Menu




Rekordiniai Massey Ferguson traktorių pardavimai Lietuvoje

Rinka 06.01.2023   

Rekordiniai Massey Ferguson traktorių pardavimai Lietuvoje


Massey Ferguson kompanijai atstovaujanti Lietuvos bendrovė East West Agro pasiekė traktorių pardavimo rekordą, kuris galėjo būti dar didesnis, jei ne vėluojantis komponentų tiekimas. Praėjusiais metais East West Agro pardavė 171 Massey Ferguson traktorių – tai geriausias rezultatas per visus septynis Massey Ferguson atstovavimo metus. Ankstesnis rekordas buvo pasiektas 2021-aisiais – 148 vnt. 

Apie traktorių pardavimus kalbamės su East West Agro Technikos padalinio direktoriumi Remigijumi Savicku.

Kokie modeliai iš pernai parduotų buvo populiariausi?

Populiariausi 2022 metais parduoti Massey Ferguson traktorių modeliai rikiuojasi tokia seka: MF 8740 S – 30 vnt.; MF 8S.265 – 31 vnt.; MF 8S.205 – 25 vnt.; MF 6S.135 – 15 vnt.; MF 5713 M – 36 vnt.

Kokios pastebimos traktorių užsakymų tendencijos, gal dažniau renkamasi komplektacija su visomis nuotolinės priežiūros ir kitomis išmaniosiomis technologijomis?

Tendencijos ir toliau matomos tokios pat, kiekvienas segmentas turi savo poreikius, kaip kad ir tie, kas ieško paprastesnių traktorių 100-130 AG segmente – renkasi MF 5713 M, didesnio segmento traktoriai 130-150 AG jau vis dažniau užsakomi su daugiau technologijų, kad ir pradedant traktoriaus ir padargų valdymo terminalą Datatronic 5 ar net pilnai automatizuotą paketą turintys traktoriai. Beveik 90 % traktorių nuo 180 AG jau užsakomi su integruotu paruošimu automatiniam vairavimui AutoGuide, o jei paimsime segmentą nuo 250 AG ir daugiau, tai tikėtina, kad beveik kiekvienas Massey Ferguson traktorius išvažiuos jau su integruotu automatiniu vairavimu AutoGuide.

Visi traktoriai nuo 7S serijos jau turi integruotą gamyklinę telemetrijos sistemą MF Connect traktoriaus ir jo parametrų nuotoliniams stebėjimui bazinėje įrangoje. Mažesnio segmento traktorius užsakydami ūkiai telemetrijos dažnai nesirenka, nes dažnai patys ūkių savininkai ir dirba su tais traktoriais, tad nebėra tikslo sekti traktorių ar deleguoti užduotis nuotoliniu būdu.

Vis daugiau ūkių, įsigydami Massey Ferguson traktorius su integruotu automatiniu vairavimu, dažnai įsigyja ir Precision Farming paketus sekcijų ir kintamos normos valdymui, taip sujungdami traktorių su tręšimo ar pasėlių priežiūros, sėjos technika ir sutaupydami nebeįsigyjant papildomų terminalų su padargais.

Ar traktorių užsakymų vykdymo terminams neturėjo įtakos vėluojantis komponentų tiekimas?

Tikrai turėjo neigiamos įtakos, nes buvo reali galimybė pasiekti ir 200 vnt. realizuotų (t.y. galutiniams klientams parduotų ir pristatytų traktorių), bet mes nebuvome išimtis šiais neramiais ir neaiškiais laikais. Kai kurie kiti Europos atstovai negavo ne tik dešimčių, bet net šimtų užsakytų mašinų, kurias turėjo pristatyti per 2022-uosius galutiniams klientams. Tai, žinoma, nepadėjo nei vienam astovui, nebent tiems, kurių atsovaujami traktoriai yra gaminami ne pagal galutinio kliento užsakymą, bet sandėlio principu – tokie turėjo pranšumų pernai. Bet vistiek labai džiaugiamės stabiliai jau 6 metus iš eilės išlaikydami ne žemesnę kaip 2 vietą naujų vakarietiškų trakorių rinkoje.

Kiek maždaug dabar užtrunka užsakymų vykdymas/traktorių gamyba?

Dabar naujo traktoriaus užsakymas trunka apie metus laiko, kartais ir ilgiau, tad tikrai yra iššūkių ne tik suplanuoti viską, pasirašyti sutartį su klientu, užsakyti ir norimu laiku gauti traktorių. Patiems netikėčiausiems scenarijams jau ir 2022 turėjome pasiruošę šiokią tokią „pagalvę“, tai yra, pakaitinių traktorių, kuriuos davėme ūkiams seniai užsisakiusiems naujus, bet dėl vienų ar kitų priežasčių dar negavusiems savo technikos. 

Kokios šių metų prognozės, vertinant traktorių ir kitos atstovaujamos technikos pardavimus?

Šiemet prognozės kalbant apie traktorius liūndnesnės. Deja, bet pandemijos ir karo įtaka vis dar jaučiasi, tad kai kurių modelių stigsime 2023 -tiems, nes gamyba užpildyta ir sekančios laisvos vietos linijoje bus tik 2024 metais. Labai tikime, kad pataikysime į rinką ir galėsime išpildyti ūkių norus ir bent kažkuriame segmente galėsime konkuruoti lygiosiomis. Visus ūkius planuojančius apie traktorių ar kitos technikos įsigyjimą paraginčiau greičiau priimti srendimą, nes tik taip galima gauti poreikius ir šeimininko norus atitinkantį traktorių. Aišku, ir kitą ūkio techniką, tuo labiau, kad jau dabar ūkiai labai išprusę, supranta apie vienos ar kitos technikos privalumus ir žino, ko jų ūkiui reikia, nesirenka aklai iš tiekėjų kieme stovinčios technikos.

Kalbant apie kitą mūsų atstovaujamą techniką, kol kas neblogai jaučiamės su dauguma padargų. Šiandien matome vis didėjančius padargus ir nesvarbu kuriame segmente, ar tai šienavimo/žemės dirbimo technika, didėjanti ir darbiniu pločiu, ir greičiu, ar tai pašarų ruošimo, šėrimo ar mėšlo technika, didėjanti darbiniu tūriu ir panašiai.

Kol kas visi gamintojai išlaiko neblogus technikos pristatymo terminus, pavyzdžiui, DAL-BO vidutiniškai apie 3 mėn. gamyba; Euromilk apie 2-3 mėn. specialiai mūsų klientams, nes vietinei rinkai jų terminai dvigubai ilgesni. Dėl gerų mūsų rezultatų pavyko sutarti trumpą gamybos laiką.

SKY sėjamosios nuo užsakymo iki pagaminimo užtrunka apie 4 mėn., skutikliai iki 6 mėn.; Sulky barstytuvai iki 5-6 mėn.; Giant krautuvai iki 12 mėn.; Schuitemaker savikrovės puspriekabės apie 9 mėn.; Veenhuis srutų technika apie 9 mėn.

Jei 171 visų laikų įmonės rekordas, ar įmanomas naujas, koks tai galėtų būti skaičius, vertinant mūsų rinkos apimtis?

Geras klausimas, bet atsakymą mes jau žinome. Taip, įmanomas ir didesnis skaičius. East West Agro komanda gali geriau. Jei tik nestrigtų gamyba ir Lietuvos ūkius galėtume pilnai aprūpinti visų klasių traktoriais, ir jei rinka būtų palanki, tai 200-250 vnt. per metus nebūtų riba.

 



Jums turėtų būti įdomu


Rinka

Baltic Agro Machinery technikos gama pasipildė Maschio Gaspardo technika

Baltic Agro Machinery technikos gama pasipildė Maschio Gaspardo technika

Baltic Agro Machinery pradeda partnerystę su pasaulyje gerai...

Rinka

AGCO apyvartos rekordai

AGCO apyvartos rekordai

Skelbiama, kad AGCO pardavimai praėjusiais metais išaugo bev...

Rinka

Kubota verslo ambicijos

Kubota verslo ambicijos

Kubota tikisi šiemet ketina padidinti savo dalį Europos trak...