Menu




Šventiškai įteiktas 1000-asis Lietuvoje Claas javų kombainas

Įvykiai 23.06.2021   

Šventiškai įteiktas 1000-asis Lietuvoje Claas javų kombainas


Prasidėjusį intensyvų pasiruošimą 2021-ųjų metų javapjūtei vainikuoja Lietuvos ūkiams pristatomi svarbiausi pagalbininkai – javų nuėmimo kombainai. Šiemet vienas iš jų ypatingas – naujos kartos Claas Lexion 8800 TT žymi 1 000-ąjį Baltic Agro Machinery parduotą Claas javų kombainą Lietuvoje. 

Šis jubiliejinis kombainas papildė Pasvalio r. įsikūrusio ūkio Pasvagra technikos parką. Vakar jis iškilmingai pristatytas į bendrovę. „Tai ypatinga ir svarbi diena ne tik mums, oficialiam Claas technikos atstovui Lietuvoje, bet ir visai Claas bendruomenei. 1 000-asis kombainas – tai įrodymas, kad esami tvirti ir patikimi rinkos lyderiai javų kombainų segmente, o Claas mašinos pelnė patikimos, našios ir inovatyvios technikos vardą“, – džiaugėsi bendrovės Baltic Agro Machinery technikos departamento direktorius Virginijus Apšega.

Pasak Baltic Agro Machinery generalinės direktorės Linos Kapčinskienės, 1 000-is kombainų Lietuvoje – tai tarsi kalno viršūnė, į kurią užkopta kartu. „Kiekvienas įsigijęs Claas kombainą, žengė stiprų žingsnį į priekį - į ateitį, į kokybę, į našumą, į tobulėjimą ir didžiavimąsi. Sveikiname visus 1 000-tį klientų, visą Claas bendruomenę ir, žinoma, bendrovę Pasvagra, įsigijus jubiliejinį – 1 000-ąjį kombainą. Tegul šis skaičius būna tik pradžia į kitas aukštumas, kurių sieksime kartu – kaip komanda“, - tikino įmonės vadovė.

Claas javų kombainų produkto vadybininkės Jūratė Šniaukaitės teigimu, tokį apvalų jubiliejinį skaičių įmonė pasiekė per 20 metų, t. y. nuo 2011-ųjų. „Claas javų kombainų raida, nuolatinis progresas, inovatyvių sistemų diegimas paliko išties reikšmingą žymą kombainų istorijoje. Džiaugiuosi, jog Lietuvoje Claas kombainai nenustoja pelnyti simpatijas, užsitarnavo savo vardą ir yra vertinami kaip vieni našiausių ir efektyviausių. Mūsų ūkininkai drąsiai renkasi naujus modelius ir į priekį žengia kartu su Claas inovacijomis“, - įsimintiną įvykį komentavo specialistė.

Claas kombainų istorijos svarbiausi akcentai

Pasak J. Šniaukaitės, iki 2010 metų populiariausi mažų ūkių kombainai buvo Dominator 130 ir 150, kuriuos vėliau pakeitė kompaktiškos klasės Avero 140 ir 240 havų derliaus dorojimo mašinos. Kombainas Avero 240 vienintelis savo klasėje su didesnį kombaino pralaidumą užtikrinančia APS kūlimo sistema.

Smulkiems ir vidutiniams ūkiams skirtų kombainų segmente, svarbu paminėti 2001-uosius, kuomet Claas pristatė vidutinės klasės, ekonomiškus ir universalius, klasikinės kūlimo sistemos kombainus Medion. Lietuvos ūkininkų mėgstamiausias modelis buvo Medion 310, kurį vėliau pakeitė dar ir šiandien vienas perkamiausių kombainų - Tucano 320.

Tai pat pažymėtina ir Mega 300 serija - vidutinės klasės kombainai su APS kūlimo sistema padidinančia augalų masės greitį, padedančia pasiekti didesnį našumą. Perkamiausias modelis buvo Mega 370 su 6,6 m pjaunamąja. Šiuos Mega kombainus dar 2008-iais metais pakeitė Tucano 400 serija, iš kurių daugiausia parduota Tucano 440 ir 450 modelių. 2009 metais Tucano gamą papildė Tucano 500 serija su APS Hybrid sistema. Iš jų populiariausi modeliai Tucano 570 ir 580.

Kalbėdama apie šiandien vienus perkamiausių Claas Lexion kombainų istoriją, J. Šniaukaitė išskiria 400 serijos Lexion kombainus. „Claas kompanija rinkai juos pristatė dar 1995 m. Galingiausias buvo 480 modelis, kuris pasiekė naujas našumo galimybes su jame apjungtomis - APS kūlimo ir Roto Plus separavimo, sistemomis. Tai buvo pirmasis Claas kombainas su 600 mm skersmens kūlimo būgnu. Vėliau sekė operatoriaus darbą palengvinančios Laser Pilot ir GPS Pilot automatinio vairavimo sistemos“, – dėstė kombainų specialistė.

2003 metais Claas pristatė 500 serijos Lexion kombainus, vadinamąją antrąją Lexion kartą. Daugybė techninių naujovių padidino šių kombainų našumą. Populiariausi modeliai Lietuvoje buvo iš kratiklinių – Lexion 560, iš hibridinių – Lexion 570 ir Lexion 580.

2011 metais pristatytos dvi atnaujintos Lexion kombainų serijos – 600-oji ir 700-oji. Lexion 770 su pusiau vikšrine važiuokle ir 40 km/val. važiavimo greičiu tapo greičiausiu pasaulyje kombainu. Šie kombainai buvo nuolat tobulinami iki 2019 metų. Lietuvoje populiariausi buvo kratiklinis Lexion 670 bei hibridinis Lexion 770.

2009 metais pasaulis pirmą kartą išgirdo apie Cemos Automatic – automatiškai prie lauko sąlygų prisitaikančią ir kombaino nustatymus reguliuojančią sistemą. 2017 metais parodoje Agritechnica kombaino valdymas buvo papildytas Cemos Auto Threshing sistema, reguliuojančia kūlimo būgno greitį ir pobūgnio tarpelį. Abi šios sistemos pelnė aukso medalius ir šiandien net 90 % hibridinių kombainų yra parduodami su šiomis sistemos, kurios padeda pasiekti maksimalų našumą ir optimaliai išnaudoti kombainą.

2019-ųjų pabaigoje Claas pristatė naujos kartos kratiklinius kombainus Lexion 5000/6000 su APS Synflow kūlimo sistema ir 600 mm skersmens separavimo būgnu. „Tai visiškai nauja technologija kratiklinių kombainų rinkoje. Visuose Lexion kombainuose dabar sumontuota didelio našumo Jet Stream valymo sistema. Atnaujintuose hibridiniuose kombainuose Lexion 7000 ir 8000 taip pat įrengta APS Synflow kūlimo sistema. Praėjusiais metais atliktas žurnalo Profi testas ir bandymai Jungtinėje Karalystėje patvirtino, kad naujos kartos Lexion kombainai yra labai našūs ir ekonomiški“, – pabrėžė J. Šniaukaitė.

 



gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikia...