Menu




Agrokoncernas tapo robotų žemės ūkiui gamintojo AgXeed oficialiu atstovu

Naujienos 29.09.2022   

Agrokoncernas tapo robotų žemės ūkiui gamintojo AgXeed oficialiu atstovu


Agrokoncernas pasirašė atstovavimo sutartį su žemės ūkio robotų gamintoja Olandijos kompanija AgXeed. Pavasarį įmonės kuriamame „Ateities ūkyje“ pradės dirbti pirmasis šalyje tokio tipo autonominis robotas. 

Pasak įmonės Agrokoncernas Tiksliųjų technologijų centro (AgroTTC) vadovo Arno Radzevičiaus, pasirašyta sutartis yra visos komandos atkaklaus darbo ir tikėjimo turima ateities vizija rezultatas. 

„Matome labai dideles šios įmonės ateities perspektyvas. Kurdami „Ateities ūkį“ žvelgiame kur kas toliau į ateitį, todėl siekiame stiprių partnerysčių su inovatoriais ir naujų sprendimų kūrėjais, kurie, pasitelkę naujausias technologijas, ieško būdų, kaip spręsti žemės ūkyje kylančius iššūkius“, – sako A. Radzevičius.    

AgXeed robotai yra skirti monotoniniams žemės ūkio darbams, tokiems kaip šienavimas, mulčiavimas, sėja ir kiti, atlikti. Šie robotai be sustojimo gali dirbti visą parą. Jie yra valdomi dirbtinio intelekto, todėl išvengiama žmogiškų faktorių, tokių kaip operatoriaus nuovargis, netinkamas mašinos naudojimas. Tokios autonominės sistemos taip pat yra draugiškesnės aplinkai. Vikšrinės mašinos mažiau spaudžia dirvą, optimaliau naudoja degalus ir dėl jose esančių technologijų tiksliau vertina aplinkos sąlygas. 

Įmonės AgXeed generalinis direktorius Joris Hiddema įsitikinęs, kad žemės ūkiui skirtų mašinų autonomija yra logiškas šiuolaikinio žemės ūkio vystymosi žingsnis. „Mes taikome integruotą požiūrį į visus ūkyje vykstančius procesus: planavimą, augalininkystę, produkcijos paskirstymą. Kuriame ne tik mašinas, bet ir visą duomenų sistemą, kuri suteikia naudingų įžvalgų, todėl galime nuolat tobulinti savo kuriamus produktus. Agrokoncerną pasirinkome savo partneriais, nes vertiname įmonės patirtį žemės ūkyje, profesionalumą. Manome, kad kartu galime spręsti šio sektoriaus iššūkius ir suteikti ūkininkams galimybę tvariau ir pelningiau valdyti savo verslą“, – sako įmonės AgXeed generalinis direktorius.

Pavasarį į Lietuvą atkeliausiantis AgXeed robotas buvo kuriamas ir tobulinamas trejus metus. Jo prototipas buvo pristatytas prieš dvejus metus, o serijinė gamyba pradėta šių metų pradžioje. 

Spalio pradžioje įmonės Agrokoncernas komanda vyks į Olandiją, kur vyks specialūs mokymai. Vėliau įgytomis žiniomis įmonės specialistai pasidalys su Lietuvos ūkininkais. 

Pasak A. Radzevičiaus, žemės ūkio technologijų tendencija ypač akivaizdi – sektorius sparčiai žengia robotizacijos, tiksliųjų technologijų taikymo ir inovatyvių sprendimų keliu. „Visi didieji žemės ūkio technikos gamintojai supranta, kad ekonomiškai dirbančios, dirvą tausojančios, tiksliosiomis technologijomis paremtos mašinos yra žemės ūkio ateitis. Todėl mums įprasta koncepcija stipriai keisis. Bus daugiau dėmesio skiriama tiksliesiems žemėlapiams, kintamoms sėjos, purškimo ir tręšimo normoms, tikslesniam pesticidų naudojimui ir savaeigėms mašinoms, kurios galės dirbti 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę“, – prognozuoja A. Radzevičius. 

Pasak jo, žemės ūkio robotizacija sumažins žmogiškųjų išteklių poreikį, tačiau padidės kvalifikuotų, inžinerinės pakraipos specialistų paklausa. „Žmogaus vis tiek reikės, tačiau jis kurs gerokai didesnę pridėtinę vertę. Operatoriai galės prižiūrėti ne vieną, o net kelias mašinas vienu metu. Taip pat nebereikės ir kai kurių žemės ūkio technikos funkcijų, kurios dabar yra skirtos jas vairuojančių darbuotojų gerovei palaikyti: kondicionierių, amortizuojančių sėdynių ir pan. Tokioms savaeigėms mašinoms reikia mažiau gamybos ir eksploatavimo išteklių“, – svarsto AgroTTC vadovas.

Planuojama, kad AgXeed robotas dirbs Agrokoncernui priklausančiame „Ateities ūkyje“ Radviliškio rajone. Jį taip pat bus galima išvysti parodose, bus teikiamos ir individualios konsultacijos – suinteresuoti ūkininkai robotą galės išbandyti ir savo laukuose.

 



Jums turėtų būti įdomu


Naujienos

Drąsus naujojo Quadtrac flagmano stilius pelnė tarptautinį dizaino apdovanojimą

Drąsus naujojo Quadtrac flagmano stilius pelnė tarptautinį dizaino apdovanojimą

Neseniai pristatytas naujasis CASE IH traktorių flagmanas Qu...

Naujienos

Skaitykite pirmąjį šių metų Profi Lietuva numerį

Skaitykite pirmąjį šių metų Profi Lietuva numerį

Štai ir sulaukėme 25-tojo Pofi Lietuva numerio. Pirmojo šiai...

Naujienos

Paprasta akmenų surinkimo sistema

Paprasta akmenų surinkimo sistema

Jei turite keturratį ir turite problemų su akmenimis, Stonel...