Menu




Skaitmeninės parodos EuroTier 2021 aukso medalis – karvių „tualetui“

Naujienos 05.01.2021   

Skaitmeninės parodos EuroTier 2021 aukso medalis – karvių „tualetui“


Šių metų vasario 9-12 dienomis vyksianti skaitmeninė EuroTier 2021 jau paskelbė parodos medalininkus. Aukso medalio nusipelnė tik vienas eksponatas – Nyderlandų gamintojo Hanskamp sukurtas karvių „tualetas“ – dubuo, kuriame surenkama 15–20 l šlapimo.

DLG (Vokietijos žemės ūkio asociacija) suburta nepriklausoma specialistų komisija aukso medalio laimėtoją išrinko iš 80 kandidatų. Kompanijos Hanskamp pristatytas sprendimas CowToilet sumažina amoniako emisijas.

Automatinė ir savanoriška šlapimo surinkimo sistema integruota atomatinės šėrimo stotelės galinėje dalyje. Laisvai siūbuojančio įrenginio priekinė dalis švelniai stimuliuoja virš karvės tešmens esančią vietą, dėl ko skatinamas šlapinimasis. Skystis per sietą patenka į dubenį ir iš karto išsiurbiamas per siurbimo liniją į atskirą talpyklą.

Pirmieji rezultatai, gauti Nyderlanduose, kur tokie tualetai įrengti kai kuriuose pieno ūkiuose, rodo, kad sistema surenka apie 50 % (10 litrų) karvės šlapimo. Nepriklausomais tyrimais siekiama išsiaiškinti, kiek sumažėja amoniako išskyrimas. Taip pat vykdomas bandomasis projektas, kuriame tiriama surinktų skysčių naudojimo vaismedžių tręšimui galimybė. 

Kiti tokio išankstinio šlapimo atskyrimo privalumai –  švaresnės tvartų grindys, o tai teigiamai veikia kanopų būklę ir gerina tvartų mikroklimatą.

CowToilet tinkamas įrengti bet kokiuose pieno ūkiuose. Gamintojas planuoja serijinę gamybą šių metų antroje pusėje. Pirmiausia sistemą galės įsigyti Nyderlandų pieno gamintojai. Kiekvienas iš maždaug 20 000 eurų kainuojančių boksų skirtas 25 karvėms. Bendrovė taip pat tiria galimybę naudoti sistemą su melžimo robotu.

„Nyderlanduose yra maždaug 1,5 mln. melžiamų karvių, iš kurių gaunama apie 15 mln. l šlapimo per dieną , - sako kompanijos vadovas Henkas Hanskampas.  – Turime rasti sprendimą, kaip šituos skysčius sutvarkyti ir panaudoti“.

Svarstomos galimybės šlapimą panaudoti kurui arba elektros energijai gaminti. Hanskamp šiuo metu ieško verslo partnerių, kurie norėtų plėtoti šias idėjas.

Skaitmeninėje EuroTier 2021 užsiregistravo 1 400 dalyvių. Sidabro medaliais apdovanotos 7 gyvulininkystės technologijų inovacijos. 

 



Jums turėtų būti įdomu


Naujienos

CNH parduoda plūgų verslą

CNH parduoda plūgų verslą

Pasiekė informacija, kad koncernas CNH pardavė savo žemės ūk...

Naujienos

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

Dotnuva Baltic saulės elektrinių slėnis – dar vienas žingsnis tvarumo link

AB Akola Group priklausanti bendrovei Dotnuva Baltic praėjus...

Naujienos

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Schäffer suteiktas solidus įvertinimas Vokietijoje

Vokietijos lankstinių krautuvų gamintojas Schäffer šiais met...