Menu




Pavasario darbai vis labiau įsibėgėja

Naujienos 31.03.2020   

Pavasario darbai vis labiau įsibėgėja


Nepaisant sudėtingų beveik visam verslui ir pramonei aplinkybių, žemės ūkyje darbai nestoja. Anaiptol – įgauna vis didesnį pagreitį. Darbai veja darbus: tręšimas biriomis trąšomis jau pabaigos link, skystomis irgi, kur ne kur jau ir sėja prasidėjo.

Kėdainių r. ūkininkas Šarūnas Šiušė sako, kad sezono darbai vyksta visu pajėgumu. „Patręšėme žiemkenčius startinėmis ir kitomis biriomis trąšomis, pradėjome sėti vasarinius kviečius, išpurkšti skystas trąšas dar reikia luktelėsime šilumos. Pagrindinei sėjai oras dar irgi per šaltas ir žemė įšalusi. Dabar laukiame bent 8-10oC vidutinės paros temperatūros“, – vardija prasidėjusio sezono darbus ūkininkas.

Pasak jo, atsižvelgiant į praėjusių metų patirtį, kai pavasarį ir vėliau įsivyravusi sausra kirto per pasėlių derlingumą, labai svarbu dėti visas pastangas drėgmei dirvoje išsaugoti ir ją taupyti jau dabar. „Pirmiausia reikėtų sekliai dirvas kultivuoti, kad uždaryti dirvos kapiliarus. Mes jau sekliai įdirbome visus laukus po cukrinių runkelių. Ten kur yra posėliniai augalai, drėgmės yra daugiau. Gerai būtų šią savaitę dar gauti kritulių, nesvarbu kokiu pavidalu, net ir sniegas naudingai papildytų drėgmės atsargas“, – viliasi Š. Šiušė. Anot jo, kad pavasaris šiemet ankstyvas tėra iliuzija, nes šios savaitės šalnos naktį neleidžia pradėti sėjos, tad greičiausiai vasariniai bus pasėti įprastais terminais. 

Nors daugumos tiekėjų ofisai persikėlė į namus, tačiau tai neturi reikšmingos įtakos įsibėgėjantiems darbams kokybiškai atlikti. „Mes nieko nedarome paskutinę minutę. Jau daug metų trąšas perkame iš rudens, net vasarą. Sėklos tiekiamos be sutrikimų, mes taip pat savo įsipareigojimus vykdome. Techniką sezonui paruošėme taip, kaip priklauso iš anksto. Tiesa, atsarginių detalių pristatymo terminai gal ir šiek tiek pailgėjo, tačiau tai neturi įtakos darbų spartai“, – tikina ūkininkas.

Jo teigimu, kaip ir visoje Lietuvoje, ūkyje taikomos žmonių apsaugos priemonės, taip kaip reikalaujama šalies potvarkiais, neorganizuojami susirinkimai, o bendravimas su verslo partneriais vyksta internetinėje erdvėje arba telefonu. „Visi susidūrėme su iššūkiu, tačiau negali nepasidžiaugti, kad tokiomis nelengvomis aplinkybėmis visi yra susitelkę, geranoriški ir palaiko vienas kitą“, - teigia Š. Šiušė.

Su sudėtinga situacija susitvarko ir Kėdainių rajono Labūnavos žemės ūkio bendrovė. Čia darbai vyksta ne tik laukuose, bet ir fermose. Praėjusią savaitę ūkyje pradėjo veikti du melžimo robotai. „Gyvenimas tebesitęsia, darbai dirbami, nors virusas kažkur galbūt čia pat. Kaip ir visi tikimės geriausio ir taikome visas būtinas apsaugos priemones“, –sako bendrovės direktorius Simonas Greičius. 

Mašinos į laukus išvažiavo jau prieš gerą savaitę. „Išbertos trąšos. Kai orai pakankamai įšilo išpurkštos ir skystos azoto trąšos. Jau patręšti visi žieminiai rapsai ir trečdalis žieminių kviečių“, – apie padarytus darbus kalba S. Greičius. Ūkyje prasidėjo ir žemės darbai: išlyginta ir įdirbta 130 ha arimų, kuriuose iš rudens buvo įterptos organinės trąšos. Labūnavoje taikoma neariamoji žemdirbystė jau daug metų. Ūkio vadovas pastebi, kad laukai po rudeninio skutimo dar per drėgni ir dirva dar netinkama įdirbti. 

S. Greičiaus teigimu, planams šios savaitės pabaigoje pasėti nedidelį lauką vasarinių kviečių gali sutrukdyti naktinės šalnos. „Toliau judėsime su pupomis, jomis planuojame užsėti 320 ha reikia, paskui 360 ha salyklinių miežių ir paskutiniai bus sėjami kukurūzai, kurių plotas numatytas 300 ha“, - skaičiuoja ūkio vadovas. 

Jo nuomone, iš agronominės pusės, žieminiai pasėliai atrodo gerai: „Augalai labai gerai išsivystę, gero tankumo. Visi augalai peržiemojo, niekur niekas neišmirko, neiššuto. Aišku pernai pavasarį laukai irgi atrodė taip pat puikiai, bet, deja, sausra padarė savo juodą darbą“, – prisimena J. Greičius. Jo vertinimu, palyginti su praėjusiais metais, šiandienė dirvų situacija drėgmės atžvilgiu palankesnė, vandens atsargų dirvožemyje daugiau. 

Profi Lietuva info

 



gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Naujienos

CNH parduoda plūgų verslą

CNH parduoda plūgų verslą

Pasiekė informacija, kad koncernas CNH pardavė savo žemės ūk...

Naujienos

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

AB Akola Group priklausanti bendrovei Dotnuva Baltic praėjus...

Naujienos

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Vokietijos lankstinių krautuvų gamintojas Schäffer šiais met...