Menu




Köckerling agregatuose – analogų neturintys inžinieriniai sprendimai

Reportažas 18.09.2020   

Köckerling agregatuose – analogų neturintys inžinieriniai sprendimai


Daugiau kaip 65 metus gyvuojanti Vokietijos žemės ūkio technikos kompanija Köckerling specializuojasi minimalios žemdirbystės padargų gamyboje. Praktika paremtos mašinos pelnė ir Lietuvos žemdirbių pripažinimą. Kėdainių r. ūkininkas Aurimas Snarskis prieš 12 metų įsigijęs pirmąjį šio gamintojo padargą, vėliau nusipirko dar keturis. 

Nors kėdainiškis jau žengė dar vieną dirvos dirbimą mažinantį žingsnį, tačiau pripažįsta, kad iki tol apie 1 000 ha dydžio ūkyje pagrindiniai darbai teko Köckerling žemės dirbimo ir sėjos mašinoms, dalis iš jų tebenaudojama ir šiandien. „Kai kuriuos vokiškus agregatus tikrai galėčiau parduoti, bet dar laikau tam atvejui, jei kas nors pasikeistų ir jų prisireiktų“, – sako Aurimas.

Kada tiksliai buvo pasukta žemės dirbimo mažinimo link, ūkininkas jau ir neprisimena. Anot jo, neariamąją žemdirbystę jis pradėjo taikyti bemaž nuo pat savarankiško ūkininkavimo pradžios. Iš pradžių skutimui buvo naudojamas lietuviškas Laumetrio pagamintas skutiklis, vėliau, kai įgijo šiokios tokios minimalaus žemės dirbimo patirties, maždaug prieš 12 metų jis įsigijo pirmąjį iš Köckerling agregatų – 5,7 m darbinio pločio noraginį skutiklį Vector

„Atsisakyti ariminio žemės dirbimo nusprendėme dėl tų pačių, kaip ir kiti neariamosios žemdirbystės šalininkai, priežasčių – pirmiausia norėjome sutaupyti laiko, taip pat degalų. Žinoma, minimalaus žemės dirbimo technologija gerokai paprastesnė nei tradicinė“, – svarbiausias priežastis atsisakyti plūgo nurodo Aurimas. Pasak jo, pirmasis vokiškas Köckerling padargas nenuvylė, pasiteisino lengvo priemolio dirvoje. Be to, juo buvo galima dirbi ir sekliai, ir giliau, o kregždinius noragėlius pakeitus siaurais kalteliais, dirvą buvo galima tik „drenuoti“, nemaišant jos, ir paliekant augalų liekanas paviršiuje.

Vėliau jis įsigijo ir Köckerling Ultima sėjamąją, diskinį skutiklį Köckerling Rebell Classic T, kultivatorių Köckerling Allrouder Profiline 750, kurį vėliau pakeitė 12,0 m tokiu pat modeliu. 

Köckerling gerbėju Aurimas tapo ne šiaip sau ar dėl patrauklios mašinų spalvos. Anot jo, pirmąją šio Vokietijos gamintojo mašiną – Vector skutiklį – jis nusižiūrėjo Hanoverio parodoje Agritechnica. „Reikėjo padargo, kuris ne tik paruoštų dirvą sėjai, galėtų dirbti giliau, bet ir laukus palygintų. Tai buvo mūsų prioritetai. Be to, senų kito gamintojo mašinų eksploatacija tapo pernelyg brangi, pavargome keisti dylančias detales, kurios juk kainuoja“, - dėsto A. Snarskis. 

Anot jo, visų gamintojų analogiškos žemės dirbimo mašinos konstrukciškai yra daugiau ar mažiau panašios, tačiau Köckerling padargai išsiskiria keliais protingais inžineriniais sprendimais, kurie ir lėmė Aurimo apsisprendimą bei pasirinkimą. Pradėjus dirbti su šio gamintojo technika, išlaidos dylančioms detalėms gerokai sumažėjo. Köckerling mašinų konusines Lock-Pin įvorės, kurios jungia visas judančias dalis, tereikia kas tam tikrą laiką paveržti. „Taip sujungimo vietose per ilgesnį laiką nepasidaro ovalo formos kiaurymių, tad galima ramiai sau dirbti. Ilgaamžė konstrukcija iš vientiso liejimo metalo, be suvirinimo siūlių, nereikalaujanti didelių eksploatavimo išlaidų. Tokių sprendimų analogiškoje kitų gamintojų technikoje dar neteko sutikti“, - aiškina ūkininkas. 

Aurimo teigimu, išskirtinė ir šių mašinų dažymo kokybė, ūkyje esančias mašinas pakaktų tik nuplauti, suklijuoti naujus gamyklinius lipdukus ir ji atrodytų lyg nauja. Dėmesio verti Köckerling technikoje naudojami STS volai, kurie sutankina sėklos guolį ir užtikrina optimalią šaknų struktūrą kitai sėjai. Dėl jų profilio volai tinka bet kokioms dirvos rūšims ir jų tarnavimo laikas itin pailgėja dėl darbo principo „žemė-žemė“. „Patikimos, kokybiškos mašinos, kuriose panaudoti protingi inžinieriniai sprendimai. Tokia mano darbo su Köckerling technika patirtis“, - tvirtina Aurimas. 

Vokietijos kompanijos Köckerling atstovas Lietuvoje - DOJUS agro. Įmonės Produkto vadybininkas Mantvydas Bauras pabrėžia, kad gamintojas labiausiai kelia pasitikėjimą dėl to, kad įsiklauso į ūkių pastabas, komentarus ir tobulina mašinas net ir smulkmeniškiausiose vietose, į kurias galbūt, kiti gamintojai net nekreipia dėmesio. „Žinoma šis procesas niekada nesibaigia ir tobulėjimui nėra ribų, todėl itin glaudžiai dirbame su gamyklos atstovais, bendraujame kasdien apie mašinų pasiektus rezultatus demonstracijų metu ar ūkiuose naudojamų mašinų patirtį iš ūkių pusės“, - tvirtina M.Bauras. 

Pasak jo, Köckerling nesivaiko madų ir nekuria kasmet naujų mašinų ar technologijų. Didžiausias dėmesys skiriamos jau gaminamoms mašinoms tobulinti, kad ūkis būtų visapusiškai patenkintas ir dėl agronominių užduočių įvykdymo, ir dėl mažesnių ūkio išlaidų. „Köckerling drąsiai galime vadinti minimalios žemės dirbimo technologijų profesionalu“, - pabrėžia M. Bauras.

 



Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...