Menu




Didžiųjų lauko dienų maratone – viskas apie augalus, techniką ir žemės ūkio inovacijas

Įvykiai 23.06.2023   

Didžiųjų lauko dienų maratone – viskas apie augalus, techniką ir žemės ūkio inovacijas


Šią savaitę nuo antradienio iki ketvirtadienio du kartus per dieną Agrokoncerno įmonių grupės būstinėje prie Babtų buvo stebimas nemažas sambrūzdis – vyko Didžiosios lauko dienos, kurių tikslas – pasidalinti sukauptomis žiniomis ir patirtimi, pristatyti naujoves ir sąnaudas taupančius sprendimus. Renginyje dalyvavo per 700 žemdirbių.

Pasak įmonės Agrokoncernas direktoriaus Edgaro Šakio, šiemet renginys yra net du kartus didesnis. Jame ūkininkai ne tik susipažino su Inovacijų ir tyrimo centro AgroITC komandos atliktais tyrimais, sužinojo apie siūlomus sprendimus ir rekomendacijas, bet ir gyvai apžiūrėjo tyrimų laukuose esančias skirtingas, skirtingomis technologijomis užaugintas kultūras, taip pat dalyvavo žemės ūkio technikos demonstracijose.

Edgaras Šakys

„Esame vieni iš agrosektoriaus lyderių, kurie aktyviai investuojame į mokslą. Šiemet mūsų mokslinis padalinys AgroITC švenčia penktąsias veiklos metines. Kasmet į jo veiklą investuojame daugiau nei milijoną eurų, dar tiek pat skiriame ūkininkų lojalumo programai. Tyrimų laukelių skaičius, vien per šiuos metus išaugo trigubai. Dabar jų turime daugiau nei tris tūkstančius visoje Lietuvoje“, – skaičiuoja E. Šakys.

Bandymai ir tyrimai visus metus yra atliekami ne tik tyrimų laukeliuose, bet ir realiuose ūkiuose. Agrokoncerno įmonių grupė jau yra investavusi daugiau nei 5 milijonus eurų į Ateities ūkį, kurį pirmąjį pasiekia inovacijos, nauji produktai ir pažangiausios technologijos.

Mindaugas Lapatkinas

Lauko dienose šiemet daug dėmesio buvo skirta ir žemės ūkio technikai, tiksliosios žemdirbystės sprendimams. Kitoje autostrados pusėje 8 ha plotas buvo įsigytas būtent technikos darbui praktiškai pademonstruoti. Pasak įmonės Agrokoncerno technika direktoriaus Mindaugo Lapatkino, pastaruoju metu ūkininkai aktyviai domisi padargais, kurie atlieka kelias funkcijas vienu metu.

„Žemės ūkio technikos gamintojai, reaguodami į Žaliojo kurso reikalavimus, pateikia sprendimus, kurie padėtų vienu metu atlikti kelias operacijas – pavyzdžiui, dirbti žemę ir kartu sėti tarpines kultūras. Arba dirbti žemę ir kartu tręšti augalus. Taip jungiant kelias operacijas galima sumažinti jų skaičių, o tuo pačiu – ir išlaidas. Tokia technika padeda ūkininkauti ekonomiškai kur kas efektyviau“, – sako M. Lapatkinas.

Skirmantas Diliautas

Agrokoncerno technika jau treti metai, kai tapo kompanijos Bednar atstovu, tad didžiosiose Lauko dienose buvo demonstruojama nemaža šio gamintojo mašinų gama. Pasak Agrokoncerno technika produkto vadovo Skirmanto Diliauto, su šia technika ūkininkus stengiamasi supažindinti bei ją pademonstruoti ir konkrečiuose ūkiuose. „Kai pradėjome atstovauti Bednar, surengėme 36 demonstracijas ūkiuose, pernai jų buvo 81, o šiemet vien per 1,5 pavasario mėnesio tokių mini lauko dienų surengta 65. Skaičiuojame, kad iki spalio vidurio individualių demonstracijų skaičius pasieks 200“, – planuoja S. Diliautas, pridurdamas, kad svarbu ne renginių kiekis, bet pademonstruoti Bednar mašinas konkrečiame ūkyje, kad žemdirbiai patys įsitikintų, ar technika tinkama konkrečiam ūkiui, pamatytų, kokios mašinų techninės savybės.

Jo teigimu, pastaruoju metu tapo itin aktualu taupyti išlaidas. Lauko dienose buvo pademonstruotos skutiklio su trąšadeže ar smulkių augalų sėjamąja kombinacijos. „Mes mąstome ne tik apie didelį mašinų plotį, stengiamės sujungti ir įdarbinti kuo daugiau mašinų vienu metu, kad būtų taupomas laikas, degalai, darbas. Norime ir stengiamės parduoti ne tik metalo konstrukciją, bet kartu su ja ir technologiją“, – pabrėžia S. Diliautas.

Pasak jo, nors lauko dienose ūkininkai nepamatė naujų Bednar technikos modelių, naujovių mašinų asortimente yra. Įmonės kieme rudeninių demonstracijų jau laukia 12,0 m darbinio pločio sėjamoji Bednar Efecta CE12000. Dar viena asortimento naujovė – 9,6 m darbinio pločio mechaninio piktžolių naikinimo kultivatorius Bednar Row-Master RN 9600, kuris tomis pačiomis dienomis buvo demonstruojamas Kėdainių cukraus fabriko organizuotoje cukrinių runkelių dienoje. „Įmonė siekia sumažinti pesticidų naudojimą 30 proc. Vienas iš būdų sutaupyti išlaidas chemikalams, naikinti piktžoles mechaniškai, būtent tai ir daro Row-Master RN cukrinių runkelių, kukurūzų ar saulėgražų pasėliuose“, – naujoves pristato S. Diliautas. Jo teigimu, jei mašina pasiteisins, bus teigiami atsiliepimai, ji bus demonstruojama ir pageidaujantiems ūkininkams. 

Kauno rajone vykusiose Lauko dienose ūkininkai turėjo galimybę stebėti ir pirmojo Baltijos šalyse roboto AgXeed darbą. „Kaip ir tikėjomės, pradžia kėlė iššūkių, kol išmokome jį programuoti, tinkamai suformuluoti užduotis. Tačiau jau dabar galime teigti, kad jis yra gerokai našesnis nei standartiniai tokios galios traktoriai. Žiūrint į ateities perspektyvas robotizacija į žemės ūkį žengia sparčiais žingsniais, todėl netolimoje ateityje net galingiausi traktoriai veiks panašiu principu“, – prognozuoja M. Lapatkinas.



gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikia...