėjo naudoti visose Disco žoliapjovėse. Atrodo smulkmena, bet ji svarbi – naudojant tokį žymėjimą lengviau nustatyti, kurie peiliukai, kuriems diskams skirti: raudoni – prieš laikrodžio rodyklę besisukantiems diskams, juodi – laikrodžio rodyklės kryptimi besisukantiems diskams.

Claas taip pat pakeitė atsarginių peiliukų saugojimui skirtą dėžutę, peiliukų greito keitimo svirtis dabar ergonomiškesnė ir ją lengviau laikyti rankoje.

Nuo 2020 m. žoliapjovių diskai turi skirtingų spalvų – raudonos ir juodos – gaubtus. Elementari, bet gera idėja, padedanti nustatyti, kurie peiliukai skirti kairiojo, kurie dešiniojo sukimo diskams 

PRAVARTU ŽINOTI

 Juodi ir raudoni pjovimo aparato diskų gaubtai padeda nustatyti, kurie peiliukai jiems reikalingi.

 Pagrindiniai mazgai, pavyzdžiui, Max Cut pjovimo aparatas, diskų pavaros saugikliai Safety Link yra tokie patys, kaip ir ankstesniuose modeliuose.

 Gale pakabinamų žoliapjovių transportinis aukštis pakankamai mažas, neviršijantis 3,85 m.

 Žoliapjovė gaminama Bad Saulgau, Vokietijoje.

Panaudojus vektorinį sulankstymą, šoninės žoliapjovės sekcijos ne tik pakeliamos į viršų, bet ir nedideliu kampu palenkiamos atgal. Tai leido sumažinti transportinį aukštį išsaugant pakankamą prošvaisą apačioje. Didelio darbinio pločio trijų sekcijų žoliapjovė Claas Disco 1010 Comfort transportinėje padėtyje neviršija 4,00 m aukščio. Priklausomai nuo priekinės žoliapjovės pločio, bendras komplekso darbinis plotis 9,70 arba 9,90 m

Žemas vektorinis sulankstymas

Didelio darbinio pločio žoliapjovių kompleksai turi vieną esminį trūkumą – dvi gale pakabintos ir į viršų pakeltos šoninės sekcijos labai padidina mašinos transportinį aukštį. Jį galima mažinti prošvaisos sąskaita, bet tai gerokai sumažina mašinos pravažumą. Gerai žinoma problema didžiausio darbinio pločio žoliapjovėje Claas Disco 1010 išspręsta pritaikius taip vadinamą vektorinį sulankstymą. Šoninės žoliapjovės iš pradžių pakeliamos į vertikalią padėtį, o tada nedideliu kampu palenkiamos atgal. Šį veiksmą atlieka tie patys apsaugos hidrocilindrai, kurie įprastai aktyvuojami žoliapjovės sekcijai atsirėmus į aukštą kliuvinį. Toks vektorinis sulankstymas leidžia neviršyti 4,00 m transportinio aukščio ir tuo pačiu apačioje išsaugoti pakankamą prošvaisą. Dar vienas vektorinio sulankstymo privalumas – agregato svorio centras išlieka arti traktoriaus.

Tiesa, kai kuriose šalyse neprivaloma laikytis didžiausio 4,00 m transportinio aukščio. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje didžiausias leistinas agregato aukštis yra 5,03 m, Airijoje – 4,65 m. Leistinas aukštis yra viena, o kita yra privažiavimo keliai aplink ūkius, kurių šalikelėse apstu medžių su žemai nusvirusiomis šakomis, todėl mažesnis transportinis žoliapjovės aukštis visada yra naudingas.

Valdymo terminalas ir jutikliai

Disco 1010 Comfort turi kelis jutiklius, sekančius pjovimo aparato diskų sūkius ir iš karto įspėjančius operatorių, jei suveikė jų pavaros saugikliai. Kalbant apie galios perdavą, visos Max Cut pjovio aparatą turinčios Claas žoliapjovės gali dirbti 850 min.–1 sūkių dažniu, o ne 1 000 min.–1 sūkiais kaip įprasta: mažesni GTV sūkiai, mažesnės ir degalų sąnaudos.

Sekcijų pakėlimo kampo jutikliai naudingi kilstelėjant jas apsisukimo galulaukėje metu – operatoriui tereikia valdymo terminale nustatyti pageidaujamą pakėlimo aukštį. Darbas, kada žoliapjovės sekcijos galulaukėje automatiškai pakeliamos iki nustatyto aukščio, gerokai spartesnis.

Comfort komplektiškumo žoliapjovėse, kurių valdymui naudojama ISO-Bus sąsaja, Claas siūlo Cemis 700 terminalą. Jį sudaro spalvotas liečiamasis ekranas su fiziniais mygtukais dešinėje. Hidraulinėms funkcijoms, valdomoms terminale arba priskiriamiems ISO-Bus mygtukams, reikalingas traktorius su apkrovai jautri linija. Jei toks ir naudojamas, terminale galima valdyti visas funkcijas, išskyrus sekcijų pakėlimą, vektorinį jų sulankstymą ir nuleidimą atgal į darbinę padėtį. Joms reikalinga viena vienkryptė hidraulinės sistemos (HS) sekcija. Papildomai Claas gali įrengti dvi vienkryptes HS sekcijas, leidžiančias kairės ir dešinės pusės žoliapjoves valdyti atskirai, be išankstinio pasirinkimo terminale.

Comfort komplektiškumo žoliapjovės turi tokį Cemis 700 valdymo terminalą. Norimos funkcijos pasirenkamos liečiamajame ekrane. Valdymui galima naudoti ne tik jį, bet dešinėje esančius mygtukus

Praktiniai vertinimai

Dėl geros svorio centro padėties, traktorius su Disco 1010 Comfort žoliapjove važiuoja stabiliai ir komfortiškai. Šoninių sekcijų viršus, jas palenkus atgal, matomas taip pat geriau. Reikia susitaikyti, kad dėl vektorinio sulankstymo žoliapjovės paruošimas transportavimui trunka ilgiau, bet bent jau šoninės apsaugos (+950 eurų*) hidrauliniu būdu užlenkiamos gana greitai. Nustatyti reikiamame aukštyje traktoriaus keltuvo apatines traukles padeda dvi raudonos rodyklės.

Žalienas Disco 1010 pjauna gerai. Važiuoti tiesiai galima net ir nenaudojant šoninės pastūmos. Raudoni atšvaitai ant tento šonuose yra savotiški markeriai, žymintys žoliapjovės kraštus. Nupjauta žolė klojama į tris pradalges: platesnes kraštines (už 700* eurų galima užsisakyti šoninius pradalgių formavimo diskus) ir siauresnę centrinę. Nustačius 900 min.–1 GTV sūkius, paskui žoliapjovę lieka švariai nupjauta ražiena.

TECHNINĖS CHARAKTERISTIKOS

Pakabinimo mechanizmai III kat.
Transportinis plotis/aukštis 2,95/3,85 m
Saugojimo garaže aukštis 4,25 m
Darbinis plotis1) 9,70/9,90 m
Pradalgės plotis      Apie 3,20 m
Konstrukcinė masė 2 250 kg
Diskų/peiliukų ant disko skaičius 9/2 vnt.
Reikalavimai traktoriaus HS 1 vienkryptė skirstytuvo sekcija ir apkrovai jautri linija
Diskų sūkių dažnis 3 200 min.–1
Apsauga atsirėmus į aukštą kliuvinį Hidraulinė
Pjovimo linijos aukštis 6–10 cm
Galios poreikis Nuo 110 kW/150 AG
Bazinio modelio kaina Nuo 44 000 eurų be PVM

Gamintojo duomenys; 1)Priklausomai nuo priekinės žoliapjovės darbinio pločio (3,00 arba 3,40 m)

*Kainos nurodytos eurais be PVM.

 

Profi Lietuva Nr. 21/2023-1



Jums turėtų būti įdomu


Testai

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Sėjamoji galingam traktoriui - Horsch Versa 6 SW

Užpraėjusiais metais Prancūzijoje vykusioje Horsch lauko die...

Testai

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Juostinės sėjos sėjamoji Czajkowski ST 450

Lenkijos gamintojas Czajkowski Maszyny specializuojasi juost...

Testai

Sėjamoji Väderstad Proceed: didesnio tikslumo link

Sėjamoji Väderstad Proceed: didesnio tikslumo link

Väderstad Proceed siekia tapti nauju sėjos standartu. Kuo pa...