Menu




Efektyvumą didinantys Horsch Pronto atnaujinimai

Technikos naujienos 10.09.2021   

Efektyvumą didinantys Horsch Pronto atnaujinimai


Vokietijos kompanija Horsch siekia dar labiau padidinti universalių sėjamųjų Pronto serijos populiarumą. 3,0–6,0 m darbinio pločio modeliuose įdiegta nemažai efektyvumą ir naudojimo patogumą didinančių atnaujinimų.

Jau daug metų Pronto DC sėjamosios gerai žinomos ne tik Europoje, bet ir daugelyje kitų pasaulio šalių. Anot gamintojo, šios sėjamosios darbą atlieka kokybiškai, nepriklausomai nuo to, koks dirvos dirbimo būdas taikomas ūkyje. „Kadangi sėjamoji yra universali, ji gali sėti tiek ir tiesiai į arimą, tiek ir į minimaliai dirbtą dirvą, o kai kurie ūkiai naudoja Pronto DC sėjamąsias net ir tiesioginei sėjai, - Pronto DC privalumus vardija kompanijos Horsch atstovas Lietuvoje Nerijus Žukauskas. - Sėjamosios universalumas yra ir tas, kad su ja galima sėti faktiškai visas šiuo metu žemės ūkyje naudojamas kultūras, pradedant grūdinėmis (kviečiai, miežiai, kvietrugiai ir t.t. ), bei baigiant tarpiniais augalais, žolių mišiniais, pupelėmis ir pan.“

Technologinė Pronto sėjos sistema susideda iš trijų pagrindinių technologinių procesų: sėklos guolio paruošimas, sutankinimas ir sėja. Tankinimo sistema yra tiesiogiai susijusi su išsėjimu, kadangi volas sukonstruotas taip, kad dirva būtų vienodai sutankinama prieš visus sėjos noragus, todėl tai užtikrina vienodą sėklų sudygimą bei optimalų kapiliarinių kanalų susidarymą. „Naujose Pronto 6 DC sėjamosiose pagrindinio volo skersmuo siekia net 45 cm, todėl kai kuriose šalyse bendro naudojimo keliuose bus galimas 40 km/val. transportavimo greitis“, - apie sėjamųjų pokyčius kalba N. Žukauskas. Mažesniuose 3,0 ir 4,0 m darbinio pločio sėjamosiose volas išliko 40 cm skersmens.

Naujiesiems Pronto 3-6 DC modeliams buvo sukurta nauja valdymo koncepcija. Nuo šiol liečiamo terminalo ekrane atvaizduojamas meniu yra dar labiau optimizuotas, sukurta dar draugiškesnė vartotojo aplinka, atitinkanti ISOBUS-Standard reikalavimus. Nuo šiol sėjamosios parametrų keitimas, nustatymai, valdymas bei kontrolė bus dar lengvesnė ir paprastesnė. „Pagal poreikius, operatorius dirbdamas su sėjamąją gali pats ekrane sukonfigūruoti jam reikiamą meniu su pačiomis būtiniausiomis funkcijomis“, - aiškina įmonės atstovas.

Naujųjų Pronto DC ventiliatoriai yra integruoti į bunkerio konstrukciją. Nuo šiol ventiliatorius yra sumontuotas bunkerio viršuje, todėl sumažėja rizika, kad į pneumatinę sistemą darbo metu pateks daug dulkių ar augalų liekanų. Viengubo bunkerio talpa padidinta iki 4 000 litrų (dabartiniuose modeliuose 3 500 litrų), todėl padidės ir mašinos našumas. Dvigubo bunkerio konstrukcija taip pat buvo pakeista. Antras paskirstymo bokštelis sumontuotas ne bunkerio viduje, o išorėje – už bunkerio, todėl gerokai pagerėjo priėjimas prie jo. Šie pakeitimai lėmė didesnę galinės bunkerio sekcijos talpą. Dvigubo bunkerio talpa 5 000 litrų (padalijimas 2 000/3000 litrų).

N. Žukausko teigimu, buvo pagerintas ir sėjamosios kalibravimo procesas. Todėl dabar visi veiksmai, susiję su dozatoriais bei kalibravimo maišais, kur kas paprastesni. „Taip pat, svarbu paminėti, kad virš dozatorių sumontuotos specialios sklendės, dėl kurių galima atskirti pagrindinį bunkerį nuo dozatoriaus, bei esant reikalui pakeisti sėjimo ritę net ir esant pilnam bunkeriui“, - priduria jis.

Naujuosius Pronto modelius bus galima užsakyti ir su Horsch RowControl sistema, kuri leidžia uždarinėti kiekvieną sėklavamzdį atskirai. Naudojant šią sistemą, labai greitai galima keisti technologinių vėžių plotį, išvengti nereikalingų sėjos persidengimų, todėl tai padės sutaupyti ne tik sėklų, bet ir trąšų.

Su LED apšvietimo sistema WorkLight Pro naktį bus galima dirbti taip pat saugiai kaip ir dieną: visi sėjamosios darbiniai mazgai tamsiu paros metu bus apšviesti ir gerai matomi.

Iš didelio papildomos įrangos pasirinkimo, didžiausią dėmesį reikėtų atkreipti į Horsch MiniDrill sistemą (bunkerio talpa 400 litrų), kurią naudojant rapsų sėjos metu sėkloms, pagrindinį bunkerį galima pilnai užpildyti trąšomis, todėl beveik dvigubai padidės sėjamosios našumas. Taip pat MiniDrill sistemą galima panaudoti ir mikroelementams įterpti.

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...

Technikos naujienos

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Naujausi John Deere 5M traktoriai galimi su naujomis transmi...