Menu




Revoliucinė Väderstad Proceed keičia ateities sėją

Technikos naujienos 10.12.2021   

Revoliucinė Väderstad Proceed keičia ateities sėją


Švedijos žemė ūkio technikos gamintojas Väderstad naują Proceed sėjamąją vadina revoliucinės koncepcijos sėjos mašina, kuri nustato visiškai naujus sėjos strandartus. Väderstad Proceed gali sėti bet kokias sėklas tiksliai į bet kokia technologija įdirbtą ar visiškai neįdirbą dirvą, taip pat ir į tarpiniais augalais padengtus plotus. Prototipo tyrimų rezultatai rodo, kad kviečių normas galima sumažinti per pusę, nesumažinant derliaus.

Proceed priklauso naujai sėjos technikos kategorijai ir gali sėti skirtingų augalų sėklas – kviečius, miežius, rapsus, cukrinius runkelius, žirnius, kukurūzus, saulėgrąžas ir kita. „Stengiamės kurti ir gaminti tokią techniką, kuri mūsų klientus išlaikytų pirmaujančiose modernaus ūkininkavimo pozicijose. Kuriame naujus ir standartus keičiančius metodus. Proceed yra vienas iš tų kokybinių šuolių, kurie žemės ūkio mašinų pramonėje nevyksta dažnai“, – sako Mattias‘as Hovnert‘as, Väderstad pardavimų ir rinkodaros vyresnysis viceprezidentas.

Jo teigimu, Väderstad Proceed gali milimetro tikslumu įterpti smulkiausias sėklas į tinkamą gylį, kas leidžia pagerinti derlingumą, optimizuoti žemės dirbimo, cheminio apdorojimo poreikį ir trąšų naudojimą. Lauko bandymai rodo, kad Proceed gali perpus sumažinti kviečių sėjos normą ir išlaikyti gerą derlių, palyginti su šiuolaikinėmis sėjamosiomis. Gamintojas pabrėžia, kad Proceed pasėtų augalų pasėliai būna stipresni ir labai tolygūs visais augimo tarpsniais.

Proceed – didelis šuolis pirmyn nuo dabartinės sėjos technologijos. Mašina pasižymi išskirtiniu gylio tikslumu, tikslumu eilutėje, eilutės užbaigimo tikslumu bei optimalia sėklų guoliaviete. Sėjos rezultatai – greitas, tolygus sudygimas ir gyvybingi pasėliai, kuriuose kiekvienam augalui sudaromos sąlygos, reikalingos išnaudoti visą derliaus potencialą“, – aiškina Lars‘as Thylén‘as, Väderstad verslo plėtros produktų valdymo direktorius.

Praėjus keliems mėnesiams po sėjos žieminių kviečių, kurių sėjos norma buvo 150 sėklų/m2, lauko bandymai parodė, kad augalų biomasė padidėjo 102 %, šaknų biomasė – 72 %, o ūglių skaičius vienam augalui buvo 62 % didesnis, palyginti su pasėliais, sėtais šiuolaikine sėjamąja. 

Proceed tarpueiliai varpiniams javams – 225 arba 250 mm. Lengvai konfigūruojamoje sėjamojoje su greitai pakeičiamais sėklų diskais galima nustatyti 450 arba 500 mm tarpueilius, pvz., cukriniams runkeliams arba rapsams, ir vėliau ją nustatyti tokių augalų, kaip kukurūzai, saulėgrąžos ar medvilnė, sėjai su 750 mm tarpueiliais. Visos sėklos bus pasėtos ypač tiksliai, maksimaliai padidinant kiekvienos sėklos derliaus potencialą.

Sėjamosios Proceed konstrukcijos širdis – itin tikslios eilučių sėjimo sekcijos. Prieš įterpiant sėklas, atskiri priešsėjinio dirvos paruošimo ratai sutankina dirvą, kad kiekvienai sėklai būtų užtikrintos vienodos sąlygos. Priešsėjinio dirvos paruošimo ratai montuojami atskirai, jie naudoja hidraulinę prispaudimo jėgą, kad būtų užtikrintas didelis našumas. 

„Kai iš centrinės sėkladėžės tiekiamos sėklos pasiekia sėjimo sekcijas, adaptuota dozavimo sistemos Väderstad PowerShoot versija visiškai kontroliuoja kiekvienos atskiros sėklos judėjimą iki pat dirvos. Kiekvieną iš trumpo sėklavamzdžio išlėkusią sėklą priima prispaudimo ratas. Taip užtikrinamas optimalus sėklos ir dirvožemio sąlytis pasirinktame gylyje, visame darbiniame plotyje“, – apie veikimo pricipą pasakoja L. Thylén‘as.

Kad operatorius galėtų visiškai valdyti sėjos eigą, kiekviena sėjimo sekcija turi elektros pavarą ir yra valdoma sistema Väderstad E-Control, naudojant planšetę iPad. Sistemos funkcijos apima nuoseklų eilučių išjungimą ir keičiamą sėklų normą, dinaminį technologinių vėžių nustatymą, individualų kalibravimą, tikslumo stebėjimą ir kontrolę realiuoju laiku. Visa tai – tikros techninės naujovės javų sėjos sektoriuje.

Revoliucinės Väderstad Proceed sėjamosios pristatymas numatytas tarptautinėje parodoje Agritechnica 2022 Hanoveryje, Vokietijoje. 

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Argentinoje pristatytas autonominis purkštuva

Argentinoje pristatytas autonominis purkštuva

Argentinos kombainų ir purkštuvų gamintojas Metalfor Argenti...

Technikos naujienos

450 AG lankstinis Weichai Lovol traktorius

450 AG lankstinis Weichai Lovol traktorius

Oficialiai nieko dar nėra skelbiama, tačiau ši nuotrauka aiš...

Technikos naujienos

Sekcijų valdymas Pöttinger Flexcare

Sekcijų valdymas Pöttinger Flexcare

Pöttinger Flexcare mechaninio piktžolių naikinimo ravėtuvai...