Menu




Tiesioginės sėjos sėjamosios – siekiantiems tvarumo

Naujienos 11.07.2022   

Tiesioginės sėjos sėjamosios – siekiantiems tvarumo


Tiesioginė sėja turi nemažai privalumų, nes tausojama dirva, taupomas laikas ir energijos ištekliai. Ši technologija naudojama dėl įvairių priežasčių. Pagrindinės iš jų - mažesnė įtaka dirvos erozijai, mažesnės degalų ir darbo laiko sąnaudos, galima sparčiau pasėti, reikia mažiau technikos.

Vienas iš tiesioginių sėjamųjų gamintojų – įmonė SLY, kurią įsteigę ūkininkai Kirilas Geneste ir Džodžas Sly iš Prancūzijos ir Anglijos – minimalaus dirbimo ir tiesioginės sėjos šalininkai. Jis patys iš pradžių išbando ir naudoja savo sukurtą techniką, o kiekvieną naują idėją ir žemės ūkio mašiną patikrina ūkyje su įvairiais dirvožemiais.

Kompanijai atstovaujančios Lietuvos bendrovės Dotnuva Baltic produktų vadybininko Mindaugo Dikšaičio teigimu, tiesioginė sėja – pastaruoju metu labai populiarėjanti technologija ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. „Visų gamintojų tiesioginės sėjos sėjamųjų konstrukcijos turi ir panašumų, ir skirtumų. Didžiausias Agrisem SLY BOSS privalumas – dvigubo kampo įterpimo diskas, kuriuo sumažinamas spaudimas dirvožemiui ir eilučių tankinimas. Tokiu būdu užtikrinamos kokybiškos eilutės: švarios, mažiau suspaustos ar net visai nesuspaustos, todėl sėklos dygsta greičiau, o šaknys geriau vystosi“, - sako specialistas. Gamintojas siūlo platų darbinio pločio asortimentą visiems poreikiams: nuo 3 iki 12 m, bei iki keturių bunkerių su elektriniais dozavimo įrenginiais. 16,7 cm, 18,75 cm, 20 cm arba 25 cm tarpais tarp eilių.

mBOSS – mažiausia serijos sėjamoji 

Didėjant mažesnio darbinio pločio sėjamųjų poreikiui, kompanija Agrisem pristatė 3 ir 4 metrų darbinio pločio sėjamąsias. Sėjamosios mBOSS gali turėti tokias pačias komplektavimo galimybes kaip ir didžiosios sėjamosios. „Sėjamosios gali turėti 3 skirtingų dydžių dvigubus bunkerius nuo 1 600 iki 3 200 l, taip pat ir papildomus mažus bunkerius DS 200 ar 22L bunkerį smulkioms sėkloms išberti dozavimo vienetuose. Dozatoriai yra varomi elektra, dėl to važiavimo metu esant poreikiui galima keisti sėjos normą ar išjungti dozavimą, - apie sėjamosios galimybes pasakoja Lieuvos įmonės atstovas. –Taip pat dėl dviejų paskirstymo dozatorių ir sklendžių sistemos galima į kas antrą eilutę išberti skirtingas kultūras“. Valdymas per ISOBUS leidžia naudoti tiek Agrisem siūlomus kompiuterius, tiek traktoriaus terminalą. Taip pat yra galimybė išsipirkus licencijas sėti kintama sėklų norma pagal lauko žemėlapius.

BOSS – vidutiniam ir didesniam ūkiui 

M. Dikšaičio teigimu, dėl galimybės esant poreikiui didinti sėjamosios plotį, sėjamoji ypač tinkama tiems, kas planuoja prie No-till technologijos pereiti palaipsniui, tačiau nenori iškart pirkti plataus padargo. „Tiek 3 m, tiek 7,5 m sėjamosios bazė išlieka tokia pat, prisideda tik šoniniai rėmai. Tad, pavyzdžiui, šiandien investavus į 3 m darbinio pločio sėjamąją, ateityje galima ją nesunkiai perdaryti į 6 ar 7,5 m darbinio pločio sėjamąją“, - teigia jis.

Pasak M. Dikšaičio, kitas svarbus dalykas yra mašinos sėjos galimybės. Neretais atvejais No-till technologijoje sėjama į kas antrą eilutę: vienoje eilutėje – pagrindinė kultūra, kitoje – tarpinė. Tokiu būdu šalia augantys augalai gerina augimo sąlygas pagrindiniams augalams. „Dėl galimybės atskirai reguliuoti sėjos gylį, pagrindines ir tarpines kultūras galima sėti skirtingame gylyje. Sėti į kas antrą eilutę taip pat aktualu tada, kai sėjami posėlių mišiniai, o mišiniams naudojamos kelios skirtingos kultūros“, - aiškina specialistas. 

BIG BOSS – maksimalaus efektyvumo sėjamoji 

Pati didžiausia Agrisem sėjamoji BIG BOSS skirta tiems, kas sėja didelius plotus, taip pat tiems, kam aktualus pakankamai trumpas sėjos laikas. BIG BOSS sėjamųjų galimybės yra identiškos mBOSS ir BOSS sėjamosioms: visose galimas tiek skystų trąšų įterpimas, tiek bunkerių ar darbinio pločio didinimas. Šios sėjamosios šonuose ir gale yra sumontuoti atraminiai ratai, kurie, susidūrę su lauko nelygumais, pagerina paviršiaus kopijavimą.

Svarbiausi Agrisem SLY BOSS privalumai

• Unikali vieno disko pakreipto dviem kampais sistema. Disko pakeltas dirvožemis nesutankinamas, jį lengviau sugrąžinti, kad uždarytumėte eilę, dirvožemis lengviau mineralizuojasi. Diskas su dviem pakreipimo kampais pats prasiskverbia į dirvą, nereikia papildomo spaudimo. 

• Papildomam eilutės išvalymui gali būti naudojami priekiniai šiaudų nustūmėjai su pneumatiniu spaudimo reguliavimu. 

• Pagal poreikį galima keisti sėjamosios darbinį plotį, dėka flanšinių jungčių galima lengvai praplatinti sėjamąją.

• Pjovimo diskas pakreiptas dviem kampais.

• Paviršiaus kopijavimas per lygiagretainio sistemą.

• Galimi priekiniai šiaudų nustūmėjai.

• Skystų arba mineralinių trąšų įterpimas.

• Bendras galimas sėkladėžių skaičius iki 4 vnt.

• Individualūs gylio nustatymai.

• Hidraulinis spaudimo reguliavimas.

• Galima keisti sėjamosios darbini plotį, pridedant arba nuimant papildomas sekcijas.

 



Jums turėtų būti įdomu


Naujienos

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

AB Akola Group priklausanti bendrovei Dotnuva Baltic praėjus...

Naujienos

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Vokietijos lankstinių krautuvų gamintojas Schäffer šiais met...

Naujienos

Massey Ferguson 9S serija laimėjo prestižinį Red Dot dizaino apdovanojimą

Massey Ferguson 9S serija laimėjo prestižinį Red Dot dizaino apdovanojimą

Massey Ferguson, AGCO korporacijai priklausantis prekės ženk...