Menu




Kverneland U-Drill sėjamosios – jau ir su minimalaus dirbimo ir sėjos diskais

Technikos naujienos 15.04.2022   

Kverneland U-Drill sėjamosios – jau ir su minimalaus dirbimo ir sėjos diskais


Kompanija Kverneland plečia universalių U-drill sėjamųjų galimybes ir siūlo MD diskus, kuriais galima pakeisti žemės dirbimo diskus, siekiant patenkinti vis didėjantį minimalaus guoliavietės paruošimo ir dirvos dirbimo poreikį.

Kurį laiką testuoti MD diskai jau gaminami serijiniu būdu, skirtumas tarp paprastų diskų yra tas, kad MD diskai mažiau išjudina dirvą, tik paruošia nedidelę eilutę sėklai įterpti. Universalius MD diskus galima naudoti žemės dirbimui ar sėjai.

Šiuolaikiniame žemės ūkyje tvarumas ypač svarbus. Kuo mažiau dirva dirbama, tuo mažiau ji ir pažeidžiama – pasiekiamas didesnis produktyvumas, sunaudojama mažiau degalų, patiriamos mažesnės gamybos sąnaudos. 

„Su šiais minimalaus žemės dirbimo diskais U-drill sėjamosios puikiai naudojamos sėjai į tarpinių augalų pasėlius, – naujovę pristato Kverneland Group Zosto padalinio produktų vadovas Sebastian‘as Koers‘as. – Atraminiai ratai tarpinius pasėlius suguldo, kad šie būtų geriau susmulkinti ir mažiau augtų prisisėjusios piktžolės. Banguotu disko profiliu nuo dirvos paviršiaus geriau pašalinamos augalų liekanos ir šiek tiek paruošiama 30–50 mm dirvos juostelė, kad sėklos lengviau sudygtų.“

Minimali 3–5 cm guoliavietė

Į tarpinius pasėlius pasėtos avižos, 2020 m. kovas

Sudygusios avižos, 2020 m. gegužė

Paprastos konstrukcijos MD disko (430 mm skersmens) banguotoji dalis apdoroja tarpinių pasėlių likučius ir puikiai įsiskverbia į dirvą. Sumažinama rizika, kad tarpinių pasėlių likučiai pateks į guoliavietę ir trukdys geram sėklos sąlyčiui su dirva.

Dirva tarp MD diskų nedirbama, tad pridygsta mažiau piktžolių. Sėjant, nupjovus ir susmulkinus tarpinių pasėlių likučius ir dirvoje įsimaišiusias augalų liekanas, užtikrinama ideali terpė joms suirti bei suformuojama siaurutė guoliavietė sėkloms. Kiekvienas MD diskas tobulai seka paskui CD noragėlį; išlaikomas 16,7 cm tarpas tarp eilių. Kiekvienai eilei užtikrinamos vienodos augimo sąlygos.

Pradėjusi serijinę MD diskų gamybą, Kverneland suteikia ūkininkams dar daugiau galimybių pritaikyti U-drill sėjamąsias savo sąlygoms ir poreikiams tenkinti. Be to, sėjamosios su MD diskais yra sprendimas ūkiams, kurie skeptiškai žiūri į tiesioginę sėją, tačiau svarsto apie minimalesnį žemės dirbimą.

Pasak kompanijai Kverneland atstovaujančios Lietuvos bendrovės Dotnuva Baltic žemės dirbimo ir sėjos produktų vadybininko Mindaugo Dikšaičio, Lietuvoje, tip pat ir Estijoje bei Latvijoje, iš parduodamų populiariausi yra U-drill 4001 ir U-drill 6001 modeliai , tiek su lokalaus trąšų įterpimo įranga, tiek be jos. „Pastaraisiais metais jaučiamas itin didelis susidomėjimas minimaliu dirbimu, labiausiai Lietuvoje, taip pat Latvijoje. Tokiai technologijai pritaikytų  mašinų paklausa ir susidomėjimas tikrai jaučiamas didelis. Dalis ūkių laukia fondų paramos, kuri planuojama tiesioginėms sėjamosioms, dalis investuoja savomis lėšomis. Taip pat paklausą didina ir besikeičiantis klimatas bei brangstantis kuras, trąšos, technika, - rinką komentuoja M. Dikšaitis. -  Minimaliai dirbant, mes išsaugome drėgmę dirvoje, taip pat tokio pat pločio agregatams nereikalingas didelis traktorius dėl to, žinoma, mažėja ir degalų suvartojimas“.

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

450 AG lankstinis Weichai Lovol traktorius

450 AG lankstinis Weichai Lovol traktorius

Oficialiai nieko dar nėra skelbiama, tačiau ši nuotrauka aiš...

Technikos naujienos

Sekcijų valdymas Pöttinger Flexcare

Sekcijų valdymas Pöttinger Flexcare

Pöttinger Flexcare mechaninio piktžolių naikinimo ravėtuvai...

Technikos naujienos

Nauji John Deere S7 kombainai 2025-tiesiems

Nauji John Deere S7 kombainai 2025-tiesiems

Kompanija John Deere atnaujina javų derliaus dorojimo mašinų...