Menu




„Ką pasėsi... 2022“ – žemės ūkio technikos ir technologijų progreso atspindys

Įvykiai 30.03.2022   

„Ką pasėsi... 2022“ – žemės ūkio technikos ir technologijų progreso atspindys


Rytoj Žemės ūkio akademijoje (Akademija, Kauno r.) prasidės didžiausia Baltijos regione tarptautinė žemės ūkio paroda „Ką pasėsi... 2022“. Šiemet parodoje prisistatys keli šimtai dalyvių – įmonių, organizacijų, smulkiųjų prekybininkų. Kaip visada, „Ką pasėsi...“ parodoje gausiausia žemės ūkio technikos ekspozicija, o visus dalyvius vienijanti tendencija yra demonstruojamų mašinų išmanumas.

Žemės ūkio technikos modernumas užtikrina, kad ji atitinka aplinkosauginius reikalavimus, yra palankesnė aplinkai, dirvožemiui. Naujausios technologijos ir išmanumas pastebimas visose srityse – nuo įrangos dizaino iki valdymo sprendimų. Žemės ūkio technikos gamintojai jau pasiekė tai, kad jos operatoriai gali iš anksto suplanuoti darbus ir juos valdyti kompiuterizuotai. Viskas kuriama akcentuojant ir žmogiškųjų resursų, ir išteklių, tokių kaip degalai ar trąšos, taupymą.

Kiekviena „Ką pasėsi...“ paroda demonstruoja vis didesnį žemės ūkio progresą. Europos žaliojo kurso kontekste ūkininkus šiandien domina tai, kas vyks ateityje: koks bus žemės ūkis, kiek reikės keistis, diegiant naujas technologijas, skaitmenizaciją, dirbtinį intelektą, tiksliojo ūkininkavimo principus, naudojantis robotais, daiktų internetu, taikant naujus verslo modelius, diversifikuojant rizikas. Būtent parodos formatas ir yra vienas efektyviausių instrumentų šias žinias skleisti ir jų gauti.

Parodos dalyviai pastebi, kad dabartinė geopolitinė situacija turi įtakos ne tik reikšmingam trąšų ir degalų kainų kilimui, bet ir sufleruoja kryptį, ką turi daryti šiuolaikinis ūkis – dirbti efektyviau ir tiksliau, ką šiuolaikinės technologijos leidžia pasiekti. Iki šiol įvertindami modernios technikos privalumus ir jos kainą bei palygindami trąšų ir degalų savikainą, ūkiai vangiai taikė tiksliosios žemdirbystės technologijas. Tikėtina, kad dėl šių priežasčių efektyvumą didinančių ir sąnaudas taupančių technologijų naudojimas įgaus didesnį pagreitį. Šiuolaikinė technika ir išmanūs sprendimai leidžia trąšas įterpti tiksliai ten, kur jų trūksta, purkšti chemines augalų apsaugos priemones ten, kur yra problema. 

Lankytojų lauks ne tik įdomios ekspozicijos, bet ir turininga šviečiamoji programa. Bus galima rinktis iš daugiau kaip 40 seminarų temų. Jų metu bus galima sužinoti apie tvaraus ūkininkavimo sprendimus, socialines inovacijas, paramos priemones kaimo plėtrai ir žemės ūkiui, mokslo ir verslo bendradarbiavimo galimybes bei daug kitų įdomių dalykų. Naujausiomis žiniomis yra pasirengę dalintis net 70 pranešėjų.

Kaip ir kasmet 10 geriausių parodos eksponatų apdovanoti parodos „Ką pasėsi... 2022“ medaliais:

• Visaverčiai kombinuotieji lesalai putpelėms (Ariogalos grūdai)

• Organinė trąša Agrolinija-S (Biodinamika)

John Deere 6R serijos traktoriai (DOJUS agro)

• Tiesioginės sėjos sėjamoji Sky Easydrill W 6020 Fertisem HD Pro II E-Drive Premium (East West Agro)

• Teleskopinis krautuvas Manitou MLT841-145PS (INTRAC Lietuva)

• Pneumatinio tręštuvo Rauch Aero MultiRate dozavimo sistema (Ivabaltė)

• Ražieninė sėjamoji RS-4 (Laumetris)

• Ratinis traktorius New Holland T8.435 Genesis (Lytagra)

• Traktorius Valtra T255 Versu su įdiegtu technologijų paketu Valtra Smart Farming (Rovaltra)

• Traktorius Deutz-Fahr 7250 TTV (Žemtiekimas)

Visas tris parodos dienas vyks amatų ir sodinukų mugė. Parodos ir jos renginių lankymas yra nemokamas. Iki balandžio 2 d. vyksiančios parodos darbo laikas 9–17 val. 

Iškilminga parodos atidarymo ceremonija vyks kovo 31 d., 10 val., II paviljone.

 



Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikia...