Menu




Krone Big M savaeigėms žoliapjovėms - jau 25-eri

Įvykiai 10.05.2021   

Krone Big M savaeigėms žoliapjovėms - jau 25-eri


Krone savaeigės žoliapjovės šiemet švenčia 25-ąjį gimtadienį. Vokietijos gamintojas dalijasi įsimintina šių mašinų atsiradimo ir tobulinimo istorija. 

Pirmą kartą Krone Big M buvo pristatyta 1996 m. gegužės 20 d. „Neabejotinai tai buvo viena iš labiausiai įtemptų dienų per visą mano profesinį gyvenimą, - apie įsimintiną dieną pasakoja dr. Josef‘as Horstmann‘as, Krone tyrimų ir plėtros centro vadovas. – Tą dieną pirmą kartą pristatėme savaeigės didelio našumo žoliapjovės su maigutuvėmis Big M prototipą“.

Beje, naujos mašinos pristatymas neapsiėjo be nemalonių nutikimų. Pasak J. Horstmann‘o, įsimintinos dienos rytą prieš premjerinį Big M pasirodymą spaudos ir prekybos įmonių atstovams prototipas buvo vežamas į plovyklą. „Pakeliui įvyko gaisras mašinos laidyne, kurį užgesinus, pažeidimus pavyko atitaisyti ir premjera įvyko po pietų kaip ir buvo planuota, tačiau visų žoliapjovės galimybių pademonstruoti, deja, nepavyko. Laimei, niekas to nepastebėjo“, – atvirauja J. Horstmann‘as.

Itin naši, 9,10 m darbinio pločio Big M rinkoje sukėlė daug kalbų ir diskusijų. „Tačiau savaeigė žoliapjovė stebėtinai greitai pateisino lūkesčius ir pelnė pripažinimą. Rangovai, turėję Big M bandymams, nuo pat pradžių buvo labai entuziastingi. Pirmiausia, dėl mašinos efektyvumo, be to, nauja technika buvo patraukli ir dėl transportavimo privalumų. Taigi, mes vienu šūviu nušovėme du zuikius – pristatėme maksimaliai našią ir greičiausiai iš vienos vietos į kitą pervažiuojančią techniką“, - tęsia pasakojimą įmonės atstovas. 

Krone savaeigės žoliapjovės unikalumas buvo patvirtintas ir įrodytas 1999 m. per 24 valandų ištvermės testą, per kurį užfiksuoti net du į Gineso rekordų knygą patekę rekordai. Testo metu buvo nušienauta net 315,1 ha pievų ir pasiektas valandinis našumo rekordas – 15,2 ha/val. Šie du pasiekimai įtikino ir paskutinius skeptikus.

2001 m. Krone pristatė modifikuotą Big M II. Buvo net tik padidintas (iki 9,70 m) šios mašinos darbinis plotis, bet ir pakeista pavarų dėžė: variklio sūkiai automatiškai prisitaikė prie važiavimo greičio. Palyginti su pirmosiomis savaeigių žoliapjovių serijomis, naujų mašinų degalų sąnaudos gerokai sumažėjo. Patobulinimai Big M pelnė dar daugiau palankumo balų. 2003 m. gegužę Krone jau skaičiavo 500 parduotų Big M. „Agritechnica 2007 parodoje pristatėme į ateitį orientuotą Big M koncepciją - 510 AG Big M 500, kurios darbinis plotis buvo 13,20 m. Dabar žvelgiant atgal, su Big M 500 mes tikrai šiek tiek lenkėme laiką, tačiau koncepcija parodė technikos vystymo tendencijas“, - svarsto J. Horstmann‘as.

Pasiteisinusi 9,70 m darbinio pločio Big M neprarado populiarumo: 2008 m. spalio mėn. nuo konvejerio Špelėje nuriedėjo ir 1 000-oji Big M. Agritechnica 2009 parodoje Krone pirmą kartą pristatė Big M 400. Ypatingos šios serijos savybės buvo 400 AG variklis, mažo greičio koncepcija ir nauja HeavyDuty pjovimo juosta, įskaitant SafeCut apsaugos sistemą. 

Su Big M 420 2011-aisiais Krone pristatė ketvirtąją savaeigių žoliapjovių kartą, kurių darbinis plotis išliko tas pats – 9,70 m, tačiau pasikeitė mašinų dizainas, buvo įrengti MAN varikliai, įdiegta paprastesnė valdymo sistema. Regis, beribis žoliapjovės universalumas buvo ir toliau didinamas. Šiandien Big M gali būti naudojama visoms pašarų derliaus dorojimo užduotims atlikti. 

Dar vieną Big M tobulinimo žingsnį Krone žengė 2017-aisiais, pristatydama savaeigių žoliapjovių penktąją kartą - Big M 450 su bepakope transmisija, 449 AG Liebherr varikliu, kuris stebina 1 000 mval. techninės priežiūros intervalu. Ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas yra tai, kad nuo 2020 m. padidėjo maigytuvų pasirinkimas. Esamų plieninių CV maigytuvų gamą papildė CR maigytuvai, kurie itin tinkami ankštinių augalų, ypač liucernų, derliui doroti. Jie galimi dviejų modifikacijų: pagamintos iš plastiko arba nauji plieniniai M-Rolls tipo. Pastarieji rekomenduojami, esant labai sunkioms sąlygoms ar gausiai masei, taip pat dirbti laukuose, kuriuose yra daug akmenų. 

Pasak J. Horstmann‘o, remiantis gaunamais užsakymais, tikėtina šių metų liepos pabaigoje nuo konvejerio nuriedės 3 545-oji Krone Big M. „Tai tik įrodo, kokia sėkminga ši mašina, nepaisant augančios traktorių galios ir didėjančių trijų žoliapjovių komplekto darbinių pločių, - sako J. Horstmann‘o, pabrėždamas, kad jei ne Big M sėkmė, vargu, ar Krone būtų išdrįsusi žengti į savaeigių pašarų smulkintuvų segmentą. 

 



Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikia...