Menu




Iš East West Agro – per 300 kombainų, tarp jų ir pirmasis Ideal

Reportažas 26.08.2020   

Iš East West Agro – per 300 kombainų, tarp jų ir pirmasis Ideal


Palankus žemdirbiams sezonas suaktyvino prekybą žemės ūkio mašinomis. Kelias svarbiais skaičiais 2020-ieji bus pažymėti ir East West Agro metraštyje. Šiemet įmonės 14-ojo gimtadienio išvakarėse Marijampolės rajono ūkininkui pristatytas 300-asis Massey Ferguson (Laverda) kombainas. East West Agro šis sezonas išskirtinis ir dėl to, kad parduotas pirmasis Šiaurės Europoje technikos stebuklu vadinamas Ideal 8 kombainas, kurį įsigijo Guostagalio žemės ūkio bendrovė.

Pasak East West Agro vadovo Gedimino Kvietkausko, per gana trumpą laiką padaryta labai daug. „Pirmąjį kombainą pardavėme 2009-aisiais, praėjo vos 11 metų ir turime apvalų skaičių. 2015 m. Kirnaičiuose šventės metu buvo įteikti 100-ojo kombaino rakteliai, o per pastaruosius 5 metus į Lietuvos laukus išriedėjo dar 200 kombainų“, – pasiekimus skaičiais vertina G. Kvietkauskas. Jo teigimu, šie skaičiai byloja apie ūkininkų tikėjimą Massey Ferguson prekės ženklu ir įmonės, kaip kombainų specialistės, galimybėmis.

300-tąjį kombainą įsigijo marijampolietis Remigijus Samsanavičius. Šių metų javapjūtę jis pradėjo apsiginklavęs Massey Ferguson Activa 7347 S (anksčiau Laverda). „Norėjome paspartinti javapjūtės darbus ir neprašyti pagalbos iš šalies“, – svarbiausią priežastį įsigyti naują javų derliaus nuėmimo mašiną nurodo R. Samsavičius. Apie 100 ha javų jis nukūlė per 5-6 dienas, o į aruodus subyrėjo per 500 t grūdų. „Išskirtinė grūdų valymo kokybė, o ir reguliuoti mašiną paprasta“, - apie darbą su nauju Massey Ferguson Activa 7347 S atsiliepia ūkininkas.

Pasak Remigijaus Savicko, East West Agro technikos padalinio vadovo, iš visų Massey Ferguson (Laverda) modelių Lietuvoje populiariausias vidutinio dydžio ūkiams skirtas 306 AG pajėgumo MF Activa 7347 S MCS (Laverda M310 MCS). Šio modelio parduota per 100 kombainų.

Nauju pirkiniu šiemet džiaugėsi ir Pakruojo rajono Guostagalio žemės ūkio bendrovė. Kombainų parko pajėgumus padidinusi nauju Massey Ferguson Ideal 8. Pasak bendrovės direktoriaus pavaduotojo Tomo Pintulio, naši mašina įsigyta pačiu laiku. „Seną kombainą pakeitėme nauju, našesniu ir galingesniu. Vis sunkiau rasti naujų darbuotojų, oro sąlygos labai permainingos, todėl turime investuoti į našesnę techniką. Ūkyje stengiamės reguliariai atnaujinti techniką, nes senoji vis dažniau genda, atsiranda darbo prastovų“, - sako T. Pintulis.

Šiemet Guostagalyje per tris savaites keturiais kombainais sudorota apie 1000 ha kviečių (vidutinis derlingumas 8,0 t/ha), apie 400 ha rapsų, kurių vidutinis derlingumas siekė apie 4,0 t/ha. „Naujasis Ideal 8 akivaizdžiai buvo našesnis, palyginti su kitais ūkio kombainais. Labai svarbus aspektas – naujos našumą didinančios technologijos“, - pabrėžia bendrovės direktoriaus pavaduotojas.

Naujojo Massey Ferguson Ideal 8 darbas nenuvylė ir drėgnuose javuose, ir rapsuose. „Dėl įrengtų Dual-Helix kūlimo-separavimo rotorių kombainas galėjo išvažiuoti į laukus anksčiau ir grįžti vėliau nei kratikliniai ūkio kombainai. Europoje kurta ašinė kūlimo-sepravimo sistema lenkia kratiklinius ir hibridinius kūlimo-sepravimo aparatus. Siekiant išlaikyti tą pačią nuostolių ribą visos dienos bėgyje, vakare nukritus oro temperatūrai ir atidrėkus, Ideal 8 greitis ir našumas beveik nepasikeitė“, – pastebi R. Savickas. 

Ūkyje buvo siekiama išgauti didžiausią kombaino našumą, atsižvelgiant į nuostolius. Įprastai nebuvo viršyta 0,12-0,15 % nuostolių riba kviečiuose. „Kadangi dauguma kviečių laukų buvo sugulę, tai viename iš geresnės būklės laukų kombainas demonstravo 58-60 t/val našumą. Lauke, kuriame kviečių derlingumas buvo apie 8,5 t/ha, Ideal 8 nukūlė 20,4 ha per 3,6 valandos su 13,2 l/ha degalų bei 0,57 l/ha AdBlue sąnaudomis, smulkinant šiaudus, - kombaino darbą komentuoja R. Savickas. – Įvertinome ir tai, kaip kombaino valdymą perprato operatorius, kuris už jo vairo sėdo pirmą kartą. Atvažiavus į vieną 38 ha ploto lauką ir įvertinant galulaukių, stulpų apkūlimą ir viso lauko nukūlimą rezultatas toks: 38 ha per 6,4 val ir 12,4 l/ha degalų sąnaudos, 0,53 l/ha AdBlue sąnaudos, smulkinant šiaudus ir esant 8,3 t/ha derlingumui“.

Kuliant gana drėgnus rapsus (19,8-20,4 %) su 10,7 m pločio PowerFlow pjaunamąją greitis buvo 3,7-5 km/val., esant 4-4,5 t/ha derliui. Kuliant sausesnius (apie 14 % drėgmės) rapsus, greitis didėjo iki 4,5-6,5 km/val. Naujuoju kombainu Guostagalyje numatyta rudeniop doroti ir kukurūzus silosui.

Ideal 8 sumontuotas MAN 12,4 l 6 cilindrų variklis, kurio nominali galia 404 kW/549 AG. „Įrengtas unikalus galios perdavimo reduktorius DriveCenter su elektrohidraulinėmis sankabomis kuliamajai, pjaunamajai paleisti, Dual-Helix ašinė kūlimo-separavimo sistema su dviem 4,85 m ilgio rotoriais“, - kombaino technines charakteristikas pristato R. Savickas. Pasako jo, itin ilgas masės paruošimo ir valymo stalas, bendras valytuvo plotas 7,45 m2. Ideal 8 bunkerio talpa 12 500 l, grūdai iškraunami 140 l/s greičiu, didžiausias kombaino transportinis greitis 40 km/val.

R. Saviskas išskiria pagrindinius Ideal 8 privalumus:

● Itin mažas grūdų sužalojimas.

• Itin mažas šiaudų sužalojimas.

• Itin mažas galios porekis bei degalų sąnaudos dėl kūlimo-separavimo, valymo, smulkinimo, paskleidimo ir iškrovimo sistemų inžinerinių sprendimų.

• Mažos degalų sąnaudos, palyginti su kratiklinių kombainų sąnaudomis tomis pačiomis sąlygiomis.

• Labai nežymus stačių-sugulusių javų kūlimo kokybės skirtumas.

• Ypač tolygus masės tiekimas PowerFlow pjaunamąja.

• Tolygus masė srautas kombainu, kūlimas ir separavimas stebimas IdealHarvest programa, kuri parodo, kuriose vietose vyksta procesas ir sureguliuoja kombaino nustatymus automatiškai.

• Unikalus 112 peilių rotorius su šiaudų smulkintuvo ActiveSpread skleistuvu (tik dalis šiaudų srauto yra skleidžiama hidrauliniais diskiniais skleistuvais – taip sutaupoma nuo 35 iki 70 AG lyginant su senojo tipo aktyviu skleistuvu naudojamu ir MF, ir kitų gamintojų kombainuose, kai visą smulkintų šiaudų/pelų srautą skleidžia du didelis diskiniai skleistuvai)

• Labai mažas preižiūros poreikis ir greitas servisas (vos keli tepimo taškai tepami kas 50 val. ir išvedžiota kompresoriaus sistema kombaino apsivalymui lauke).

Chop-To-Drop funkcija šiaudų smulkinimui arba paskleidimui (labai aktualu gyvulininkystės ūkiams, kuriuose reikia supresuoti nemažai šiaudų).

Kombainų kraitį EWA šiemet tikisi padidinti dar 25-30 parduotų kombainų. Anot įmonės vadovo, tai vidutiniškai geras rezultatas po pernykščio rekordinio kombainų rinkos kritimo. „Spėju, kad šiemet kombainų rinka vis dar bus gerokai žemesnė nei istorinis vidurkis, nes kombainas – viena iš brangiausių ūkio investicijų“, - šių metų situaciją rinkoje vertina G. Kvietkauskas. 

Jo teigimu, pastaruosius trejus metus Lietuvoje technikos rinka traukėsi. Dėl nepalankių gamtinių sąlygų ir žemų derliaus rodiklių krito perkamoji ūkių galia. „Šiemet rinka atsigauna, bendra nuotaika agro sektoriuje optimistiška. Jau galime matuoti rinkos apimtis – turėtume grįžti į 2017-2018 metų skaičius. Tai vis dar nėra geri skaičiai – sektorius šiemet tik išlipa iš duobės. Įvertinant šių metų derlių ir ES subsidijų dinamiką – 2021 metai bus ypač sėkmingi technikos pardavėjams, – prognozuoja East West Agro vadovas. – Džiaugiuosi, kad mums sėkmingai pavyko suvaldyti rinkos stagnacijos periodą. Nors traktorių rinka pernai buvo rekordiškai maža, EWA sugebėjo net padidinti Massey Ferguson rinkos dalį Lietuvoje iki rekordinių 18 %. Jau dabar matome, kad viršysime metų pradžioje planuotus biudžeto rodiklius. EWA šiemet stipri visuose segmentuose – planuojame ne tik išlaikyti turimas pozicijas rinkoje, bet ir pakovoti dėl dar geresnių“.

 



gallery image
gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Jums turėtų būti įdomu


Reportažas

Išplėtė dvidešimt kartų

Išplėtė dvidešimt kartų

Vincas Mačiulis – ne tik vienas stambiausių Vilkaviškio rajo...

Reportažas

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

A. ir V. Gedaminskių žemės ūkio mašinų kiemas nėra baigtinis

Akmenės rajono Šventupių kaimo žemdirbių Aurelijos ir Viktor...