Menu




Lely žolės pjovimo ir šėrimo roboto koncepcija

Technikos naujienos 09.10.2020   

Lely žolės pjovimo ir šėrimo roboto koncepcija


Manoma, kad Exos yra pirmoji koncepcinė mašina, kuri autonomiškai pjauna, krauna ir šeria gyvulius šviežia žole.

Intensyviuose pieno ūkiuose paprastai karvės laikomos ištisus metus karvidėse ir šeriamos viso raciono pašarų mišiniais, kuriuose šviežios žolės nebūna. Lely sukūrė autonominę koncepcinę žoliapjovę, kuri gali pati žolę nupjauti, pasikrauti ir išdalyti gyvuliams bet kuriuo paros metu. Kol kas visos techninės mašinos detalės neatskleidžiamos, tačiau paviešinta, kad elektra varoma koncepcinė transporto priemonė ne tik stebi šviežios žolės kiekį racione, bet taip pat dokumentuoja ganyklų duomenis.

Gamintojo teigimu, automatinis šėrimas šviežia žole ganyklinio sezono metu leidžia nemažai sutaupyti. Koncepcinė mašina išbandyta viename pieno ūkyje, kuriame pusė sultingųjų pašarų poreikio sudarė šviežia žolė visu vegetacijos laikotarpiu - nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens.

„Šviežios žolės maistinė vertė yra 10–20 % geresnė už žolių silosą, nes derliaus nuėmimo, sandėliavimo ir šėrimo metu nėra didelių nuostolių“, – mano Korstianas Bloklandas (Korstiaan Blokland), kompanijos Lely inovacijų vadovas.

Su Lely Vector automatinio šėrimo sistema susieti pirmieji Exos prototipai jau veikia bandomuosiuose ūkiuose. Testų tikslas yra surinkti kuo daugiau informacijos apie robotizuotą šviežios žolės nuėmimą ir šėrimą.

Lely planuoja plėtoti koncepciją per ateinančius kelerius metus ir pritaikyti ją skystoms trąšoms tvarkyti. Kol kas nėra žinoma, kiek kainuos autonominė transporto priemonė ir kada ji bus pradėt gaminti serijiniu būdu.

 

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...

Technikos naujienos

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Atnaujinti John Deere 5M traktoriai

Naujausi John Deere 5M traktoriai galimi su naujomis transmi...