Menu




Dotnuva Baltic ir Ekodrena kartu vystys reguliuojamo drenažo verslą Baltijos šalyse

Įvykiai 26.05.2020   

Dotnuva Baltic ir Ekodrena kartu vystys reguliuojamo drenažo verslą Baltijos šalyse


Bendradarbiavimo sutartį pasirašiusios Dotnuva Baltic ir Ekodrena kartu vystys reguliuojamo drenažo verslą Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje. Progresyvias reguliuojamo drenažo sistemas gaminanti Ekodrena toliau koncentruosis į technologijų bei inovacijų vystymą, gamybos plėtrą, o Dotnuva Baltic rūpinsis produkto pardavimais. Įmonės prognozuoja, jog per kelerius metus ūkių, įsirengusių tokias drenažo sistemas, skaičius Lietuvoje išaugs penkis kartus.

Reguliuojamasis drenažas padeda palaikyti tinkamą vandens lygį dirvožemyje, sumažinti sausringų periodų pasekmes ir taip leidžia ūkininkams pasiektiiki 20-30 % didesnį derlių. Tokia sistema taip pat padeda sustabdyti trąšų išplovimą iš dirvožemio, kas padeda mažinti taršą. Reguliuojamojo drenažo nuotėkis, su kuriuo pasišalina ištirpęs azotas bei kitos maistinės medžiagos, yra iki 90 % mažesnis, palyginti su įprastiniu drenažu. Ilguoju laikotarpiu tai reiškia ir mažesnį trąšų poreikį, o tai turi teigiamos įtakos anglies dvideginio emisijų mažinimui žemės ūkyje.

„Bendraudami ir bendradarbiaudami su Baltijos šalyse dirbančiais ūkininkais, matome, kad reguliuojamojo drenažo sistema yra reikalingas sprendimas tiek dėl ekonominio efekto, tiek ir dėl teigiamo poveikio aplinkai – taršos mažinimo ir supančios aplinkos saugojimo. Papildę šiuo produktu turimą žemės ūkio technikos, įrangos ir paslaugų paletę, galėsime dar geriau atliepti savo klientų poreikius. Tikime, kad mūsų sukaupta patirtis ir turimos kompetencijos leis reguliuojamojo drenažo sistemas pritaikyti kiekvienam ūkiui ir taip prisidėti prie jų rezultatų augimo“, – sako Mindaugas Veiveris, Dotnuva Baltic Projektų diegimo skyriaus vadovas.

Jonas Steikūnas, Ekodrena direktorius, pažymi, jog rinkosi net iš kelių potencialių partnerių, galinčių prisidėti prie reguliuojamojo drenažo sistemų verslo vystymo Baltijos šalyse: „Mums svarbus įmonės patikimumas ir žinomumas, ilgametė patirtis ir platus konsultantų tinklas. Ieškojome partnerio, kuris padėtų vystyti reguliuojamojo drenažo sistemų verslą Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Tam svarbu gerai pažinti žemės ūkio sektorių, išgirsti klientų poreikius ir padėti jiems įgyvendinti reikalingus drenažo sprendimus. Įmonei Dotnuva Baltic patikėję rūpestį produkto pardavimais ir populiarinimu, patys galėsime koncentruotis į produkto gamybos plėtrą ir naujų technologijų bei inovacijų vystymą.“

Reguliuojamo drenažo poveikis bei efektyvumas ir toliau bus tiriamas Lietuvoje, bus pradėti tyrimai Latvijos ir Estijos mokslo institucijose.

Abiejų įmonių atstovai tiki, kad bendradarbiaudamos padės žemės ūkio sektoriuje veikiančioms įmonėms greičiau spręsti aktualius iššūkius. Kitaip tariant, prisitaikyti prie drastiškų klimato sąlygų pokyčių ir įgyvendinti augančius aplinkosaugos reikalavimus, kartu sukuriant ir didesnę ekonominę naudą – gaunant didesnį uždarbį iš kiekvieno hektaro.

Dotnuva Baltic Projektų diegimo skyriaus vadovas Mindaugas Veiveris ir Ekodrena direktorius Jonas Steikūnas

Šiuo metu reguliuojamojo drenažo sistema veikia 41 Lietuvos ūkyje, jų plotas kartu sudėjus siekia daugiau kaip 1000 hektarų. Tikimasi, kad tokių ūkių skaičius Lietuvoje išaugs bent penkis kartus. Latvijoje ir Estijoje reguliuojamo drenažo sistemos kol kas įrengiamos tik moksliniais pagrindais, bet tikimasi, kad ir šiose šalyse dar šiemet atsiras dešimtys jas įsirengsiančių ūkių. Reguliuojamojo drenažo sistemai reikalingos investicijos ir jų atsiperkamumas skaičiuojamas vienam hektarui, laukų būklę įvertina ir sistemas suprojektuoja kvalifikuoti specialistai.

Ekodrena yra vienintelė įmonė, gaminanti ir diegianti reguliuojamo drenažo sistemą Lietuvoje ir turinti patentinę apsaugą visoje Europos Sąjungoje.



Jums turėtų būti įdomu


Įvykiai

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Einböck dvigubina gamybos pajėgumus

Po dvejus metus trukusių statybų visu pajėgumu pradeda veikt...

Įvykiai

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Jūsų laukia „Ką pasėsi...2024“

Kauno rajone esantis Akademijos miestelis šiomis dienomis u...

Įvykiai

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

10 000-toji Western Fabrications puspriekabė – į Lietuvos ūkį

Nors į kitas šalis išvežama apie 90 proc. Mažeikių r. veikia...