Menu




Su Kuhn FC žoliapjove – ruošti pašarus be grėbimo operacijos

Reportažas 20.06.2022   

Su Kuhn FC žoliapjove – ruošti pašarus be grėbimo operacijos


Lietinga vasara verčia gyvulių augintojus raitotis rankoves ir palankiomis sąlygomis mesti visas pajėgas pašarų gamybai. Kai lietus nuolat merkia ir saulėtų dienų nedaug, itin svarbus vaidmuo tenka našioms, bet tuo pačiu ir taupioms pašarų gamybos mašinoms bei technologijoms. Tradicinėje DOJUS agro lauko dienoje, skirtoje žoliapjūtėms aktualijoms, pristatyta pirma rinkoje parduota atnaujinto modelio žoliapjovė Kuhn FC 3561 su plaušintuvu ir juostiniu transporteriu, kurią įsigijo kaišiadorietis Mindaugas Cikanavičius.

Pasak jaunojo ūkininko, pasirinkti tokio tipo, Lietuvoje dar nenaudotą mašiną paskatino keli kriterijai. „Jau atėjo laikas keisti seną žoliapjovę, todėl dairėmės darbo sąnaudas taupančios ir gerą pašarų kokybę užtikrinančios mašinos. Kuhn FC turi plaušintuvą, kas pagreitina žolės džiovinimą, ir juostinį transporterį, kuris leidžia atsisakyti vienos pašarų ruošimo operacijos – žolės grėbimo. Žinoma, pasirinkimą lėmė ir geras kainos bei kokybės santykis“, – tikina M. Cikanavičius, pridurdamas, kad žoliapjovės su transporteriu valdymas turi savų niuansų, tačiau juos perprasti labai lengva net ir mažiau patirties turinčiam operatoriui.

DOJUS agro Kuhn produktų specialisto Igno Kubiliaus teigimu, Kuhn FC 3561 transporteris nupjautą masę gali sumesti iš karto į savalką. Formuojamas tinkamas plotis tiek presams, tiek rinktuvinėms priekaboms ar savaeigiams pašarų smulkintuvams. „Ypač patogu dirbant kombinacijoje su priekine šienapjove – iš didesnio darbinio pločio iš karto gauname vieną siaurą pradalgę“, – aiškina I. Kubilius.

Atnaujintoje žoliapjovėje įrengtas naujas priežiūros nereikalaujantis, uždaro tipo suplonintas Optidisc Elite stalas. „Guolių apsaugos tipas – nukertama ašelė smūgio metu, diskas nukrenta nuo pjovimo stalo nepažeisdamas šalia esančių. Dar vienas mašinos privalumas – greito keitimo peiliukai Fast-Fit. Diskų sukimosi kryptys sureguliuotos taip, kad būtų maksimaliai sumažinta rizika nupjautai žolei kimštis“, – apie Kuhn FC konstrukcijos ypatumus pasakoja specialistas.

Jo nuomone, tokiu drėgnu sezonu, Kuhn FC žoliapjovė turėtų labai praversti. „Turime galimybę eliminuoti vieną darbą iš grandinės, tai reiškia: minus vienas padargas, vienas važiavimas, vienas darbas. Sutaupytas laikas ir lankstumas situacijose, kada spaudžia laikas, pastaruoju metu itin aktualu“, – privalumus vardija I. Kubilius.

Kuhn FC žoliapjovių gamoje yra du nuo 3,1 iki 3,5 metrų darbinio pločio modeliai, kuriuos rekomenduojama agreguoti su traktoriais nuo 155 AG. Tai universali mašina, galinti žolę skleisti plačiai arba viena pradalge (į dešinę arba į kairę).

Vertindamas šiųmetę pašarų ruošimo technikos rinką, I. Kubilius teigia, kad palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, šiemet stebimas nedidelis mašinų pardavimų didėjimas. Gyvulių augintojai itin gerai įvertino švaraus grėbimo etalonu vadinamą kompanijos Kuhn produktą – grėblį Merge Maxx. Jie yra labai paklausūs tarp ūkių, kuriuose dideli šienavimo plotai. Kai kurie jau turi ir po du, ar ruošiasi papildyti technikos parką antru tokiu grėbliu. 

„Keleri metai iš eilės sezonai persidengia: didelė dalis šienavimo technikos yra įsigyjama nuo birželio vidurio iki metų pabaigos. Tai reiškia, kad perkama ne „ant sezono“, kaip kad buvo įprasta anksčiau“, – apie rinkos tendencijas kalba I. Kubilius.

Jo nuomone, šiųmetės žoliapjūtės sąlygos neeilinės. „Sezonas drėgnas, Vadinasi reikia maksimaliai didinti tempus, neaukojant pašarų kokybės, ko ir siekia Kuhn technikos gamintojas – minimalios laiko sąnaudos maksimaliai kokybiškam rezultatui. Būtent taip ir dirba Lauko dienoje demonstruotos mašinos“, - reziumuoja DOJUS agro specialistas.

 



gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...