Menu




Pristatytas nuotoliniu būdu valdomas traktorius

Technikos naujienos 27.05.2020   

Pristatytas nuotoliniu būdu valdomas traktorius


Suomijos kompanijos Valtra ir Elisa, specializuota 5G technologijų pradininkė, pristatė nuotoliniu būdu valdomą Valtra traktorių. Partnerių įgyvendintas nuotolinių technologijų sprendimas – didelis žingsnis autonominio traktoriaus link.

Valtra ir Elisa suvienijo jėgas ir sukūrė naują technologiją, kuris leidžia traktorių valdyti nuotoliniu būdu, pasitelkiant naujos kartos 5G tinklą ir 360o kamerą. Tai yra pirmasis tokio pobūdžio sprendimas rinkoje. 

5G – tai naujos kartos mobiliojo ryšio technologija, kuri per artimiausius kelerius metus taps pokyčių ir inovacijų varikliu. Milžiniška duomenų perdavimo sparta, nejuntamas vėlinimas ir aukščiausios kokybės ryšys – taip apibūdinamas 5G.

Nuotoliniu būdu valdomą Valtra traktorių galima realiuoju laiku saugiai valdyti ir eksploatuoti, nuo jo esant 100 km atstumu. „Radijo bangomis valdomos mašinos jokia naujiena, tačiau jos gali būti valdomos, tik joms esant matymo lauke. 5G prilygsta revoliucijai, nes suteikia galimybę traktorių valdyti nuotoliniu būdu iš bet kur“, – teigia Valtra pardavimų ir rinkodaros viceprezidentas Miko Lehikoinenas (Mikko Lehikoinen). 

Elisa yra 5G technologijų pradininkė ne tik Suomijoje, bet ir tarptautiniu mastu. „5G mobiliuoju ryšiu paremti sprendimai padės užtikrinti efektyvumą ir paklos pamatus novatoriškiems naujiems verslo bei paslaugų valdymo būdams. Nuotoliniu būdu valdomas traktorius yra labai realus šios mobiliųjų technologijų revoliucijos pavyzdys, nes operatoriui nebereikia sėdėti kabinoje. Skaitmeninimu norime sukurti tvarią ateitį, o 5G paslaugų plėtra yra šios tikrovės įgyvendinimo dalis“, – teigia Elisa verslo vystymo viceprezidentas Simo Pentikainenas (Simmo Pentikäinen).

Nuotolinis valdymas traktoriuje tapo įmanomas dėl integruoto 5G ryšio įrangos ir ant mašinos stogo sumontuotos 360o kameros. 5G tinklas suteikia galimybę per operatoriaus virtualios realybės akinius realiuoju laiku gauti 4K aplinkos vaizdą. Operatorius gali matyti traktoriaus aplinką tiesiog pasukdamas galvą. Nuotolinio valdymo įranga siunčia kontrolės signalą per Elisa komercinį, didelio saugumo 5G tinklą. „Vairuojant traktorių ir sukant jo ratus, grįžtamąją informaciją reikia gauti nedelsiant, kad operatorius galėtų jausti vairavimą. Esant 5G ryšiui, tai įmanoma, nes beveik nėra laiko delsos“, – teigia M. Lehikoinenas.

Nuotolinis valdymas yra svarbus žingsnis visiškai autonomiško vairavimo link, kuris per ateinantį dešimtmetį galėtų tapti tikrove. Valtra jau anksčiau dirbo ties nuotoliniu būdu valdomo traktoriaus projektu, bendradarbiaudama su Suomijos oro uostų operatoriumi Finavia.

„Mes tęsime šitą darbą, tyrinėdami ir kurdami nuotolinio valdymo sprendimus. Planuojame rasti būdų perduodamo vaizdo kokybei koreguoti pagal kiekvieną užduotį ir kaip nuotolinį valdymą būtų galima dar labiau pagerinti, naudojant jutiklių duomenis“, – planuoja T. Lehikoinenas.

Valtra jau siūlo nuotolines paslaugas, kurioms naudojamas 3G ryšis. Nuotolinis stebėjimas ir diagnostika galima, pasirinkus traktorius su Valtra Connect telemetrijos sistemomis. Pernai pristatyta naujovė po truputį populiarėja ir nuotoliniu būdu stebima per 3 000 Valtra traktorių visame pasaulyje. Lietuvoje Suomijos traktorių gamintojui atstovaujančios bendrovės Rovaltra duomenimis, Lietuvoje dirba 30 suomiškų traktorių su Valtra Connect telematikos sistemomis. „Tai naujovė, su kuria mūsų žemdirbiai tik susipažįsta. Kol kas galima nuotolinė traktorių stebėsena ir diagnostika. Tai palengvina serviso specialistų darbą, nenuvykę į vietą, jie gali matyti, kuris mazgas „šlubuoja“. Ji informuoja apie artėjančią techninę apžiūrą. Tokios nuotolinės sistemos galimos šiemet pagamintiems N ir T serijos traktoriams“, - teigia Rovaltra pardavimų vadovas Justas Lukštas.

 



Jums turėtų būti įdomu


Technikos naujienos

Tobulinamas autonominis Krone ir Lemken traukos modulis

Tobulinamas autonominis Krone ir Lemken traukos modulis

Prieš porą metų pristatyta Krone ir Lemken bendrai sukurta s...

Technikos naujienos

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Zetor pristatė naujos 6 serijos traktorių

Praėjusią savaitę vykusioje Techagro žemės ūkio technikos pa...

Technikos naujienos

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger atnaujino Vitasem sėjamąsias

Pöttinger supaprastino kalibravimo procesą naujausiose Vitas...