Menu




Cukrinių runkelių piktžolėms naikinti – autonominė mašina

Naujienos 13.05.2021   

Cukrinių runkelių piktžolėms naikinti – autonominė mašina


Prancūzijos žemės ūkio robotų kūrėjas Naïo Technologies sukūrė antrąjį autonominį prototipą BlueBob, skirtą cukrinių runkelių tarpueiliuose augančioms piktžolėms ravėti. Robotas darbą gali atlikti, augalams esant vos dviejų lapelių stadijos.

BlueBob 2.0 autonominė ir visiškai elektrinė šešių eilučių versija, kuri pristatyta vienam Vokietijos sėklininkystės įmonei Strube D&S. Robotas yra aprūpintas Naïo navigacijos technologine sistema ir Strube/Fraunhofer cukrinių runkelių aptikimo įranga.

Mašina mechaniškai naikina piktžoles, naudojant vaizdo kameras, kurios valdo judėjimą ir aptinka piktžoles, bei ravėtuvus, pakertančius piktžoles. 

„Ravėjimo principas grindžiamas piktžolių ir runkelių atpažinimu realiuoju laiku net ir esant labai ankstyvai augalų augimo stadijai, - komentuoja Strube sėklų kokybės tyrimų vadovas Christian‘as Hügel‘is. – Tai yra esminis pranašumas, norint anksti bei greitai sunaikinti piktžoles ir taip išvengti piktžolių ir runkelių konkurencijos“.

BlueBob 2.0 naudoja RTK GPS signalą, kad autonomiškai laikytųsi sėjos žemėlapio, surastų runkelių eilutes, atpažintų galulaukes ir savarankiškai pasuktų į kitą lauke. Robotas su visiškai įkrautu akumuliatoriumi gali veikti 8,0 val., dirbdamas maždaug 0,5 ha/val. našumu. 

Tulūzoje įsikūrusią Naïo Technologies 2011 m. įsteigė robotizacijos inžinieriai Aymeric‘as Barthes‘as ir Gaëtan‘as Séverac‘as. Šiandien robotizuotų piktžolių naikinimo priemonių gamoje yra Oz ir Dino robotai, skirti piktžolėms daržovių pasėlyje naikinti, ir Ted, dirbantis vynuogynuose. Gamintojo teigimu, iki šiol visame pasaulyje pristatyta beveik 150 tokių automatizuotų mašinų.

 



Jums turėtų būti įdomu


Naujienos

CNH parduoda plūgų verslą

CNH parduoda plūgų verslą

Pasiekė informacija, kad koncernas CNH pardavė savo žemės ūk...

Naujienos

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

AB Akola Group priklausanti bendrovei Dotnuva Baltic praėjus...

Naujienos

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Vokietijos lankstinių krautuvų gamintojas Schäffer šiais met...